Иван Костадинов: От Нова година дизелът ще бъде 2-5% растително масло. Няма да има друг

От Лукойл Нефтохим отказаха да коментират официално защо в България дизелът е по-скъп от бензина и е по-скъп дори отколкото в някои европейски страни (виж статията тук). Затова e-vestnik продължава темата за горивата с интервю с директора на „Търговия и маркетинг“ в „Петрол” АД Иван Костадинов. Той е 33-годишен, завършил е „Застраховане и социално дело“ в УНСС. От януари 2002 г. работи в „Петрол“ АД, като заема различни мениджърски длъжности.

– Г-н Костадинов, от 1 януари ЕС изисква дизелът, който се продава на бензиностанциите, да бъде смесeн с биодизел. Как ще става смесването?

– Смесването на горивата трябва да става в лицензиран склад под митнически контрол или при производителя. Защото се смесва акцизно с неакцизно гориво. Биодизелът е без акциз, а минералният дизел – с акциз.

– Не може ли на бензиностанцията да си налея няколко литра дизел и няколко литра биодизел в колата?

– Попитайте митницата.

– Защо?

– Защото така вие ще смесите два типа гориво, които от гледна точка на фискалното законодателство, не би трябвало да се смесват извън склад и под митнически контрол. За единия тип гориво няма налог, а за другия са платени данъци. Големите вериги Петрол, Шел, ОМВ и Лукойл имат складове и в тях горивото ще се смесва под митнически контрол, като в дизела ще се слагат от 2% до 5% биодизел, в зависимост от решението на държавата и директивата на ЕС. Но как ще се контролират малките бензиностанции, които нямат лицензирани складове, е друг въпрос.

– Задължително ли трябва да карам само с дизел с определен от държавата процент биосъставка?

– Друг дизел просто няма да има. Ние сме в Европейски съюз и в него правилата са такива. Но 2-5% е нищожно количество. Практически евродизелът, който се продава на нашите бензиностанции от Нова година, ще бъде със съдържание 95 – 98% минерален и между 2-5% биодизел. Отделно ще се продава и 100% биодизел.

– Сместта с биодизел няма ли да съдаде проблеми на двигателя?

– Не. Дори ще подобри изгарянето на горивото, смазването в системата и намаляване на вредните емисии.

– А защо тогава някои вносители на автомобили у нас казват, че гаранцията на колата ще отпадне, ако се кара с биогориво?

– Това е решение на вносителите на автомобили, макар да не съм го чул или видял официално. Гаранцията може би отпада, ако сипете в резервоара дизел с по-голямо съдържание на биокомпоненти от записаното в директивата. Също така, ако карате със 100% биодизел например.

– Български или вносен биодизел ще смесвате?

– И български и вносен, в зависимост от цените и качеството. Нашата компания направи и продължава да прави необходимите проучвания, за да прецизира качеството на биодизела, който ще влагаме в дизела. Две години изследвахме и проверявахме откъде да доставяме биогоривото, за да бъде най-добро. Факт е, че от една и съща рафинерия различните партиди имат различно качество. Затова вероятно ще контролираме биогоривото първо при производителя и след това при приемане в нашите бази, преди смесването. Причината е, че е възможно първоначално рафинерията да е давала добър продукт, но после в течение на производството за дадена партида да не са постигнати същите параметри. Много компоненти влияят върху качеството. Какво се преработва – слънчоглед или рапица, например. Има значение и откъде производителят е купил суровината. Биопродуктът не е с установени компоненти, които не мърдат като качество. Винаги има риск. Затова ще има жесток контрол, въпреки нищожното количество биодизел, което ще се слага. За да сме сигурни какво зареждаме и какво предлагаме на нашите бензиностанции.

– На бензиностанциите в Европа също ли предлагат дизел с определен процент биокомпоненти?

– Там, където пише дизел или евродизел, в горивото има биокомпонент, независимо дали 5%, 3% или 2%. Процентът е в зависимост от приетото от съответната държава съдържание. Отговорът ми е – да, има и той се продава като дизел.

Защо в България дизелът поскъпна толкова много и по цени надмина бензините? До неотдавна дизеловите автомобили се предпочитаха и заради евтиния дизел?

– Цената се влияе от няколко компонента. Първо от цените на горивата на международния пазар днес. Напоследък дизелът е по-скъп с около 60 долара на тон от бензина на международния пазар.

– Но в повечето държави от Европейския съюз дизелът е по-евтин от бензина.

– Казахме, че върху цената на горивото на бензиностанцията влияят няколко компонента. Другия основен фактор, който влияе на крайната цена, е акцизът, с който държавата облага дадения вид гориво. Като се сложи и ДДС, на практика 50 % от цената, която плащат клиентите, отива в държавата. Каква е политиката на държавата в дългосрочен план към формиране на акцизите за различните горива, това трябва да попитате правителството. (Б. р. – вчера, 12 декември, парламентът гласува промяна в закона, според която акцизът за дизеловото гориво се увеличава малко повече, отколкото на бензина).
– Дългосрочна политика?

