Гледай реколтата на бели вина и розета, че има залежали

Как да се ориентираме по цвета?

Нюанси на цвета в бели вина. Илюстрация: Уайнфоли

На пазара има силна конкуренция на изби, повечето пускат твърде скъпи бутилирани бели вина, а покупателната способност на българския потребител е ниска. И поради това по рафтовете има доста залежали бели вина и розета. А по принцип бели вина и розета се пият последна реколта. Тоест сега трябва да се пие реколта 2017. Но като се разходи човек по магазините, ще види бели вина и розета реколти 2016 и 2015, тук-там и по-стари.
И търговците не им намаляват цените, чакат до последно, и те не знаят какво чакат. Или разчитат на невежество, понеже повечето потребители не разбират, мислят, че е качество да купиш 3-годишно бяло вино или розе.

Няколкогодишно отлежаване в бутилка може да придаде качество на червени вина, но на бели и розета може само да отнеме. Да не се подвежда потребителят с разни винтидж вина шампанско и др. с реколти отпреди 10 години. Те са по друга технология, освен това колкото е по-скорошно едно шампанско, толкова по-добро, това със старите реколти е мит, има дори дефектирали, а ги продават за сума пари.

Сега някои бели вина на пазара у нас са дори окислени, като ги погледне човек на цвят – пожълтели. Само някои сортове бяло грозде, видове шардоне и др., са с по-жълти зърна на гроздето и могат да оцветят повече виното. Показател за добро бяло вино е да има съвсем блед, прозрачен цвят. Някои имат свежозелен отенък, други сламеножълт. Но наситен жълтеникав цвят не е добре, особено ако е реколта отпреди 2-3 години. Колкото и да е оцветено гроздето, отделянето на сока веднага, преди да се оцвети, е показател за качествено винарство.

С цветовете на розето е по-сложно

И при тях колкото повече престоява гроздето със сока, толкова по-наситен цвят става. По принцип, за да стане розе, което се прави от червени сортове, сокът се отделя от гроздето веднага или след час-два, според сорта и според това какъв цвят иска да постигне технологът.

Сравнение на цветове на розета от различни сортове. Илюстрация: Уайнфоли

Отделно различните сортове червено грозде, от които се прави розе, имат различни нюанси на цвета и различна наситеност и багрилни вещества. И като се намеси технологията на производство, се получава огромно разнообразие на цветове на вина розе. Цветът е сред основните качества, по които любителите на розе избират виното.

У нас преобладават розета от популярни червени сортове като Каберне совиньон, Каберне фран, Сира, Мерло и Пино ноар. Има много сполучливи розета от българските сортове Мелник, Мавруд и Гъмза. По-рядко се срещат български розета от традиционните за Прованса (където е измислено розето) купажи от сортовете Гренаш, Мурведър, Сензо и др.
Цветът на розето е цяла отделна тема. Въпросът е, че при толкова много нюанси, по цвета на едно розе не може да се познае дали е залежало и окислено. За предпочитане е да се купува последна реколта или предпоследна.

И винаги принципът – опитваш с една бутилка, ако си уцелил своето вино, купуваш още от него. Но всеки уважаващ себе си любител на виното опитва нови и нови вина, сортове, реколти, видове. Така че е добре да има ориентир – да търсиш последна реколта за бяло вино и розе е правилният подход.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.