Лъже ли Тръмп?

Тръмп: Аз съм стабилен гений. Илюстрация: 4чан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил обвиняван в нечестност, разпространяване на фалшива информация, изопачаване на новините, предаване на неточна информация и небрежно отношение към истината. Но лъже ли?

Това е дума с голям заряд и някои критици на Тръмп смятат, че големите новинарски организации се стесняват прекалено много да я използват. В. „Вашингтон пост“, който е документирал над 4000 фалшиви или подвеждащи твърдения на президента, заяви миналата седмица за пръв път, че неточно изявление на Тръмп е „лъжа“.

Споразумението с прокуратурата, сключено от бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, предостави „неоспорими доказателства, че Тръмп и негови съюзници са били нарочно нечестни“ за парите, платени на порнозвездата Сторми Даниълс и на бившата моделка на „Плейбой“ Карън Макдугъл срещу мълчанието им, написа Глен Кеслър, проверяващ фактите във в. „Вашингтон пост“. Вестникът публикува оценката му на първа страница и това стана най-четената му статия онлайн.

Това не само беше първият случай, при който в. „Вашингтон пост“ заяви, че Тръмп лъже, а беше и първият случай на използване на тази дума за който и да било политик от 2011 г., когато Кеслър започва дейността си по проверка на фактите.

Много новинарски организации се въздържат да използват тази дума поради въпроса за намерението. Редакторите смятат, че е важно да се установи дали някой разпространява фалшива информация съзнателно, с намерението да заблуди, а е трудно да се надникне в главата на човек.

Екипът на Кеслър е намерил 98 случая, при които Тръмп неправилно е твърдял, че негова заслуга са най-големите данъчни облекчения в историята на САЩ. Но президентът може да го вярва искрено, каза Кеслър.

В Асошиейтед прес „ние смятаме, че е по-добре да се каже какви са фактите, какво е казал някой човек и да оставим читателите да вземат решение дали лъжата е била нарочна или не“, заяви Джон Данишевски, редактор по журналистическата етика на новинарската агенция.

Няколко читатели са казвали на Кеслър, че е крайно време. Един критик, Пол Блест от сайта „Сплинтър“, написа: „Можете ли да си представите някой друг политик да бъде оценяван по толкова смешно нисък стандарт?“ Важната за в. „Вашингтон пост“ стъпка е унизителен провал, написа той.

„За хората на власт е нещо като прикритие, когато не го наречете лъжа“, заяви Джеф Коен, наскоро пенсионирал се професор по журналистика и продуцент на документалния филм „Всички правителства лъжат“ за покойния журналист Исидор Стоун. Според него журналистите трябва да изясняват ситуацията и думата „лъжа“ е ефективно средство.

И въпреки това един влиятелен редактор се чуди дали цялата дискусия не е голяма грешка.

„Ненавиждам факта, че дебатите и дискусията за думата „лъжа“ прикриха една, ако щете, по-важна истина“, каза по-рано този месец пред Си Ен Ен Дийн Бакет, изпълнителен редактор на в. „Ню Йорк таймс“. „Има ли значение дали в. „Ню Йорк таймс“ или в. „Вашингтон пост“ използват думата „лъжа“ три пъти, седем пъти, 10 пъти, 20 пъти? Или е по-важно, че проверяващият фактите е открил 4229 подвеждащи изказвания?“

Движението на Тръмп, което постави под съмнение гражданството на бившия президент на САЩ Барак Обама, накара както в. „Ню Йорк таймс“, така и АП да използват думата „лъжа“. През януари миналата година в. „Ню Йорк таймс“ публикува статия със заглавието „На среща с депутати Тръмп повтаря лъжата за спечелен най-голям брой гласове“. Това се отнасяше за неговото твърдение, че незаконно гласували имигранти са му попречили да получи повече гласове от Хилари Клинтън на изборите през 2016 година. Макар че в заглавието се споменаваше „лъжа“, думата не се съдържаше в текста на статията.

Водещият на предаването „Ню дей“ по Си Ен Ен Джон Бърман заяви в ефир, че Тръмп е излъгал за политиката си за разделяне на семейства на границата между САЩ и Мексико. Историите за състоялата се преди изборите през 2016 г. среща между руснаци и сина на президента, засягаща информация, която да навреди на Хилари Клинтън, бяха „гърчеща се хидра на нечестността. Отсичате една лъжа, на нейно място се появяват две“, каза Бърман.

Коен заяви, че решението да използва думата „лъжа“, взето от в. „Вашингтон пост“ миналата седмица, може да повлияе на други медии да направят същото по-често. Вечерта, когато се появи статията, Крис Куомо от Си Ен Ен притисна помощничката на Тръмп Келиан Конуей да признае, че правителството е излъгало и че това е причината хората да не вярват на Тръмп. Не особено изненадващо, тя се въздържа.

Кеслър призова за предпазливост. „Това изглежда само един момент“, заяви той. „Не е нещо, което планираме да правим редовно. Не можете да говорите прекалено рано, но бих се изненадал, ако този случай не е единствен в президентския мандат“.

Използването на думата „лъжа“ неточно или небрежно може да се стори на читателите по-скоро мнение, отколкото факт, казва Данишевски от Асошиейтед прес.

Това е важно да се помни, когато Тръмп се оплаква от „фалшивите новини“ на медиите. Той нарече проверяващите фактите журналисти „нечестни боклуци“ и „корумпирани като ада“ и този месец спомена скалата „Пинокио“ на в. „Вашингтон пост“, която измерва степента на неточните изказвания. „Ако съм прав, или ако съм 97,3 на сто прав, те ще кажат: „Той получава Пинокио“ или „той лъже“, заяви Тръмп. „Те са лоши хора“.

В резултат проверяващите фактите са също толкова загрижени за отслабване на общественото доверие към проверените от тях факти, колкото медиите като цяло са загрижени за отразяването им. Независимият сайт „Политифакт“ се опита да гради доверие сред гласоподавателите на Тръмп, проверявайки фактите, свързани с политици от Западна Вирджиния, Алабама и Оклахома, каза Аарон Шарокман, изпълнителен редактор на организацията.

Политифакт избягва думата „лъжа“, макар че обявява „лъжа на годината“. Тръмп „спечели наградата“ през 2015 и през 2017 година. Класацията за „пламтящи панталони“, която изданието прави за най-неточните изказвания, със сигурност насочва към тази дума (на английски фразата означава предстоящо напердашване в покрита от панталоните област, което очаква деца, хванати от родителите им да лъжат – бел. прев). Тръмп е получил тази оценка 85 пъти.

„Не е от полза за Политифакт да наричаме някого лъжец“, казва Шарокман, „защото целта ни не е да си играем на „хванах те“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.