200 млн. лева за спорт – 3 медала на олимпиада… Докога?

Преди две години завърши Олимпиадата в Рио, със „зашеметяващи успехи“, които направиха България прочута. Помните, нали?

(Бел. ред. – България печели 2 бронзови и един сребърен медал. Сребърният на висок скок жени, бронзов на борба жени, и художествена гимнастика – ансамбъл. За допинг е отстранена лекоатлетка, а отборът по вдигане на тежести е отстранен по същите причини още преди олимпиадата).

Позволявам си да споделя няколко числа и направя някои изводи.
За периода 2012-2016 г. българската държава е отпуснала за „олимпийска подготовка“ 109 000 000 лв. (сто и девет милиона лева). Отделно по политиката за високо спортно майсторство са дадени още 99 000 000 лв. (деветдесет и девет милиона лева).

Българската делегация в Рио беше от 51 човека. Проста калкулация сочи, че на всеки един от тях се падат само по първия параграф по 2 130 000 лв. (два милиона сто и тридесет хиляди лева). Или по 35 000 лв. на човек на месец за петте години.

Резултатите са без значение. Елитният спорт би следвало да е само и единствено професионален. Нито стотинка не трябва да бъде давана в тази посока, доколкото тези занимания не допринасят никаква обществена полза, а само вреди.

Освен огромните преки разходи, тези вреди са и погрешно възпитание и мотивация на младите хора, промяна в ценностната система, доколкото истинските постижения в областите допринасящи за благосъстоянието на нацията се неглижират.

Това е не само национален, а и световен проблем, тъй като игрите развихрят отвратителни страсти, създават физически чудовища и ги издигат в култ.

Видно е, че се касае и за огромни кражби.

Изключителна стъпка в правилна посока би било разпределението на тези огромни средства или в ученическия спорт или в компютърното и езиковото образование на децата ни.

И когато някое от иначе симпатичните момичета и момчета, наши състезатели в Рио, започне да говори за патриотизъм, чест и гордост – усмихнете се и я/го потупайте снизходително.
Платили сме им достатъчно. Всеки ден хиляди лекари, учители, полицаи, работници, земеделци, служители дават своя принос за обществото ни, без да дрънкат клишета.

А ако някой има нужда от медали, почетни стълбици и други ритуални играчки, да бъде така добър да тренира за своя сметка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.