Европейската фасада ГЕРБ – как Борисов овладява държавата и примерът с телевизия BiT

Иво Инджев

Както е известно, мнението на ЕС и неговите институции е върховно спрямо бенефициента на европейските фондове България, дължаща своя напредък в инфраструктурата, селското стопанство и пр. именно на милиардите от Европа. По тази причина, макар и с мъка на сърцето, на Борисов и компания им се наложи да подразнят Путин и колкото и да не им се искаше той спря своя проект “Южен поток” за наказание ( на българските лакомници за руски подкупи и държавни поръчки с многомилионни отчисления за черните им каси ), че София се съобразява с изискванията на Брюксел.

Има обаче две области, в които никакви европейски директиви, забележки, препоръки пр. интервенции не помагат да се отпушат ушите на българската администрация и лично на нейния властелин Борисов. Това е необходимостта от съдебна реформа и настояването да се направи “нещо” да се спре спадът на свободата на българските медии.

По тези два въпроса има институционална съпротива и в други бивши съветски колонии. Само че в Полша, Унгария и в Румъния има силна обществена реакция, която може да бъде определена като проевропейска. Докато у нас “проевропейското” е обсебен от онези, които го бойкотират тихомълком. Нарича се партия на европейското развитие на България.

Как да се обявиш в България за борец за прилагане на европейски правила, когато не само управляващите партийци, но и мнозина заблудени от тяхната властова безалтернативност в “дясното пространство”, заплашено от (уж) лявата конкуренция, автоматично дават подкрепата си продължаващото вече близо 10 години безобразие на заиграването с европейската карта от страна на узурпаторите на европейската идея в България?!

Политологът Боряна Димитрова заяви наскоро, че в България бунт не може да има защото българите са дълбоко разделени. Това е вярно, но и не съвсем. Има още една причина. Това е европейската фасада на властта, която обезсмисля в очите на мнозинството българи самата идея за противопоставяне на статуквото, представяно с фанфари като най-проевропейското в ЕС. Факт е, че българите са европейски рекордьори по одобрение на членството ни в съюза и тази обществена нагласа е най-доброто властово оръжие за самозащита и имунизация срещу протести, подобни на онези в споменатите по-горе бивши съветски колонии, в които съдебната реформа и свободата на медиите също са проблем на европейското им развитие ( т.е. изоставане или регрес).

Доказателства?

Днес това е например новината, която се опитват да произведат журналистите и изобщо работещите в продадената като “три синджира роби” телевизия Би Ай Ти с отворено писмо до премиера Борисов и останалите ( за пълнеж, защото без неговата намеса нямат никаква тежест в държавата) институции, формално отговорни за нещо като съдействие на медиите в осигуряването на тяхното свободно функциониране. Информират Го, че от два месеца не получават заплати и че телевизията на практика е спряна. Сякаш той не знае…

За разлика от обикновено, когато долавя някаква заплаха за себе си от политическо естество, Борисов не се трогва от телевизионерите в неравностойно положение. Продадени са и да си гледат работата ( т.е. другите телевизии). Позволяваха си да му мътят водата и сега да пият една студена вода. Пък и примерът е назидателен за всички, които гледат от своите медийни килии публичната екзекуция.

Така е и така ще бъде, докато достатъчно много българи не проумеят, че малкият Путин, какъвто е Борисов, следва примера на своя руски колега по овладяване на държавата и че в тази схема на контрола над медиите се отдава ключове значение. Той е дори по-важен от блокирането на независимото правораздаване по простата причина. От послушните медии зависи дали до публиката изобщо ще достигне истината за несъстоялата се съдебна реформа и за това кой носи вина за нейното осуетяване.

Иначе пострадалите от покупко-продажбата на техния труд журналисти и служители в Би Ай Ти са прави да пишат следното до :

Мeдиите

Председателя на НС Цвета Караянчева

Министър-председателя Бойко Борисов

Президента Румен Радев

Омбудсмана Мая Манолова

Главният прокурор Сотир Цацаров

Председателят на СЕМ София Владимирова

ИА „Главна инспекция по труда“

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми Госпожи и Господа,

В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно.

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения.

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни.

гр. София С уважение, Екипът на Би Ай Ти
15.08.2018 г.


От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.