Българският ексодус е следствие на социалистическия апокалипсис

Иво Инджев

Китайският комунизъм явно преоткрива европейските си корени (доколкото НРБ е еталон за европейски комунизъм). Китайски изследователи са предложили да принудят двойки с по-малко от две деца да дават средства на “фонд за размножаване”. Макар то да не се приема и да среща остри критики, все пак предизвиква “некои мисли”, както би казал др. Тодор Живков.

Излиза, че с много десетилетия закъснение китайските другари започват да обмислят богатия опит на своите български другари в областта на наказателната политика спрямо индивидите, които не пълнят демографската хазна на държавата с необходимите й деца.

В НРБ наказваха гражданите, които нямат деца, с т.нар. “ергенски данък”. И в Пекин, поучени от този пример, обсъждат подобни мерки.

Както и в НРБ, така и в днешен комунистически Китай управляващите не искат и не могат да проумеят, че климатът, който създават с политиката си е в основата за отказа от раждаемост. Дори и в богатите държави има такива тенденции, макар и по съвсем други причини. Дълго е да се обяснява на бюрократичните кратуни, но е ясно за всеки със своя глава на раменете.

В комунистически Китай най-напред решиха, че хранят прекалено много гърла и обявиха “политиката на едно дете в семейството”. Сега берат плодовете на тази намеса в плановете на природата в рамките едно “планово стопанство”, което започва да се задъхва от бумеранговия ефект на собствената си глупост.

Колкото до аналогията с България, желаещите да припишат на демокрацията и интегрирането на страна в свободния свят вина за демографската катастрофа, трябва първо да си отговорят на въпроса защо повече от милион българи – предимно във фертилна възраст- избраха доброволно (а не по натиска на масово прогонване, както при “възродителния процес”) да живеят и да се размножават на Запад. Само у нас има твърде много объркани хора, които бъркат следствието с причината.

Причината за българския ексодус е в предхождащия го апокалипсис. Именно като апокалипсис беше определено плонжирането на “развития социализъм” у нас. Признанието беше направено в онзи потулен в наши дни първи (и последен) откровен анализ на Петър Младенов в края на 1989 г.

В комунистическо-конфуциански Китай, където подчинението на населението е все още цимента във фундамента на неписания обществен договор (почиващ на правилото “покорство срещу относителен просперитет”) предстои неминуемото преосмисляне на вековните традиции на йерархичните отношения и ролята на индивида като нещо повече от “производителна човекоединица”.

В България само чудо може да ни помогне за обръщане на демографската ситуация. Защото би било цяло чудо управляващо-опозиционния тандем да бъде изместен от привърженици на истинския европейски просперитет по европейски правила, който да привлече обратно избягалите българи след като тук се повиши жизнения стандарт до нива, които да стимулират хората да планират семейното си развитие без вредната намеса на “плановици” с петолъчки в главите.

От ivo.bg 

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.