8 дни палене на свещи – фотогалерия

В продължение на осем дни от сряда, 5 декември, еврейската общност празнува Ханука – празника на светлината. Историята на Ханука започва в древността, когато цар Антиохий IV, който владеел Близкия Изток и преследвал евреите, осквернил техния Храм.

Евреин се моли в Софийската синагога след тържественото запалване на ханукията - празничния свещник  за Ханука. Снимки: Валентина Петрова

Евреин се моли в Софийската синагога след тържественото запалване на ханукията - празничния свещник  за Ханука. Снимки: Валентина ПетроваСпециалният свещник ханукия за 9 свещи се пали на празника Ханука. Традиционният свещник менора е с 8 свещи. Снимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина ПетроваСнимки: Валентина Петрова

Когато си възвърнали Храма, евреите намерили само малко олио, което стигало да запалят менората за една нощ. Като по някакво чудо олиото стигнало за осем нощи, достатъчно дълго, за да се приготви ново. Храмът бил наново осветен и оттогава евреите празнуват осем дни всяка година през декември. Така празникът Ханука ознаменува освещаването на Храма и Чудото на светлината.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.