Танцуващите сенки „Пилоболус“ – на живо в София

„Пилоболус“ в Лисабон в края на октомври. Снимка: Ройтерс

Какво е пилоболус? В учебниците по биология пише, че е “топлолюбива гъба, която живее в кравешки тор”. Но “Пилоболус” е и името на една от най-популярните американски трупи за модерен балет. Днес (петък 7 декември) вечерта тя ще изнесе спектакъл в Зала 1 на НДК. Билетите не са евтини – по 50, 70 и 100 лв. Но всеки, който е гледал тазгодишното връчване на наградите „Оскар“, знае, че изживяването си струва.

Организаторите на церемонията проявиха въображение и поканиха “Пилоболус” да представят чрез танц претендентите за статуетките в различните категории. Получи се страхотно шоу (виж по-долу клипче от церемонията). А находчивите рекламни специалисти на “Хюндай” и “Фолксваген” веднага платиха на трупата да се снима в техни рекламни клипове.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/WUOeR7Z1ZeE&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

“Пилоболус” съществува от 1971 г. Членовете й се определят като “танцова трупа за тези, които не обичат да танцуват и за тези, които обичат.” Казват, че най-важни са трансформацията и въображението и не се страхуват да нарушават правилата.

“Пилоболус” просто спират дъха – казва Чарлз Райнхарт, директор на престижния Американски танцов фестивал. – Те са страхотни новатори. Сътвориха напълно нов начин на движение – комбинация от атлетика, наука и тела.”

„Пилоболус“ в Мадрид в средата на ноември. Снимка: Ройтерс

Зрителите по света обожават “Пилоболус” и интересът към техните спектакли е огромен. Представленията им изискват огромна физическа издръжливост, умение да се преценява времето и безпрекословна вяра в партньора.

Танцьорите сами правят хореографията си. Започват с импровизация и опитване на различни неща. След това постепенно започват да изграждат движенията заедно и накрая се допитват до артистичните директори, които дават завършен вид на представлението. Никога нищо не се мисли предварително – всичко се получава в движение.

“Пилоболус” промениха облика на модерния танц – казва Чарлз Райнхарт. – Едва ли има съвременен хореограф, който да не се е повлиял от тях. Но разбира се, никой не би си признал.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/ckpIcCTq4Lc&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Танцьорите от “Пилоболус” организират специални школи, на които преподават техниката на своите танци. Казват, че основната им цел е да покажат на хората как да мислят творчески. Оттам нататък според тях всичко се получава от само себе си.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.