Раждат се все повече близнаци

Популярните близначки Олсън се различават само по цвета на косите. Снимка: Ройтерс

През последните години броят на близнаците значително е нараснал, тъй като много жени отлагат раждането доста и се налага да се подлагат на ин-витро оплождане. Изчислено е, че в световен мащаб 1 на 67 жени ражда близнаци.

Логично, това рефлектира и върху промишлеността. Правят се специални поздравителни картички за раждане на близнаци, велосипеди за близнаци, а количките в много супермаркети вече са с места за две деца, вместо само за едно.

“Това се прави, за да се улеснят максимално родителите на близнаци – казва Кийт Рийд, шеф на британската Асоциация на близнаците. – Много добре си спомням момента, когато количките в супермаркетите станаха с по две места за деца. Беше през 1993 г. Това беше много умен ход от страна на търговците, защото родителите на близнаци изведнъж престанаха да се тревожат, че няма на кого да ги оставят, когато излизат да напазаруват. Просто ги взимаха със себе си.”

Според Кийт Рийд в наши дни все по-малко хора реагират странно, когато видят близнаци. “Сега изобщо не е необичайно да попиташ майка на близнаци как ги е заченала – казва той. – А преди години това беше немислимо.

Снимка: Ройтерс

От край време на близнаците се гледа като на атракция. Всяка култура има своите митове, свързани с тях. Вуду магьосниците в Хаити вярват, че близнаците имат магически способности и споделят една душа. Някои индиански племена смятат, че носят нещастие. А в западната култура близнаците са неизчерпаем източник на интерес и често ги канят в телевизионни предавания и риалити шоута. В българския “Биг Брадър” дори участваха тризначки – благоевградчанките Вяра, Надежда и Любов.

“Любопитството към близнаците, особено еднояйчните, може би се дължи на факта, че те ни карат да преосмисляме чувството си за уникалност – смята д-р Нанси Сигъл, психолог и експерт по близнаците. – Свикнали сме да възприемаме хората с техните специфични особености във външния вид и поведението. Затова, когато видим двама души, които са еднакви, няма как да не проявим интерес.”

В приказките близнаците са символ на двойствеността – единият е добър, а другият – лош. Злият близнак присъства навсякъде – от мита за Ромул, който убива брат си Рем, за да владее сам древен Рим, до сюжетите на съвременните сапунки.

“Близнаците не могат да бъдат разграничавани, за тях трябва да се говори като за нещо взаимосвързано – казва Нанси Сигъл. – Много хора казват, че при близнаците задължително единият е добър, а другият – лош, но това е просто мит.”

Снимка: Ройтерс

Психолозите отдавна спорят по въпроса съществува ли наистина телепатия или някаква специална духовна връзка между близнаците. Докато прави проучвания във връзка с новата си книга, д-р Сигъл се запознава с Джери и Марк. Те са еднояйчни близнаци, които са били разделени още при раждането си и са се срещнали чак след 31 години. При запознанството си и двамата работели като пожарникари и били облечени по сходен начин.“Еднояйчните близнаци са свързани още преди раждането си – казва д-р Сигъл. – Хората постоянно търсят близост, приятелство и разбиране. Тестовете показват, че еднояйчните близнаци имат най-силна връзка помежду си в цялото общество.”

(по Би Би Си)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.