Тигрите са европейски. Премиерите им ходят на работа с колело

Холандия тази година ще има около 100 милиарда излишък на търговския баланс

Патрик Смитьойс

Всичко се мери в цифри и пари, за съжаление. Но, в тази връзка да спомена, че Холандия тази година ще има около 100 милиарда излишък на търговския баланс. Това означава, че Холандия изнася за 100 милиарда евро повече от колкото внася. Вярно, че в Германия има 270 милиарда излишък, а в Япония около 180, но там живеят 5 пъти повече хора.

Демек, на глава население, Холандия е най-голямата машина за пари на света. Държавата, която успява да генерира най-много добавена стойност на единица продукция. За това става въпрос. И то без да притежава грам суровини (ще ви помоля да не пишете коментари за газта – тя свърши отдавна) и с от най-високите заплати на света.

Излиза, че няма азиатски тигри, нито латиноамерикански. Нито китайски, нито американски, нито руски. Има европейски. Тигрите, чийто министър-председател отива на работа на колело и собствениците на големите заводи с Волво комби на 20 години. Директорите на предприятията, където поне 10% от работниците са хора в неравностойно положение.

Същите, които инвестират десетки милиони всяка година в научна дейност – как да станат техните продукти още по-успешни, вместо да ги дадат за собствен остров в Гърция. Списъкът е дълъг. Списъкът с нещата, които можем да научим от Европейските Тигри.

Но кой чете дълги списъци? Смитьойс, дай по-конкретно да не ни губиш времето….

Европейските тигри са разбрали едно. На шепа хора всичко им е дадено от Господ. Те са ясни. Но тяхната работа е да инвестират във всички останали. Да ги ангажират в икономическия и обществен процес. Да им осигурят свободата да мислят, да се реализират, да допринасят.

Всеки с колкото може. Всеки човек иска да бъде уважаван за работата, която е свършил. Европейските тигри са разбрали отдавна, че човешкият ресурс е пъти по-важен, от колкото сбора на всичкия нефт и злато на света.

От страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.