Руските „Нощните вълци“ настъпват в Словакия

Владимир Путин с „Нощни вълци“. Снимка: от тв екрана

Руският ултранационалистически рокерски клуб „Нощните вълци“ разширява присъствието си в Словакия. Това накара страната, която е член на НАТО, да предприеме действия за ограничаване на влиянието му на фона на безпокойство от засилване на крайната десница, пише Ройтерс.

През юни „Нощните вълци“, на които са наложени американски санкции заради ролята им в проруския бунт в Украйна, отвориха свой филиал в Словакия и същия месец проведоха там съвместни тренировки от военен тип с 200-членната паравоенна организация „Словашки наборници“.

Според проучване от 2017 г. на „Ипсос“ Словакия е най-проруски настроената от държавите от Вишеградската четворка. Тя беше предоставила и коридор на рокерите да преминат през нейна територия, докато Полша и Германия им забраниха.

Заместник-министърът на отбраната Роберт Ондрейчак заяви, че е обезпокоен от надигането на групировки, противопоставящи се на идеалите на демокрацията, както и от потенциалната заплаха, която по думите му представляват „Нощните вълци“ от гледна точка на проруската пропаганда.

„Неотдавнашното сътрудничество между „Словашките наборници“ и местния филиал на „Нощните вълци“ – средство за мека сила на руската хибридна стратегия и пропаганда, които са открито против демократичната система, против ЕС и НАТО – е още по-обезпокоително“, каза той.

Критиците обвиняват Русия на Владимир Путин, че води хибридна война – съчетание от политическа подривна дейност, кибервойна и неконвенционални военни действия – за да увеличи влиянието си. Имаше и твърдения за руска намеса в американските избори през 2016 г., нещо, което Путин категорично отрича.

През Студената война Словакия беше част от съветския блок, но след като през 2004 г. се присъедини към ЕС и НАТО, отиде категорично в западната орбита.

Лявоцентристкото й правителство обаче все още се стреми към тесни търговски отношения с Русия и с неохота подкрепи санкциите на ЕС срещу Москва заради анексирането на украинския Кримски полуостров.

В основата на безпокойствата на Ондрейчак са „Словашките наборници“, групировка, създадена през 2012 г. от Петер Швърчек, който признава, че като 16-годишен е бил на обучение в руски военен лагер.

Швърчек отрича неговата организация да е вършила нещо незаконно или да е свързана с екстремистки групировки, но заяви пред Ройтерс, че поне един от членовете й се е присъединил към проруските сепаратисти в Източна Украйна.

„Изгонихме членовете с радикални възгледи“, заяви той. „Зачитаме демокрацията и държавата и искаме да можем да помагаме в кризисни ситуации като членове на гражданската отбрана“, добави Швърчек.

„Словашките наборници“ потвърдиха пред Ройтерс, че през юни са имали тренировки от военен тип на територията на словашкия филиал на „Нощните вълци“ в Западна Словакия. Използвана е била снета от въоръжение военна техника, която „вълците“ били наели от Военноисторическия институт в Братислава, за да я изложат в своя Музей на Втората световна война.

Тренировките, за които първи съобщи Юрай Сматана, който се занимава с развенчаване на новини от руски информационни портали, попаднали в словашките медии, станаха причина за отворено писмо на над 200 политици, анализатори и правозащитници с искане „Словашките наборници“ и „Нощните вълци“ да бъдат забранени.

След това Военноисторическият институт в Братислава поиска от „Нощните вълци“ до края на август да му върнат техниката – включваща съветски танкове и излезли от въоръжение оръдия за противовъздушна отбрана.

Базата на „Нощните вълци“ – боядисана в камуфлажни цветове и оградена с бодлива тел – отвори врати през юни в бивша свинеферма в Западна Словакия, на около 70 км от столицата.

Във вторник президентът Андрей Киска каза, че базата е заплаха за сигурността и разкритикува полицията, че не е предприела действия срещу това, което той нарече „разпространение на съмнителни клубове из страната“.

„Да се чака организация, която обслужва друга държава, да започне да нарушава закона, не е добра стратегия за сигурността“, каза президентът Андрей Киска.

Преди две седмици полицията претърси базата на „Нощните вълци“, но заяви, че не е открила доказателства за нещо нередно.

Междувременно министерството на отбраната поиска от главната прокуратура да разследва дейността на „Словашките наборници“.

Засега не личи целият този шум да е навредил на организацията. Швърчек заяви, че през юли молбите за членство са се увеличили – твърдение, което Ройтерс не може да потвърди чрез независим източник.

Томаш Ноциар, експерт по екстремистки групировки, заяви, че сред младите словаци се засилва подкрепата за крайната десница, защото те са привлечени от критичното й отношение към ЕС и НАТО и противопоставянето й на имиграцията.

„Тяхната програма за ред, законност и авторитаризъм, дори милитаризъм, се харесва на младите хора“, заяви Ноциар, който работи в Университета „Ян Коменски“ в Братислава.

„Това, че медиите ги представят като скандални, също ги прави привлекателни“, добави той.

Основателят на словашките „Нощни вълци“ Йозеф Хамбалек отрече зад създаването на словашкия клон на руския рокерски клуб да стоят някакви политически мотиви. „Единственото, от което се интересувам, са моторите и военната история“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.