След натиска върху Иран – оневиняващ доклад. Ядрените оръжия не са шега

Президентът Буш отговаря на въпроси на пресконференция в Белия дом на 4 декември. Най-новият доклад на разузнавателните служби на САЩ за Ирак показа, че той продължава да руши авторитета на САЩ пред света. Снимка: Ройтерс

В последния разузнавателен доклад за Иран има много добри новини. Той твърди, че Техеран е спрял тайната си програма за разработване на ядрени оръжия през 2003 г., което означава, че президентът Буш няма абсолютно никакъв мотив да започне война срещу страната. newyorktimes-logo.jpgС облекчение научаваме също, че разузнаването иска да постави под съмнение собствените си предположения и да оспори пламенната риторика на Белия дом. Очевидно президентът и неговите сътрудници са твърде притеснени да не бъдат хванати отново, че подценяват разузнаването.

В доклада обаче има и доста тревожни новини, които не трябва да бъдат подминавани. Първо, в него се казва „с голяма сигурност“, че Иран действително е имал тайна програма за разработване на ядрени оръжия и че я е спрял, едва след като е бил разкрит и заплашен с международни санкции. Но дори сега учените на Техеран усъвършенстват уменията си да добият ядрено гориво – най-трудната част от създаването на ядрено оръжие.

Всеки, който иска да си състави наистина добра преценка за иранците, трябва да прочете докладите на ядрените инспектори към ООН през последните 4 години за 18-годишната история на укриване и премълчаване в Иран. Или доклада от миналия месец, който критикува Техеран, че предоставя все по-малко информация и достъп до настоящата си програма. Служител, близък до Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), каза пред в. „Таймс“, че новият доклад на САЩ може да се окаже твърде щедър към Иран. Иронията щеше да е много тънка, ако не ставаше въпрос за ядрени оръжия.

За съжаление този доклад, предшестван от месеци „дрънкане на оръжие“ от страна на Белия дом, ще затрудни поддържането на международния натиск върху Иран да съкрати програмата си за ядрено гориво и да сътрудничи изцяло на инспекторите. А това е единственият начин да се гарантира, че Техеран няма да започне отново да разработва тайни оръжия.

След Ирак, Гуантанамо и Абу Гариб е трудно да си представим, че американската администрация може да навреди още на имиджа на САЩ като страна, вдъхваща доверие. Но го прави. Преди по-малко от два месеца Буш предупреждаваше, че ядрените амбиции на Иран могат да доведат до трета световна война. Вчера президентът подчерта, че е разбрал за новата оценка за Иран едва през миналата седмица.Той каза също, че главният му съветник по въпросите на разузнаването го е уведомил през август, че анализатори проучват „нова информация“. Ние знаем, че президентът е „нелюбопитен“ човек, но като се имат предвид всичките му опасения за Иран и изчезналите оръжия от Ирак, е трудно да проумеем защо той не е поискал да прегледа наличната информация.

Новият доклад не трябва да бъде аргумент за никого да „сваля гарда“, когато става въпрос за ядрените амбиции на Иран. Това, което се твърди обаче в него, е че съчетанието от засилен натиск и поощрения може – ако иранските лидери възприемат като сериозна тази комбинация – да накара Техеран „да продължи настоящото замразяване на програмата си за ядрени оръжия.“

Преди дни Буш подчерта, че вярва в подхода на „поощрения и заплахи“. Но ако Иран прояви готовност да се откаже от програмата си за ядрено гориво и да сътрудничи изцяло на ядрените инспектори, той трябва да направи сериозно предложение за изчерпателни разговори и истински награди. Буш ще трябва да изпрати някого със значително по-висок ранг от американския посланик в Багдад, който да предаде посланието. Предлагаме за тази работа държавния секретар Кондълиза Райс. Не знаем дали иранците ще сметнат каквото и да е предложение за сериозно и дали изобщо ще искат да го разгледат. Но това е най-малкото, което Буш може да направи, за да спаси доверието на американския народ и на американските съюзници в себе си.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.