Мираж ли е сексът в космоса?

Командирът на Международната космическа станция Пеги Уитсън прегръща за довиждане инженер Клейтън Андерсън (в средата) пред погледа на екипа на станцията. За разлика от руските си колеги, американците вече са пробвали секс в космоса. Снимка: Ройтерс

Все по-настойчиви слухове за секс в космоса вълнуват вече няколко дни експертите в Русия. Руският център за управление на полетите опроверга твърденията, появили се първо в британския вестник „Гардиън”, а след това и в редица други издания, според които руските космонавти са участвали в секс експеримент на американската космическа агенция НАСА. Информацията беше оборена официално и от агенция Интерфакс. „Разбира се, че космонавтите също са хора, но този въпрос не е бил поставян в цялата история на космическите полети,” заяви заместник-ръководителят на руския Институт за медико-биологически изследвания Валери Богомолов. Според него по време на дългите седмици подготовка за полетите никой от космонавтите не се е оплаквал от „сексуално въздържание”.

Богомолов подчерта, че Русия не е провеждала експерименти в тази насока, и така или иначе скоро не се очаква жена-космонавт да се присъедини към екипа на Международната космическа станция. Където между другото командир в момента е американската астронавтка Пеги Уитсън.

За разлика от руските си колеги, НАСА се е занимавала с този въпрос научно още през 1996 г. Тогава чрез компютърна симулация били тествани 20 възможни пози в условия на безтегловност, като десет били определени като най-подходящи за пребиваването в космоса. След това двама „експериментатори” проверили данните в реални условия и констатирали предимствата на четири от десетте пози.

„Трудно е да преценим какво се случва при американците, заяви Богомолов. Що се отнася до нас, възможността за секс в орбита засега е изключена дори теоретично. В наземния експеримент „Марс-500”, който ще продължи година и половина не се предвижда участието на жени и семейни двойки. Причината е, че жените не могат да издържат на големи натоварвания като мъжете.”

В отряда руски космонавти има една-единствена жена – 30-годишната Елена Серова. Досега в космоса са летели три рускини, но за последните 10 години в екипите за космически полети не е имало женско лице.

Първата жена-космонавт Валентина Терешкова преди да излети в орбита на 16 юни 1963 година. Повече от четири десетилетия за руските учени и космонавти сексът в космоса е табу. Снимка: Новости

За разлика от Русия, САЩ следват съвсем друга стратегия и са изпратили в околоземна орбита 40 жени. Канада има две космонавтки, а Япония, Великобритания и Франция – по една.

На естествено възникващия въпрос необходимо ли е изобщо да се пращат жени в космоса и как се оправят мъжете сами, летецът-космонавт и два пъти Герой на Съветския съюз Алексей Леонов отговаря: „А как се оправят мъжете в армията? Мъжете, които са се захванали с тежка работа, привикват с всичко. Да уточним, че сега прекарваме в космоса от шест до 12 месеца. Жените трудно биха издържали на подобни натоварвания – както психически, така и физически. Не изпращаме жени на Международната космическа станция и защото вече има дълга опашка висококласни специалисти, които чакат години наред, за да участват в полет. За подготовката им са изразходвани много средства и да не полетят би било както нехуманно, така и нерентабилно.”

Според разказите на руските космонавти, сексуалното въздържание не представлява особен проблем в орбита. Те не проявявали интерес към порнофилми и еротични списания, изпращани от земята и дори не сънували розови сънища.

Научните среди обаче са на различни позиции по въпроса за секса в космоса. Лоурънс Палинкас от университета в Южна Калифорния например твърди, че заради перспективите за дългосрочни мисии е трудно и неправилно да се игнорира проблемът със сексуалността. Опитът на антарктическите станции обаче, където екипите се делят на двойки, говори за случаи на сексуални конфликти, които могат да провалят изпълнението на поставените задачи. Затова психоложката Керъл Елисон е убедена, че времето да се изучават отношенията между половете в продължителни полети отдавна е настъпило. Според нея сексът може да е много полезен за космическите мисии, тъй като създава „усещане за стабилност”. Проблемът обаче трябва да се обсъжда с астронавтите преди полета, а психолозите трябва да са готови за групови терапии.

И все пак, в руските космически програми е имало сексуални контакти. Става дума за мушички дрозофили и хлебарки. Те бяха изстреляни в околоземна орбита на борда на спътника Фотон М3 и дадоха потомство, като не излъгаха очакванията на учените. Ръководителят на изследването, асистентът в катедрата по биология на Воронежката държавна медицинска академия Дмитрий Атяшкин казва за опита, че всяко живо същество дава своята лепта и може да подскаже на човека как е най-безопасно за здравето да се покорява космосът.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.