Прасковата като двусмислица – кой и как измисли коктейла „Секс на плажа”?

Коктейл „Секс на плажа“ – вариант, който се придържа към цвета на праскова. Снимка: Коктейлбук

„Sex on the Beach” или „Секс на плажа” е един от най-популярните летни коктейли по всички морета. Баровете и заведенията на островни и континентални курорти се надпреварват да сервират разновидности от този коктейл.

По-голямата част от успеха му се дължи на името. То провокира и без това предизвикателния по отношение на секса летен и ваканционен сезон.

Има две основни версии за създаването на този коктейл. Първата е, че производител на алкохол, който през 80-те години на миналия век се опитвал да лансира в САЩ ликьор от праскови „Peach Tree”, е измислил това име на коктейл и развил кампания, за да постигне успех в продажбите.

Втората версия е по-детайлна. През 1987 година във Флорида местен дистрибутор на алкохол започнал да лансира плодова ракия (бренди) от праскови. И обявил награда от 1000 долара за онзи бар, който продаде най-много и съответно 100 долара лично за бармана.
Млад барман на име Тед в местния „Confetti’s Bar” решил да смесва прасковата ракия в коктейл. И забъркал смес от нея с водка, портокалов сок и сироп гренадин, широко използван в коктейлите. Коктейлът му се харесал на клиентите, но всички започнали да питат как се казва този коктейл. Барманът Тед решил, че двете основни причини да идват хората във ваканция във Флорида са сексът и плажът. И нарекъл коктейла си „Секс на плажа” .

Положението с коктейла се усложнява допълнително от това, че в Щатите като жаргонен израз за женски полов орган се употребява думата „праскова”. (Киноманиаците сигурно си спомнят сцена от филма „Лице назаем” („Face/off”), в който героят в изпълнение на Никълъс Кейдж крещеше с характерния си блеснал поглед „Аз обичам праскова!”).

Хиляди курортисти, минали през бара на Тед и съседни барове, където започнали да правят същия коктейл, като се прибрали по своите градове из Щатите започнали да питат за коктейл „Секс на плажа”. И местните бармани, като не знаели как точно се прави, създали много варианти и разновидности на коктейли с това име.

Традиционната рецепта, приета от Международната асоциация на барманите е:
Водка, бренди от праскови, портокалов сок и сок от червена боровинка.

Вторият най-популярен вариант е:
Водка, бренди от праскова, ликьор „Chambord” (от черни и червени боровинки), ликьор „Midori Melon” (зелен на цвят ликьор от пъпеш, произвеждан от японска компания), сок от ананас и сок от червена боровинка.
Водката е 4 части, на 2 части бренди от праскова, на 4 части сок от портокал и 4 части сок от червени боровинки.

Сервира се във висока чаша, с лед и резенче лимон.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.