Нова тв измисля обидни думи на датски треньор, провокира феновете на ЦСКА

Треньорът на „Копенхаген“ Столе Солбакен на пресконференция в София. Според новините на Нова тв той казал, че „тези слаби армейци ще ги премажем с 3 на 0 още в София“. Всъщност не е казвал това. Снимка: от тв екрана

„Вярвам, че тези слаби армейци ще ги премажем с три на нула още тук в София и ни очаква протоколен реванш в Дания.“
Това са думите на треньора на „Копенхаген“ Столе Солбакен според новините на Нова тв от днес. В действителност треньорът на F.C. København никога не е казвал това. Това, което той казва, е „Шансовете за утре са равни. Не мога да кажа кой е фаворит, това ще стане ясно след края на мача. Ще подходим с уважение към ЦСКА, очаквам тежък двубой.“

Не мога да разбера с каква цел е направен този „грешен“ превод от екипа на Нова телевизия. При всяко положение това създава лошо впечатление за датския треньор. В тази връзка нека посолството на Дания в България да се счита за информирано как националната телевизия Нова по скандален начин създава негативен имидж на Столе Солбакен, който в спортните среди лесно може да прерасне в масова ксенофобия по адрес на датски граждани и да остави впечатление у българите, че датчаните са груби и невъзпитани хора.

Искам да обърна внимание и на Столичната полиция, че насаждането на омраза преди футболна среща, на която се очаква присъствието на около 25 000 души, може да се разглежда като провокация и опит за внасяне на напрежение сред привържениците на ЦСКА, което да прерасне в безредици.

Това е един чудесен пример по темата фалшиви новини и то в изпълнение на новините на Нова, които минават за сериозна медия. Нищо чудно освен в спорта да го прилагат и за теми от сферата на политиката и икономиката.

Понеже не знам кого друг да тагна от екипа на Нова, моля ви да предадете на отговорните лица, че ако утре екипът на телевизията не се извини в ефир за умишлено сгрешения превод, ще информирам за простъпката по официален ред посолството на Дания, СДВР, Съюза на българските журналисти, F.C. København и треньора им, както и ще намеря подходящ начин да подам сигнал пред отговорните за отдел „Спорт“ в Нова тв (или по-скоро техните преки ръководители).

Текстът е от страницата на автора във Фейсбук.

Бел. ред. – По-късно Новат тв пусна в емисията си извинение.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.