Майката на повторението

Румен Белчев

Жегите ни размекнаха, който можа – хукна по морето на хлад, който не – се скатава по сенките и под служебните климатици, телевизиите го удариха на повторения, вестниците – на сладостни спомени за близки срещи от всякакъв вид.

„ПЕС навива БСП да приеме третия пол” – твърди „СТАНДАРТ”. Язък – тъкмо да го приемат, и Конституционният съд не даде. Как ще карат сега само на два – умът ми не го побира.

„ТРУД” пък се е погрижил да ни препоръча по-традиционни срещи от един друг вид – „Лятото е идеално за секс в кола”. Има и практически препоръки – „Дръпнете ръчната спирачка, за да не свършите в някое дере”, „Отзад е най-удачно”, дори – юридически съвет: „Няма закон, който да забранява секса в автомобил”.

Разбира се, пуританите са измислили и капанчета за палавниците – „Санкция ще има ако сте паркирали неправилно. Могат да ви глобят, ако го правите в движение…” Или – ако „дамата без да иска да седне върху клаксона, чиято употреба освен за избягване на опасна ситуация е забранена”…

„МОНИТОР” избягва пикантните истории, той е сериозен вестник, затова гледа с надежда към звездите – „Половината руснаци вярват в извънземни” – твърди изданието и цитира авторитетно изследване.

За руснаците не знам, у нас извънземните се прескачат като бълхи, дори по едно време бяха налазили Генералния щаб на храбрата ни армия. „ТРУД” ни припомня Царичинската епопея отпреди четвърт век. За начало – един въпрос – как бихте постъпили, ако при вас дойде асансьорен техник и ви рече, че „е сънувал сън, в който е в стая с Вазов, Раковски, Левски и Ботев. Раковски сложил ръка на рамото му и казал: „Димитре, българино, поведи българите”?

Не ми казвайте, че ще позвъните на 112 – по онова време тоя телефон още го нямаше! Сигурно само поради тая причина година и половина български офицери дълбаха тунел под вещото ръководство на извънземното Роро (да не се бърка с въображаемото куче Роро от „Куче в чекмедже”), заменено по-късно от полтъргайста Кики и Висшия разум, пожелал да остане анонимен.

И тук – молим за малко внимание – седмица, след като е издадена заповед за прекратяване на издирването, падна правителството на Филип Димитров!
Съвпадение?

Може би – но за щастие си имаме и „24 ЧАСА”, в чийто анализ на днешната политическа ситуация се споменава един друг позабравен факт – „…това напомпано очакване за избори ми напомня далечната 1995 г., когато хиляди българи се стекоха към русенското село Щръклево, за да посрещнат с хляб и сол извънземните. Те щяха да пристигнат с 8 космически кораба от далечната планета Криси, за да инвестират в най-интелигентния, най-красивия и най-скромен народ на планетата Земя…” Дотук – добре, само че корабите не идват и „щом народът спря да разчита на извънземните, настъпи хиперинфлация и падна правителството на Виденов”.

Две несъстояли се близки срещи от третия вид – и резултатите са идентични.
Науката напредна, в името на политическата стабилност конюнктурно отрече аксиомата, че повторението е майка на знанието, тегли една майна на повторението и замени Кики, Роро и Висшия разум с ретроградния Меркурий, да й се не види дано на ретроградната планета, с извънземните май повече се разбирахме.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.