Забравените села в Източните Родопи – фотогалерия

Някогашен магазин в село Сив кладенец. Всички къщи тук са кирпичени, но обитателите им са напуснали селото още през 60-те години. В момента в селото живеят само няколко души, които обаче сякаш са се скрили вдън земя. Снимки: Нели Томова

Най-източната част на Родопите е територия, все още незасегната от туризъм и предприемачески интереси. Там все още могат да се видят красиви пейзажи и автентични селца, в които времето сякаш е спряло. Селата в община Ивайловград, в непосредствена близост до границата с Гърция, са малки и отдалечени едно от друго. До някои от тях водят само черни пътища и зимно време остават напълно откъснати от света. Част от тях приличат на истински архитектурни резервати – къщите са строени от камък или кирпич, запазили са някогашната си фасада. Улиците са празни, много от сградите отдавна са необитаеми, но все още носят белези на миналото, стари социалистически табели с лозунги от други времена. Някои села вече са почти необитаеми, хората са си тръгнали оттук преди почти половин век, оставяйки след себе си запустели кирпичени къщи, призрачни вещи и сюрреалистични пейзажи. В други все още има живот и запазени исторически обекти, с които местните се надяват да привлекат туристи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.