Русия: Леви и десни заедно на протест срещу пенсионната реформа

Протест срещу пенсионната реформа в Русия. Снимка: от тв екрана

В събота в цялата страна имаше акции под знамената на леви движения и на комунистическата партия, и най-масовите бяха в Москва. Според експерти протестите срещу пенсионната реформа водят до ситуационен съюз между различни политически сили, отбелязва „Независимая газета“.

Сред организаторите на протестите в Москва срещу повишаването на пенсионната възраст беше и Либертарианската партия. В подкрепя на тази проява енергично агитираше в социалната мрежа и Алексей Навални.

Той дойде на неделния митинг веднага след завръщането си от чужбина, посочва вестникът. В Туитър Навални публикува снимки, които да потвърдят колко многолюден е бил митингът. Опозиционерът написа, че е присъствал „като обикновен граждани“ и е бил сред множеството, а не сред ораторите.

По оценки на независими наблюдатели и журналисти в началото на митинга в него са участвали около 10 хиляди души, а според вътрешното министерство не повече от 2500.

Изданието припомня, че основният лозунг беше срещу повишаването на възрастта за пенсиониране. Освен либертарианци и привърженици на Навални, на митинга бяха активисти на „Отворена Русия“ и партия „Яблоко“, както и представители на леви и националистически движения.

Членът на ръководството на „Отворена Русия “ Андрей Пивоваров посочи пред „Независимая газета“, че пенсионните протести фактически са обединили леви и десни сили. И ако в неделя на „чужд“ митинг са отишли граждани с леви убеждения, то в събота към общоруската акция на комунистите са се присъединили масово и демократи. В събота „Отворена Русия“ е била на „леви“ митинги във Владивосток, Казан, Калининград, Краснодар, Курган, Наро-Фоминск, Ростов на Дон, Санкт Петербург, Саранск, Тамбов и другаде.

Най-масовата съботна проява беше митингът на булевард „Сахаров“ в Москва, на който според комунистите са отишли 100 000 души, макар че според полицията те са били едва около 6500, а според независими наблюдатели – между 15 и 20 000. Но и тази бройка е голяма, имайки предвид летните отпуски и горещото време, пише „Независимая газета“.

Вестникът изтъква, че властите са започнали веднага дискредитиране на пенсионните митинги – прокремълски сайтове са пълни със снимки отвисоко на протестиращите, докато още се събират, и това се представя като окончателния брой участници в проявата. Публикуват се и коментари на лоялни на властта експерти, които говорят за „несъстоятелността на митингите“ и за това, че руснаците масово осъзнават нуждата от повишаване на пенсионната възраст и затова не излизат на протести. За неделната акция прокремълските източници отбелязват, че при комунистите са се отзовали повече хора, но при демократите не е отишъл никой.

Първият зам.-председател на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин каза в разговор с журналист от „Независимая газета“, че обединението на леви и десни е условно и ситуационно, защото съботните митинги са били основно на левите сили, а „не всички демократи искат да протестират под червени знамена и да слушат колко хубаво е било в СССР и колко добре би било да се върне другарят Сталин“. Има и разлика в начина на оценяване на тази реформа: в очите на либералите тя изглежда лоша, но техен приоритет все пак са политическите свободи, отварянето на страната и т.н. За комунистите приоритетите обективно са други“, посочва политологът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.