– Именно. Например много коли започнаха да минават на метан, а сега се чува, че и той ще се облага с акциз. Но никой не знае какво ще стане. Една метанова уредба струва доста пари, но вие преценявате, че тъй като той е екологично гориво, вероятно няма да се облага. Освен това е по-икономичен и решавате да минете на метан. Но какво става, ако в даден момент се сложи акциз, съизмерим с този на останалите горива? Или по-висок? Каква е политиката на държавата дори в близките 5 години? Какво гориво е решило правителството, че ще се продава най-много тук? Дали ще се даде приоритет на дизела, на бензина или на алтернативните горива? Това те трябва да отговорят. Дизеловият автомобил е по-скъп от бензиновия. Но този, който си купува кола на дизел, е преценил, че ще му е на сметка, защото кара много, цената на горивото до неотдавна беше по-ниска и с дизел се кара по-икономично, защото изгарянето на горивото е по-пълно.

– Но дизеловото гориво стана по-скъпо от бензина у нас?

– Така е, но правителството може да каже – ние ще дизелираме нашия автомобилен парк – ще вдигнем акциза на бензина за сметка на дизела… и парите, които сме щели да съберем от акциза на дизела, ще ги съберем от бензина. И с времето бензиновите коли ще станат по-малко предпочитани и хората ще започнат да преминават на дизел. Но политиката може да е точно обратната – тогава ще си купя бензинова кола, за която първоначалната инвестиция е по-малка, а после и горивото ще е по-евтино. Но държавата трябва да има ясна политика по отношение на горивата.

– Когато вдигнаха акцизите на горивата миналата година казаха, че две години няма да ги пипат.

– Така е. Като повишиха със 110 лева акциза за бензина и дизела на 1000 литра, което прави 11 ст. на литър или 13 ст. с ДДС на литър, казаха че следващите две години няма да вдигат акцизите. А сега отново цената на дизела ще се увеличи с 8 ст. на литър и на бензина с 6 ст., заради увеличението на акцизите. Добре, разбираме, че акцизите трябва да се изравнят с европейските. Но някой ще каже ли до какви нива?

– И какви са нивата в Европа?

– Нивата са по-високи. Но за всяка държава те са различни. Има задължителни нива, които трябва да достигнем и с които България се е ангажирала. В министерството на финансите имат цифрите, но нека ги кажат. Те не са държавна тайна. За бизнеса и за всеки потребител е важно да знае как ще се разпредели увеличението на акцизите в годините. И тука опираме пак до нуждата от стратегия в областта на горивата.

– Какви са причините у нас дизелът да поскъпне повече, отколкото бензина?

– Може би тук е мястото да отбележа, че по-скъпият дизел не е изолирано явление у нас тази година. През зимния период винаги цените на бензин и дизел се доближават, поради по-високото търсене на пазара на дизел. Както знаете, освен за автомобили, дизелът се използва и за отопление, и в големи промишлени обекти и т. н. Това веднага води до повишаване на цената му през отоплителния период в Европа. И миналата и по-миналата година дизелът през определени месеци през зимата е бил по-скъп от бензина. Но със 7-8 ст. разлика на литър никога не е бил. Бил е с 3-4 ст. на литър по-скъп в различни дни, а миналата година е бил с 6 ст. по-скъп. Когато са много близко ставките на акциза на дизела и бензина, както в България, влиянието на международния пазар е силно. Това не е схемата на “Петрол” или на другите продавачи на горива. Ние сме продавач на дребно – купуваме гориво, слагаме му надценка и го продаваме.

– Лукойл Нефтохим не продава ли на по-високи от европейските цени на едро?

– Няма да е коректно да коментирам търговската политика на наш конкурент, тъй като той има своя политика за цени, норма на печалба, норми на разходи, но не мисля, че го продават много по-скъпо от международните цени. Ако те продават прекалено скъпо, а в съседните ни страни има 12-13 рафинерии, те просто няма да могат да продадат нищо.

– Миналата година заради големия скок на петрола и на горивата международните автопревозвачи поискаха правителството да замрази акцизите, за да не загине бизнесът им?

