При Тръмп 4,1% растеж, инвестиции нагоре, безработицата слиза на нивото от 1973 г.

Доналд Тръмп обявява изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата. Снимка: от тв екрана

Въпреки че е непрекъснато оплюван заради своите туитове и провокации, американският президент постига забележителни икономически резултати, твърди Никола Льокосен, директор на френския Инситут за икономически и фискални изследвания (IREF), в статия във “Фигаро”.

Могат да се публикуват книги с шегите и подигравките по адрес на президента Тръмп. Журналисти, анализатори, специалисти или политици го правят на драго сърце при всеки негов туит. Всички тези хора обаче би трябвало да си дадат сметка, че въпреки провокативните изявления и туитове в добре познатия стил на Тръмп, това съвсем не е цирк, пише Никола Льокосен.

Според него неотдавнашната среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е показала един президент, който се осмелява да поиска пълна свобода за търговията между Европа и Америка и край на субсидиите (“Без тарифи, без бариери и без субсидии!”). Нещо невиждано!

Дори Рейгън не би се осмелил

Това потвърждава, че противно на онова, което се пише или говори тук и там, Тръмп е истински либерал, привърженик на свободната търговия.
Всъщност той е на път да взриви лицемерната система, основана на митнически тарифи и повече или по-малко скрити регулации, защитени от международните бюрократични институции. Изглежда Тръмп е убедил донякъде Юнкер и е напът да направи същото със Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и с Китай, дори и да поизвие ръката на нейните лидери, смята френският анализатор.

Тръмп беше първият, който разкритикува китайските търговски методи и начина, по който чуждестранните компании са заплашвани и шпионирани, когато се установят в Китай. До последния момент китайските ръководители смятаха, че Тръмп ще се откаже от своите заплахи. Напразна надежда. И тази политика работи, твърди Никола Льокосен.

Той изтъква, че премахването на регулациите и огромното намаляване на данъците е стимулирало американската икономика. Икономическият растеж беше 4,1 на сто през второто тримесечие и повече от 3 на сто на годишна база. Бизнес инвестициите се увеличиха с 6,3 на сто през 2017 г. и с 9,4 на сто през първата половина на 2018 г. Заетостта се раздвижи в Америка. Нивото на безработицата падна на 3,8 на сто през май и работодателите все по-трудно наемат.

Впечатляващи са и статистическите данни за малцинствата,

изтъква анализаторът. Той посочва, че нивото на безработица сред чернокожото население е спаднало на 5,9 на сто, което никога не се е случвало, откакто тези данни съществуват (1972 г.)! А при испаноезичното население безработицата е само 4,9 процента.
Регистрираната безработица е на нивото от… 1973 г.

Друг важен момент: тъй като в предприятията липсва работна ръка, те все повече ще наемат млади хора, навършили 16-годишна възраст. А според Министерството на труда безработицата сред тях е изключително ниска: 13,9 при 16-19-годишните, 7,2 на сто при 20-24-годишните.

Доходите на американците нараснаха с 3,4 на сто през първото тримесечие и повишението ще продължи, благодарение на намаляването на данъците, прогнозира Никола Льокосен. Средно домакинствата ще платят през 2018 г. с 2000 долара по-малко данъци, отколкото през 2017 г. Предприятията също се възползваха до голяма степен от

намаляването на корпоративния данък от 35 на 21 на сто.

Около 600 големи компании вече дадоха бонуси и повишиха заплатите на своите служители. На 25 май Тръмп подписа три указа, които дават възможност на федералната администрация да уволнява много лесно държавни служителите, които не се представят много добре. Миналата година над 2500 федерални служители бяха уволнени, с 80 процента повече, отколкото през 2016 г. Не забравяйте, че Америка има 3,6 млн. федерални служители при население от 326 млн. жители. Във Франция имаме 2,4 млн. държавни служители при 67 млн. жители, пише Никола Льокосен.

Според него Доналд Тръмп постига не само икономически резултати.

Той стана гарант на консервативните ценности

и крепостна стена срещу заобикалящия “прогресизъм”. Той иска да сложи край на бича на позитивната дискриминация в американските университети и на крайностите на политическата коректност. Съдиите, които назначи във Върховния съд ще защитават неговите идеи, и, като се имат предвид социологическите проучвания, американското население изглежда все повече подкрепя неговата политика.

Междувременно икономическият растеж във Франция през второто тримесечие е… 0,2 на сто. Нивото на безработицата се повиши на 9,2 на сто през първото тримесечие, което поставя страната, според Евростат, на 25-то място сред 28-те членове на Европейския съюз. Какво значение има! При липсата на растеж, Александър Бенала отиде в предаването “20 heures”, народът и безработните могат да спят спокойно, заключава Никола Льокосен.

От “Гласове

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.