Фейсбук, Туитър и Майкрософт – безсилни срещу дезинформацията?

Усилията на Фейсбук, Туитър и Майкрософт срещу опитите да се манипулира общественото мнение, подети в Русия и в Иран, изглежда няма да предотвратят нови кампании с наближаването на ноемврийските междинни избори за Конгрес на САЩ

Фейсбук съобщи във вторник, че е затворил стотици „неавтентични“ страници, групи и акаунти, администрирани от териториите на Иран и Русия. В края на юли социалната мрежа информира, че е премахнала 32 съмнителни страници и акаунти, издаващи според нея „координирана акция“ в навечерието на ноемврийския вот.

Успоредно с това Туитър изтри 284 акаунта, задействани в „координирана манипулация“, много от които „очевидно с ирански произход“.

А Майкрософт обвини в понеделник руски информационни пирати, работещи за Кремъл, че са атакували сайтове на американски аналитични центрове с консервативна насоченост.

Всички тези дружества уверяват, че сътрудничат с компетентните власти.

Според Алекс Стеймъс, оглавявал до неотдавна службата за сигурност на Фейсбук, за нещастие вече е „твърде късно да защитим изборите през 2018 г.“

Последните разкрития „доказват, че Русия не е била разколебана и че Иран следва стъпките й“, написа той в сряда в блога Lawfare.

„В известен смисъл САЩ отправиха към целия свят сигнал, че не вземат сериозно проблемите от този род и всеки съчинител на дезинформация рискува най-много да го пернат през пръстите“, казва със съжаление той и приканва властите, бизнеса и гражданите да се опомнят, преди парламентарните и президентските избори през 2020 г.

Армия от хакери

Суровите мерки, предприети от Фейсбук и Туитър, навярно не са достатъчни да обуздаят злонамерените интернет потребители, смята Олга Полишчук – изследовател и сътрудник на специализираното дружество за информационна сигурност „ЛукингГлас“.

Русия използва „армия от хакери“, които са много наясно с американската култура, а и добре финансирани, подчертава тя.

„Тези групи работят денонощно. Използват твърде рафинирани методи, за да разпространяват невярна или неточна информация“, добавя анализаторката.

Мерките, предприемани от социалните мрежи, за да ограничат разпространението на „фейк новини“ или да проверяват потребители от Русия, заподозрени в информационно пиратство, според нея са безполезни. „Те са изпълнени с решимост да подкрепят каузата на страната си“, уверява Полишчук.

Социалните мрежи от Силициевата долина редовно стават обект на критики, защото не реагират при дезинформационни кампании в навечерието на важни гласувания, например в кампанията преди изборите за президент през 2016 г. в САЩ.

Американските разузнавателни служби разкриха, че руски оператори са използвали включително и Фейсбук в опит да повлияят на изборите, отвели Доналд Тръмп в Белия дом. Москва неизменно отхвърля тези обвинения.

„Все още смятам, че те не отделят достатъчно ресурси за тази сфера“, твърди Дженифър Гриджъл, преподавател по социални медии в университета на Сиракюз.

Според нея, разраствайки се, групи от рода на Фейсбук и Туитър не са обмислили в достатъчна степен риска да бъдат манипулирани.

„Икономическият им модел поначало е порочен – обяснява тя. – Те не разполагат с необходимата инфраструктура, за да осигурят адекватна модерация на съдържанието и това вреди и на обществото, и на демокрацията.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.