За кого е опасен сривът на турската лира?

Централна банка, готова в краен случай да спасява банки. Финансов министър, който задейства извънреден план за спасяване на икономиката и въпреки това не може да спре срива на националната валута. Турция се бори с всички сили срещу държавен фалит

Валутната криза край Босфора отдавна прерасна с дългова криза. Доходността по турските държавни облигации, номинирани в долари, се увеличи до над 8,3 %, а по облигациите в национална валута инвеститорите вече искат над 20 %.

Американските санкции, които влязоха в сила в полунощ, изостриха още повече ситуацията в Турция.

Русия също се бори с последиците от наказателни мерки, идващи от САЩ. В отговор руският финансов министър обяви планове засилено да продаде на пазара американски държавни книжа, за да подкрепи националната валута – рублата, която наред с турската лира бе сред големите губещи миналата седмица на валутния пазар. Русия трябва да се бори и с покачване на лихвите по държавните си облигации, които при ценните книжа, номинирани в долари, в момента са значително над 5 %.

Кризите в Турция и Русия станаха причина инвеститорите все повече да се отдръпват и от други страни с нововъзникващи пазари. Бразилският реал, аржентинското песо и мексиканското песо днес са поставени под натиск. Южноафриканският ранд загуби над 10 % от стойността си и поевтиня до най-ниския курс от средата на 2016 година. Индийската рупия се срина до рекорден минимум.

Лихвите по държавните облигации на тези страни се повишиха днес, а борсите им бяха в отстъпление. Все повече инвеститори се питат дали това са единични случаи или се сформира нова криза в страните с нововъзникващи пазари.

„Кризата еднозначно достигна ново равнище и сега се поставя въпросът дали тя е „заразна““, посочва Юриен Тимер, инвестиционен стратег в американския фонд Fidelity.

Според Ким Доо-ин, икономист в брокерска къща KB Securities, има една група държави, които са особено силно застрашени.

„Според мен страните с нововъзникваща пазарна икономика, които имат сложни отношения с американския президент Доналд Тръмп, могат да станат първите, които ще пострадат от изтичане на капитали“, прогнозира той.

Русия и Бразилия, две големи икономики, се борят с рецесията. В Русия рублата отслабва, поставена под натиск не само от американските санкции, но и от неочаквано висока инфлация.

Бразилия също страда от неконтролируема инфлация. За нервността на инвеститорите допринасят и президентските избори, които предстоят през октомври.

Турция, Аржентина и Венецуела – още три страни с нововъзникващ пазар са близо до колапс. Аржентина вече трябваше да поиска помощ от Международния валутен фонд. Страната обаче все още не успява да попречи на масовото бягство на чуждестранни инвеститори. Лихвите по аржентинските държавни облигации, номинирани в долари, неотдавна нараснаха също толкова бързо, колкото лихвите по турските облигации.

По-лоша е само ситуацията във Венецуела. Страната от месеци страда от хиперинфлация. Президентът Николас Мадуро успява да се задържи на власт единствено благодарение на военната сила.

Икономическите проблеми в тези страни в много случаи са „домашно приготвени“. Съчетани обаче с провокираните от Тръмп търговски конфликти и силния долар, те образуват опасна комбинация. Повишаването на водещите лихви в САЩ води до прехвърляне на капитал от нововъзникващите пазарни икономики към американски активи.

Въпреки това засега анализаторите не очакват цялостната ситуация да прерасне в силна криза в страните с нововъзникващи пазари.

„От фундаментална гледна точка би трябвало да има само ограничени последици върху валутните курсове“, пишат анализатори на американската инвестиционна банка Goldman Sachs за последиците от кризата с турската лира.

„Ще се усети „заразен“ ефект върху валутите на страните с новъзникващи пазарни икономики, но сривът на турската лира няма да причини кризи в другите страни от тази група. Турция е извънреден случай“, заявява Пер Хамарлунд, експерт по нововъзникващите пазари в шведската банка SEB.

Щефан Билмайер, икономист на германската DZ Bank, припомня добрите икономически данни от много нововъзникващи пазари.

„Нито се очаква ескалация на глобалните търговски спорове под формата на разрастващи се търговски и валутни войни, нито се очертава забележителен спад на световния икономически растеж“, уверен е той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.