Има ли мафия в България е въпрос само за (информационно) изостанали

Иво Инджев

Бившият полицейски началник от Бургас Иван Владимиров обясни в интервю за бТВ как и защо е назначил във фирмата си доказания престъпен бос Димитър Желязков – Очите.

Нямало нищо нередно в това, причините били да се използват… бизнес контактите на Желязков, който също така трябвало по този начин да се социализира след излежаната присъда (и стрелбата по него през 2016 г.).

Ето така България лъсна в истинското си качество на полицейска държава, но не точно в онзи смисъл на думата, който влагаме, когато говорим за Куба или Северна Корея. Видя се от абсурда, произтекъл и тази сутрин от обясненията на бившия полицейски шеф, който се предполага да е сред най-осведомените хора на света относно това кой точно е Митьо Очите.

Някогашният криминалист и шеф на няколко полицейски управления в черноморския град е назначил в охранителната си фирма най-известния престъпен бос по южното Черноморие, докато същият твърди пред съда, че всъщност той е взел на работа същия този бивш полицейски началник.

Припомнете ми как се наричаше преплитането на властта с престъпния свят? Или в случая не става дума за мафия защото все пак Владимиров първо се е уволнил, а после е назначил бивш свои “клиент”?

С извинение пред читателите, но смятам това “разкритие” за безинтересно. Публичните тайни не могат да бъдат новина.

В България на власт е бивш охранител и бивш висш полицай, който управлява близо 10 години страната като своя фирма. Назначава и уволнява когото и както си иска. Възникне ли проблем, просителите просто отиват и му целуват ръката, която решава дали да даде едни 150 милиона, за да не му мътят водата.

Точно като вица от началото на “прехода” за мутрата, която с досада дала банкнота на една старица в черквата, за да не безпокои с дреболии в молитвите си Господа.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.