Работа до гроб? Руският план за увеличаване на пенсионната възраст се посреща с възмущение

Руски пенсионер пред щанд за хранителни стоки. Снимка: нмс

Руският президент Владимир Путин иска да повиши възрастта за пенсиониране на 60 години за жените и 65 за мъжете. Тази политика не е много популярна, особено в страна, където очакваната продължителност на живота при мъжете е около 66 години.

Марина Николаевна останала без работа миналата година и сега й е трудно да си намери нова, защото работодателите предпочитат по-млади кандидати. „Не ме вземат заради възрастта ми“, казва 53-годишната жена, която щеше да се пенсионира по настоящето законодателство.

Само че сега правителството иска да увеличи пенсионната възраст. Марина Николаевна казва, че е „категорично против“ повишаването на възрастта. „Имам много приятели и никой от тях няма да ви каже, че е съгласен“.

Много руснаци са против плана на държавата за увеличаване на възрастта за пенсиониране с най-малко 5 години – мярка, която президентът Владимир Путин защити в сряда в национално телевизионно обръщение, макар да призна, че предложението е „неприятно“.

Путин, който е на 65 години, заяви, че възрастта за пенсиониране трябва да се стане 60 години за жените и 65 за мъжете, тъй като Русия се бори със „сериозни демографски проблеми“ и натискът върху пенсионната система се увеличава.

Според данни на Световната банка отпреди две години 43 процента от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години при очаквана средна продължителност на живота в Русия от 66 години за мъжете и 77 за жените. Само един от руските участници в допитване на ДПА изрази подкрепа за увеличаването на възрастта.

Владимир Николаевич, 57-годишен икономист, казва, че повишаването на прага ще му даде възможност да работи по-дълго и да печели повече пари, отколкото ако се пенсионира, при положение, че работниците често са принуждавани да се пенсионират, когато навършат изискваната възраст.

„Подкрепям увеличаването на пенсионната възраст, тъй като това ми дава шанс да остана на пазара и да продължа да работя и да печеля средства за семейството си“, казва този московчанин.

Положението е доста по-различно за Марина Николаевна, която живее в промишления град Толиати, където преживяващото трудности автомобилостроително предприятие „АвтоВАЗ“ е единственият работодател.

Жената, която била съкратена от работа като заместник-директор на училище, казва, че получава около 4500 рубли (65 долара) месечно от социалните, а разходите й за комунални услуги са 4200 рубли. Опитала се да си намери нова работа като продавачка. „Те просто ви казват: „Не сте подходяща заради възрастта“.

Максим, 47-годишен графичен дизайнер от Московска област, е съгласен с нея, че за човек, който наближава традиционната пенсионна възраст, е трудно да си намери работа. Той описва своя бранш като „много конкурентен“ и казва, че в него „е лесно се взимат на работа млади хора“.

„Цените на хранителните стоки и лекарствата растат. Няма гаранции, че ще успееш да покриеш разходите си“, казва той. Максим отбелязва, че семейството му има късмета да притежава апартамент, който може да дава под наем, за да свързва двата края.

Руският парламент вече даде първоначалното си одобрение за повишаване на пенсионната възраст от 55 години за жените и от 60 години за мъжете. Ако мерките бъдат приети, пенсионната възраст в Русия ще се вдигне за първи път от 80 години.

Предложението предизвика протести в цялата страна и подкопа доверието в лидерските качества на Путин, показват допитвания. Равнището на доверието се е сринало от 60 процента преди половин година на 48 процента, сочат данните от сондажи на най-големия независим институт за социологически проучвания „Левада Центр“.

Михаил Александрович, 68-годишен пенсиониран инженер от Москва, твърди, че Русия е северна страна с „тежък климат, по-скоро некачествено здравеопазване и доста бедно население“.

Ранното пенсиониране компенсира това, когато „хората вече не могат да работят“, каза той и допълва: „Правителството се опитва да покрие задълженията си, като използва парите на възрастните граждани“.

Четиридесет и четири годишната Светлана, учител по чужд език в Москва, казва, че не може да си представи, че някой може да одобрява покачването на пенсионната възраст – „освен нашите власти…, които заграбват цялото богатство и се възползват от другите“. „Те крадат парите, които хората са изработили. Могат да правят каквото си щат. Като при феодализма. Не можем да се защитим“, възмущава се тя. Светлана също е съгласна, че за хората на възраст е трудно да си намерят работа. „Те ще бъдат лишени от всякакви средства за оцеляване“, отбелязва тя.

„Тази промяна е глупост, не трябва да се пестят пари за сметка на възрастните“, казва 32-годишната Анастасия Палони, която работи в технологичния отрасъл в Москва. Според нея е трудно да се предскаже какво ще е положението, когато стане време тя да се пенсионира след 30 години. „Аз не разчитам да получавам пенсия. Това очевидно не е приоритет за руското правителство“, казва тя и обяснява, че има двойно гражданство – руско и американско.

Анастасия подчертава, че Русия не е единствената страна, която се затруднява да подсигури възрастните си граждани. „Не разчитам на никакви осигуровки и в САЩ“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.