Тръмп върна силата на долара като световна валута, мачка Китай, Русия и ЕС

Защо търговската война на президента е от полза за американската икономика и валута?

Доналд Тръмп. Снимка: официален сайт

Да направи долара единствената световна резервна валута, следователно да се противопостави на валутната стратегия на Европа с нейното евро и да попречи на сбъдването на мечтата на Китай с неговия юан. Това е буквалното значение на лозунга на президента на САЩ „Да направим Америка отново велика“.

Човек може да разбере защо американският президент иска по-голям икономически растеж и заетост, да засили технологичния напредък на страната и да увеличи разликата с нейните конкуренти и по-специално Китай. Той иска да затвърди всички характерни черти на долара като единствената световна резервна валута: размера на брутния вътрешен продукт (БВП) и на икономическия растеж, предимството в знанията (и комуникационната революция), мощта на езика и на правото, военната доминация, обхващаща вече и космоса. Играта на Тръмп се оформя.

Истинската същност на една резервна валута обаче е нейната устойчивост на кризи и войни. И ето че живеем вече 70 години в мир, който оставя да се настани усещането, че той може би е резултат от равновесие на силите в един триполюсен свят (САЩ, Европа, Китай). Илюзия!

 

Дипломатическа експанзия

 

 

 

Китайската стратегия за икономиката, след години на скрита дипломатическа експанзия благодарение на Световната търговска организация (СТО), става волунтаристка. Пътищата на коприната са също толкова политически, колкото и търговски, с цел да засилят съюзите в Азия (и да изолират Индия) и да интегрират в бъдеще Африка (което има значение при гласуванията в ООН). Всичко това, без да бъдат забравяни редките метали, необходими за новите технологии, наред с инвестициите и военния напредък (Китай е на второ място в света по военни инвестиции). Китайската валута вече е влязла в затворения цикъл на големите: по тежест юанът се нарежда след долара, еврото и йената, но пред британската лира.

По този начин Китай възнамерява да не използва долари в своя стокообмен, заобикаляйки американските заплахи и санкции. Той дори започва да иска да търгува петрола не в американската валута, минавайки през разновидност на Арабския лек петрол. Опасност!

Митническо оръжие

Това е моментът, избран от Доналд Тръмп да започне военни действия под претекст за борба срещу търговските дисбаланси и стремежа да ги намали в търговията с Китай, Германия, Мексико, Турция и Канада. Тези „обичайни заподозрени“ сега са подложени на натиск заради престъпния им търговски излишък. Митническото оръжие е лесно за използване от Тръмп: той може да прескочи Конгреса, повишавайки митата.

Голямото предимство, което имат САЩ в тази търговска война, целяща връщане на баланса в търговския стокообмен, е, че „другите“ не могат да спечелят. Китай на практика изнася четири пъти повече за Съединените щати, отколкото внася от тях (510 срещу 130 милиарда долара през 2017 година). Ако например САЩ повишат до 20 % своите митнически тарифи върху вноса, допълнителната цена, която те плащат, е 100 милиарда долара. Що се отнася до Китай обаче, той би трябвало да обложи американския внос с 80 %, за да достигне същите тези 100 милиарда долара! За него е невъзможно да поеме такъв риск.

Тази война посредством митата ще забави по-силно противниковите икономики, отколкото американската, която внася много повече от тях. Но тъй като е необходимо време, за да се прояви тя при „другите“, фондовите борси играят ролята на ускорител.

 

 

Отслабеният Китай

 

Безпокойството, което пазарите показват по въпроса за икономическия растеж на Китай, Русия или Турция, ускорява понижаването на лихвените проценти. Посветила се на своята цел да превърне юана в световна валута, китайската централна банка не може да го остави да се обезцени прекалено много. Следователно тя е принудена да подкрепя икономиката чрез натрупване на дългове, при условие че иска намали тяхното бреме!

Китай изведнъж се оказва отслабен.

Това важи с още по-голяма сила за Русия, която няма друг избор, освен да девалвира рублата (и да добива повече петрол)! Турската лира също потъва, като местните компании са натрупали дългове в долари. Стъпка по стъпка, валутите на нововъзникващите пазарни икономики (Южна Африка, Индия, т. е. всички страни от БРИКС), наред с еврото, поевтиняват. С разпространяването на безпокойството в задлъжнелите държави, лихвените проценти по облигациите с дълъг падеж се повишават навсякъде (в Италия, например).

Накратко, само доларът поскъпва. Това е убедително доказателство, че именно той е истинската световна валута. Още по-добре за САЩ, лихвите по американските облигации с дълъг падеж се понижиха до 2,9 %, с колкото се повиши инфлацията, а бюджетният дефицит ще експлодира с техните големи граждански и военни проекти! Световната валута е тази, която светът иска, за да заема повече и на по-ниска цена на онзи, когото смята за най-добрия!

БТА

* Авторът, Жан-Бол Бетбез, е френски икономист и университетски преподавател, основател на Съвета Бетбез. Заглавието е на e-vestnik. Оригиналното заглавие е“Да направим само долара велик“

 

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.