Забравените села в Източните Родопи – фотогалерия

Някогашен магазин в село Сив кладенец. Всички къщи тук са кирпичени, но обитателите им са напуснали селото още през 60-те години. В момента в селото живеят само няколко души, които обаче сякаш са се скрили вдън земя. Снимки: Нели Томова

Най-източната част на Родопите е територия, все още незасегната от туризъм и предприемачески интереси. Там все още могат да се видят красиви пейзажи и автентични селца, в които времето сякаш е спряло. Селата в община Ивайловград, в непосредствена близост до границата с Гърция, са малки и отдалечени едно от друго. До някои от тях водят само черни пътища и зимно време остават напълно откъснати от света. Част от тях приличат на истински архитектурни резервати – къщите са строени от камък или кирпич, запазили са някогашната си фасада. Улиците са празни, много от сградите отдавна са необитаеми, но все още носят белези на миналото, стари социалистически табели с лозунги от други времена. Някои села вече са почти необитаеми, хората са си тръгнали оттук преди почти половин век, оставяйки след себе си запустели кирпичени къщи, призрачни вещи и сюрреалистични пейзажи. В други все още има живот и запазени исторически обекти, с които местните се надяват да привлекат туристи.

Село Ламбух се намира на няколко километра от гръцката граница. В него живеят не повече от 50-ина души. Снимки: Нели Томова
Село Ламбух се намира на няколко километра от гръцката граница. В него живеят не повече от 50-ина души. Снимки: Нели ТомоваМомиченце върви по пътя в село Ламбух.  Много от къщите в Ламбух изглеждат пред разруха, въпреки че част от тях все още са обитаеми. Коза на паша в село Ламбух. Изоставен граничен пункт близо до границата с Гърция. Надписът вляво гласи "На държавната граница - държавен ред!" От другата страна на постройката някой е написал със спрей на английски "Мексиканска граница - 2 км".Някогашен магазин в село Сив кладенец. Всички къщи тук са кирпичени, но обитателите им са напуснали селото още през 60-те години. В момента в селото живеят само няколко души, които обаче сякаш са се скрили вдън земя. Снимки: Нели ТомоваСтара изоставена църква в Сив кладенец. Снимки: Нели ТомоваСтая с таван с орнаменти в една от изоставените къщи в Сив кладенец. Части от легло, което вероятно е било използвано за последно преди около половин век.  Просторно помещение на втория етаж в една от къщите в Сив кладенец. Хората от района разказват, че в такива стаи някога са се отглеждали копринени буби, а бубарството е било основен поминък в селата около Ивайловград. Снимки: Нели ТомоваВътрешността на друга стара къща в селото. Прозорец без стъкла на една от кирпичените сгради в селото. Полуразрушена сграда в Сив кладенец, която вероятно е била селското училище. Къщи в Сив кладенец. Снимки: Нели ТомоваОт тази кирпичена къща е останала само фасадата. Вътрешната част на друга изоставена къща. Фасада със счупен прозорец в селото. Все още функциониращ кладенец в Сив кладенец. Една от обитаемите къщи в селото, чиито стопани сякаш са изчезнали. Снимки: Нели ТомоваОще една кирпичена фасада - на път да се срути напълно. Табела от времето на соца в село Мандрица, на двайсетина километра от Ивайловград. Снимки: Нели ТомоваТабела с популярен соцлозунг върху разрушаваща се сграда в Мандрица. Снимки: Нели ТомоваВ село Мандрица днес живеят малко повече от сто души. Прозорец от къщата на Атанас Пейкидис в Мандрица, строена през 1898 г. Първият етаж на къщата някога е бил лечебница. Магаре в началото на село Долно Луково. Снимки: Нели ТомоваМестна жителка на Долно Луково, облечена в типични за родопските села дрехи.  Кокошки са се сгушили край приготвени за зимата дърва в Долно Луково. Някогашното училище в селото отдавна не функционира. Снимки: Нели ТомоваЦърквата "Св. Константин и Елена" в Долно Луково. Това е най-старата църква в района. Строена е през 1800 г. от плоски речни камъни. Църквата е вкопана в земята, за да прилича на обор, тъй като по това време османските власти не разрешавали строеж на църкви. Каменен кръст, вграден в стената на църквата. Снимки: Нели ТомоваЗапустяла къща в Долно Луково. Село Долно Луково, видяно от птичи поглед. Пейзаж от Източните Родопи. Останки от сграда в село Горно Луково. Пейзаж от Източните Родопи. Заснежени склонове в планината.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.