Как съветничка на Тръмп записва тайно в Кризисната зала, пуска книга срещу него

Омароса Нюман била привърженичка на президента години наред; Обвиняват я в злоупотреби

Омароса Маниголд Нюман и Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Бившата президентска съветничка Омароса Маниголд Нюман е остро критикувана от привърженици на президента Доналд Тръмп и експерти по национална сигурност заради тайните аудиозаписи, които е направила в Белия дом, включително на нейното уволнение от ръководителя на президентската администрация Джон Кели в строго охраняваната Кризисна стая.

Маниголд Нюман каза в неделя в телевизионното предаване „Среща с пресата“ на Ен Би Си, че тайно е записала няколко разговора в Белия дом, за да може евентуално да се защити. Част от разговорите й с Кели бяха излъчени в ефир. Критици осъдиха записите като сериозно нарушение на етиката и сигурността.

„Кой здравомислещ човек ще сметне за допустимо тайно да записва ръководителя на администрация на Белия дом в Кризисната стая?“, отбеляза в туит Рона Макданиъл, председателка на Националния комитет на Републиканската партия.

В записа, който Маниголд Нюман цитира пространно в новата си книга „Unhinged“, Кели се чува да казва, че иска да говори с Маниголд Нюман за напускането й от Белия дом. Асошиейтед прес направи независимо прослушване на записа.

„През последните няколко месеца забелязах, че има някои сериозни според мен проблеми с почтеността, свързани с теб“, казва Кели и дава за пример използването от нея на служебни коли, както и „парични и други въпроси“, които за него са равносилни на престъпления, подлежащи в армията на военен съд.

„Ако се разделим приятелски… можеш да гледаш на времето, прекарано тук, в Белия дом, като година в служба на нацията и после можеш без проблеми да продължиш, без да се отрази на репутацията ти“, казва той на Маниголд Нюман и добавя: „Извършени са някои сериозни законови нарушения и срещу теб може да бъдат предприети юридически действия, които се надяваме, че можем да контролираме“.

Маниголд Нюман каза, че е възприела разговора като „заплаха“ и защити решението си тайно да го запише, както и други разговори в Белия дом. „Ако не разполагах с тези записи, никой в Америка нямаше да ми повярва“, каза тя.

Реакцията на Белия дом беше много остра. „Самата мисъл, че член на администрацията ще внесе записващо устройство в Кризисната зала на Белия дом, показва безсрамно незачитане на нашата национална сигурност, а когато после се хвали с това по националната телевизия, това допълнително доказва липсата на достойнство и почтеност на тази недоволна бивша служителка на Белия дом“, каза в изявление говорителката на президента Сара Хъкаби Сандърс.

Кризисната зала е Център за конфиденциална информация, където се взимат най-важните външнополитически решения на държавата и на служителите не е разрешено да внасят мобилни телефони и записващи устройства.

„Никога не съм чувал за по-сериозно нарушение на правилата“, каза Нед Прайс, който е работил като говорител на Съвета за национална сигурност в администрацията на Обама и допълва: „Това не е просто нетипично, това е безпрецедентно“. Прайс каза, че никой не проверява служителите за устройства при влизане в стаята, но има знак, ясно показващ, че електронните устройства са забранени.

„Кризисната зала е светая светих в един обезопасен комплекс“, каза той, описвайки нарушението като част от културата на пренебрегване на правилата за сигурност в Белия дом при мандата на Тръмп. Той освен това изрази недоумение, защо Кели е решил да проведе подобна среща точно там.

В книгата, която ще излезе днес, Маниголд Нюман рисува ужасяващ образ на Тръмп, съдържа и твърдения без доказателства, че съществували негови записи, в които използвал думата „негър“ по време на снимането на неговото риалити „Стажантът“, в което тя е участвала.

Маниголд Нюман написа в книгата си, че тя лично не е чула записа. Но в неделя каза на Чък Тод, че по-късно, при пътуване до Лос Анджелис, успяла да чуе записа с Тръмп. „Чух гласа му съвсем ясно, както сега чувам вас“, каза тя в шоуто.

От Белия дом вече са се опитвали да дискредитират книгата. Сандърс я нарече „пропита с лъжи и фалшиви обвинения“, а в събота Тръмп нарече Маниголд Нюман „отрепка“.

Катрина Пиърсън, съветничка на на кампанията по преизбирането на Тръмп, работила и като говорител на кампанията му през 2016 г., каза, че никога не е чувала Тръмп да използва такъв обиден език, какъвто Маниголд Нюман описва. Тя каза в изявление, че изпитва „съжаление към Омароса, че се излага така, измисляйки непристойни лъжи и изопачава нещата, само за да добие популярност и да се облагодетелства чрез продажба на книги за сметка на истината. Наистина „Смахната работа“ (както би могло да се преведе заглавието на книгата – б.ред.)

Юридическата съветничка на Белия дом Келиан Конуей също постави под въпрос доверието към Маниголд Нюман в интервю в неделя за предаването „Тази седмица“ на Ей Би Си.

„За пръв път покрай тази книга чух, че Омароса твърди онези ужасни неща за президента“, каза тя, отбелязвайки, че Маниголд Нюман е „се е изказвала възторжено за Доналд Тръмп като бизнесмен, звезда в „Стажантът“, кандидат и всъщност като президент на САЩ“.

Маниголд Нюман наистина е била предан защитник на президента в продължение на години, включително отклонявайки, като най-високопоставената чернокожа служителка в Белия дом, обвиненията, че той е расист.

Но сега тя казва, че е била „използвана“ от Тръмп, нарича го „мошеник“, който „се маскира като човек, който е готов да се ангажира с различни общности“, а всъщност „наистина е расист“. „Аз бях съучастничка на този Бял дом, който лъже нацията“, каза тя и добави: „Що се отнася до Доналд Тръмп – не знаех що за човек е“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.