Свинската чума и емигрантите бутат социалдемократите от власт в Румъния

Как СДП загуби само за няколко дни следващите избори

Протести в Румъния. Снимка: от тв екрана

Социалдемократическата партия (СДП) все още изглеждаше солидна партия, дори след година и половина анемично управление, трима сменени премиери, стотици дни улични протести, един двукратно осъден председател на партията и множество ежедневни гафове заради некомпетентността на министрите. Партията-държава обаче сама загуби следващите избори само в рамките на няколко дни.

Африканската чума по свинете и намесата на жандармеристите в протеста на диаспората са кръстовете, които ще бъдат поставени на следващите избори върху бившата голяма партия, лансирана от Йон Илиеску. Казвам, че СДП изглеждаше все още солидна, защото напрактика чрез начина, по който управляваше, беше разделила хората на два лагера с все по-твърди убеждения „за“ и „против“. Никой не печелеше и не губеше твърде много последователи в тази война на изтощение.
Лидерът на СДП Ливиу Драгня не направи нищо друго, откакто пое управлението, освен да радикализира собствения си електорат срещу онези, които „искат да откраднат легитимното управление“ – електорат, който му бе останал близък почти по инерция, защото хората трудно приемат, че са сгрешили, когато са избирали – и онези граждани, които са осъзнали колко токсично е всъщност червеното управление.

Лятото на 2018 г. обаче е моментът, в който СДП се провали чрез две събития, които не биха могли да бъдат обяснени, колкото и много пари да бъдат вкарани в партийната и държавната пропаганда. И няма да могат да бъдат обяснени на собствения електорат, който тогава, когато гласува за СДП, вярваше, че скандалите ще бъдат малко, че страната ще бъде стабилна и че управлението на СДП ще бъде последователно и няма да прави резки смени на посоката. Страхът на тези, които обичайно гласуват за СДП, е страх от новото, страх от промяната на един познат начин на живот. Има много добри хора, които гласуват за СДП, работници, дребни провинциални бизнесмени, които не искат промени в посоката, защото ще се промени светът им и те смятат, че трудно биха се адаптирали.
Някои от тях са правили експерименти в миналото, гласували са за нещо друго и това друго после е смутило съществуването им, защото не се е вслушало в гласа им.

СДП обаче ще плати за две събития, с които се справи катастрофално. Появата и разпространението на африканската чума по свинете удря много хора от електората на СДП. И удря жестоко. Хиляди стопанства с десетки хиляди унищожени животни ще си изпатят тази година от некомпетентността на едно правителство, което говори много и действа немощно. Хората на село разбират лесно сега какво означава един некомпетентен министър и едно правителство, което няма координация. И разбират липсата на съпричастност, с която се отнасят към тях, отвъд парите, които ще получат за загубите на животни.

Откакто се появи свинската чума, хората не получиха съвети, никой не им говори за ефектите и за стъпките, които ще бъдат направени по-нататък. Много дребни и едри фермери, които имаха кланици, разбраха едва сега какво се случва, когато единственият начин на управление, който СДП познава, е „става и така“. Фермерите са хора, които научиха много през последните години, които знаят какви са правата им и които започнаха да имат съществен износ в чужбина. За много от тях пазарът на Европейския съюз ще се затвори за много години отсега нататък и те знаят, че правителството на СДП не е направило нищо, за да предотврати това.

Второто събитие, което разрушава доверието на собствения електорат на СДП, е бруталната намеса на диаспората в протеста. Там, на площада, се намираха хиляди хора, които си бяха дошли у дома за ваканцията. След протеста те тръгнаха към семействата си в цялата страна, при родителите, бабите и дядовците. Ще обикалят роднините си, там, където мнозина са в плен на правителствената пропаганда по телевизията, и ще разказват от първа ръка какво им се е случило. Тези трудолюбиви хора, които СДП третира със сълзотворен газ и палки, ще разбият стената между манипулацията и истината. Истината, която ще разкажат по селата и градовете, откъснати от политическата реалност, ще бъде по-силна от всяка истина, която би дошла от опозиционните партии. Защото тези хора се ползват с доверие и на тях разчитат семействата им, останали в страната. Колкото и да плаче фалшиво (министърът на вътрешните работи) г-жа Кармен Дан по телевизията, колкото и обещания да дава Ливиу Драгня от днес нататък, СДП вече няма да може да навакса загубите от тези дни.


БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.