– Това е крайна реакция. Дали акцизът ще се замрази, дали ще се увеличи и как ще се увеличава е въпрос на правителствено решение. Ако погледнем зависимостта между цените на дизела и безоловния бензин на дребно и разликата между акцизите за двата вида горива в няколко европейски държави, се вижда каква е политиката на съответните страни по отношение на горивата. В Холандия например, където акцизът върху бензина е с 308 евро (б. р. – на тон) по-голям, отколкото акцизът върху дизела, цената на дизела е по-ниска от цената на бензина. Така по-високата цена на дизела на международния пазар се натоварва с по-нисък акциз, а по-евтиният бензин с по-висок акциз, така че крайната му цена на бензиностанцията да превиши цената на дизела.
Днес борсовата цена на дизела е по-висока от тази на бензина с 61 долара за тон, но когато виждаме, че в дадени държави бензинът е по-скъп от дизела, клиентите правилно си задават въпроса – „защо там е така, а у нас иначе”. Ами защото там политиката е такава, че има разлика в акцизите и то голяма. Защото стратегически тези държави са посочили, че в близките 10-15 години – това ще бъде развитието. И хората минават на дизел, още повече, че новото поколение на дизеловите двигатели вече не замърсяват, както преди околната среда. Съдържанието на сяра в изгорелите газове е колкото при бензините.

– Какви са надценките в Европа и в България?

– Общо взето в цяла Европа продавачите на едро и на дребно работят с почти еднакви надценки. В другите европейски страни надценките са малко по-високи от тези в България. При нас са по-ниски, но при нас са ненормални обстоятелствата. Не може в България да има 3 500 бензиностанции.

– Какво му е лошото, че има толкова бензиностанции?

– Голяма част от бензиностанциите, които са извън веригите (б. р. – става дума за големите вериги – Шел, ОМВ, „Петрол”), не плащат акциз, не плащат ДДС. Елементарно, но когато изключват фискалните апарати, те не се задължават пред данъчните… Държавата е оставила пазара да се саморегулира. Но много от тези бензиностанции първо са опасни – не са спазени изискванията за подобни съоръжения, второ – не плащат данъци и акцизи. Трето – не се знае какво гориво продават и какво количество ви продават. Некачественото гориво, както всеки знае, уврежда двигателите. Съществуващото положение не е изгодно на никого – нито за бизнеса, нито за потребителите , нито за държавата.

– Как сега се влиза в бизнеса?

– Отваряш си бензиностанция и започваш да продаваш. Единствени са техническите и противопожарните изисквания – отстояния на колонки, отстояние от резервоара и т. н. Защо само в България можеш да продаваш петролни продукти без да имаш петролна база или без да си производител? И, докато, за да отвориш бензиностанция все пак има някакви технически изисквания, за да препродаваш тонове петролни продукти не се изисква абсолютно нищо. Трябва ти само кочан с фактури и добри контакти.
На три правителства досега предлагахме бензиностанциите да се вържат онлайн към данъчните, към митниците и нямаме отговор. Сега всяка бензиностанция може да си върти каквото й дойде през брояча и после както си иска да го поправи. Отговориха, че такава мрежа щяла да излезе много скъпо. По наши груби изчисления, заради липсата на онлайн система държавата не иска да вземе 300 млн. лева годишни приходи в хазната. Инвестицията ще се върне много бързо и от това държавата ще е на печалба. Ще има пари за пенсии, бюджетни заплати и т. н. Големите петролни компании предложихме да се включим финансово в изграждането на такава система. И пак нищо…

– Колко от бензина, който се продава в България, е с неизяснен произход?

– На този въпрос едва ли ще се намери някой да ви даде еднозначен отговор, но според наши конкуренти е около 40% от горивата. Поне така прочетох в пресата. Ние имаме по-различно виждане, защото произходът винаги е ясен за хората от бизнеса, въпросът е докога институциите ще си затварят очите за това.

– А колко са произведени в България и колко са внос?

– Принципно от горивата, които минават през бензиностанциите в България, 50% се произвеждат от нашия производител и 50% са внос. Въпросът не е в горивата, а в каналите за реализацията им. В Европа е по-скоро екзотика да видиш бензиностанция, чието име е никому неизвестно и такива бензиностанции държат 1-2% от пазара, докато в България тази година около 30% от продажбите ще минат през подобни бензиностанции, което никак не е малко. Някакво спокойствие е фактът, че делът на тези продавачи непрекъснато намалява. Засега по-бавно, отколкото е закономерно, но все пак…

– Политиката на държавата е объркана и по отношение на пропан -бутана. Цената му също доста се повиши?

– Принципно цената на автомобилната газ би трябвало да е 60% от цената на бензините, за да е изгодна. В момента тя е по-ниска – 50%, което я прави още по-изгодна за клиентите. Мнението ми е, че газта може още да поскъпне. Акцизът едва ли ще го пипнат, защото таксиметровите шофьори веднага ще скочат и ще блокират парламента. Те не са като масовия клиент. Големите вериги сигнализираме, че цените ще се повишат с 8 ст. на литър дизела и с 6 ст. бензина от януари и никой не казва нищо. Миналата година поскъпнаха с 13 ст. на литър заради акцизите…И нищо. А това са масовите горива.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.