Румъния: Правителството се кани да приключи с антикорупционната борба

Протести в Румъния. Снимка: от тв екрана

След като дестабилизира Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ и се готви да приключи напълно с антикорупционната борба, правосъдният министър Тудорел Тоадер атакува главния прокурор на Румъния.

Самата формула, избрана за обявяването на започването на процедура за оценка на главния прокурор Аугустин Лазар – първа стъпка към отстраняване от длъжност, е провокация срещу институционалното здравомислие: съобщение във Фейбук.

Съобщение с подобна важност не се прави в социална мрежа заедно с котки и вицове, а чрез официално съобщение, за предпочитане на пресконференция, което да обясни сериозно щурма срещу главния прокурор. Но разбирам, че частта с обясненията е много трудна, пише Йоана Ене Доджою, инф. сайт Зиаре, цитирана от БТА.

Тази история с протокола от 2016 г., поднесена от обвиняемия Дариус Вълков (6 години на първа инстанция), чрез извършването на възможно престъпление (напълно безинтересен аспект за министъра на правосъдието), е очевидно само претекст.

Защо казвам това?

1. Макар че са анатемосвани в цялата свързана с престъпниците преса, нито една съдебна инстанция не е установила, че протоколите, сключени между Румънската разузнавателна служба с Главната прокуратура или с Върховния касационен съд, са незаконни.

Аз не открих нищо нелегално в тях, юристите, с които говорих, също. Но дори да не е така, докато няма инстанция, която да установи незаконност, е в сила презумпцията за законност, подобно на тази за невинността. Или тя е валидна само за престъпниците, които са на власт?

Ако при прилагането на тези протоколи, независимо кога са били сключени – защото първите са от 90-те години, значи са функционирали през цялото управление на Социалдемократическата партия (СДП) на Адриан Нъстасе с президент Йон Илиеску – са били извършени злоупотреби, тези злоупотреби трябва да бъдат доказани точка по точка и наказани от закона.

Но това всеобщо неаргументирано анатемосване на едни протоколи, които, да, помогнаха много на борбата срещу корупцията, защото концентрираха целия ресурс на държавата в борбата срещу крадците, е само една огромна манипулация, предназначена да дискредитира институции и лица, които после по-лесно да бъдат сринати.

2. Протоколите от 2016 г., публикувани от обвиняемия Дариус Вълков, се отнасят до два ясни случая: използването от прокуратурата на техника на Румънската разузнавателна служба (РРС) за техническо наблюдение, докато самата РРС не може да извършва това наблюдение, и сътрудничество между РРС и Главната прокуратура по отношение на престъпления, засягащи националната сигурност, тероризма, тоест в компетенцията на РРС според всички действащи закони.

Била ли е извършена някаква злоупотреба въз основа на тях? Да бъде наказана! Иначе не виждам проблем. Нещо повече, главният прокурор казва, че както министерството на правосъдието, така и Висшият съвет на магистратурата са знаели за тези протоколи, та дори е имало официална кореспонденция, която ще публикува.

Ясно е, че историята с протоколите от 2016 г. беше поднесена на министър Тоадер с цел да отстрани главния прокурор. Защо точно сега?

Имаме редица причини:

1. Най-належащо е разследването на насилието, извършено от жандармеристите на 10 август. И не само жандармеристите трябва да бъдат защитени, но и тяхното ръководство и министърът на вътрешните работи Кармен Дан.

Спомняте ли си киселия отговор, който даде министър Тоадер, когато главният прокурор си прекрати отпуската веднага щом започна това разследване и обеща, че то ще бъде коректно? Подобно нещо не трябва да се допусне в никакъв случай.

2. Втората причина се отнася до измененията в наказателните кодекси и антиправосъдните постановления, подготвяни от властта, начело с това за амнистия и помилване. При всяка атака срещу наказателното законодателство г-н Лазар беше един изключително твърд глас срещу агресорите. Един глас, който трябва да бъде заглушен.

3. Да не забравяме освен това, че трябва да се роди новата секция за разследване на магистратите според новия закон. Макар че ще бъде назначен от Висшия съвет на магистратурата, шефът на тази секция ще бъде на подчинение на главния прокурор.

Появата на тази секция беше предшествана от една голяма манипулация, извършена от Съдебната инспекция, въоръжената ръка на СДП и на министъра. Съдебната инспекция публикува статистика, в която показва, че през последните четири години над 60 процента от магистратите са имали дело срещу себе си в НДБК. Това, което не казва инспекцията, е начинът на сезиране, продължителността на разследването и как е било решено делото.

Ако оставим настрана манипулацията, нещата стоят така: всяко сезиране, което изпълнява формалните условия, трябва да бъде разследвано, защото пренебрегването му представлява дисциплинарно отклонение. Съдиите знаят, казва съдия Богдан Матееску, че срещу всеки от тях има вълна от жалби, регистрирани в прокуратурите, а след това прекратени.

4. Не на последно място, главният прокурор е член на Висшия съвет на магистратурата (ВСМ) и – още по-важно – член на прокурорската секция на ВСМ – трън в очите на Тудорел Тоадер. Секцията, която често е оказвала съпротива, трябва да бъде подчинена човек по човек, така че назначенията и санкциониранията да вървят безпроблемно.

Ще успее ли тази атака? След решението на Конституционния съд по отношение на отстраняването на Кодруца Кьовеши, изглежда, че да. Но може да бъде трудно и продължително. На първо място, очаквам остра външна реакция, защото никой не е толкова тъп, колкото би искал Тудорел Тоадер. Ако процедурата бъде стартирана, може да се очаква, че ВСМ ще реагира чрез протакане и отрицателно становище. Президентът след това има една малка вратичка, за да се противопостави: законността. И трябва да я използва много добре, защото ако откаже, позовавайки се на законността, вероятно ще се стигне пак до Конституционния съд.

И през цялото това време обществеността ще бъде подложена на голям изпит. Ще се предадем или не? Ще оставим ли ненаказани проявите на насилие от 10 август? Ще предадем ли Румъния на престъпниците или не?

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.