Русия: Избори под знака на недоволството от пенсионната реформа

Путин гласува. Снимка: от тв екрана

В неделя в Русия са насрочени избори, на фона на усилията на управляващата политическа партия да се пребори с широките последици на критиките срещу одобрените планове за повишаване на пенсионната възраст с поне 5 години.

Партията „Единна Русия“, която преди две години получи конституционно супермнозинство във федералния парламент, е обругавана на протестни митинги откакто лидерът й, премиерът Дмитрий Медведев, обяви пенсионната реформа преди 3 месеца.

Седемдесет и един процента от анкетираните в национално допитване миналата седмица на най-големия в страната независим социологически център „Левада“ са казали, че не одобряват работата на Медведев, което е исторически връх.

Почти същият брой, 68 процента от анкетираните, са казали, че не одобряват работата на парламента, което е най-високия показател от десетилетие.

Ще се отрази ли такова неодобрение за партията „Единна Русия“ на регионалните и местни избори в неделя? „Би могло“, каза руският политически анализатор Наби Абдулаев за ДПА.

„Изглежда интересът към политиката в регионите избледнява, като се състезават по-малко кандидати отколкото в предишни изборни цикли“, каза Абдулаев, директор за Русия на глобалното консултантско обединение „Контрол рискс груп“.

Кметът на Москва Сергей Собянин, който има шансове да бъде преизбран в неделя, се разграничи от „Единна Русия“ като се кандидатира като независим.

„Рейтингът на Собянин сред московчани е по-висок от този на партията. Той няма нужда от партията за кампанията си“, каза Абдулаев. Собянин „не иска да дължи нищо на партията, след като спечели“.

Президентът Владимир Путин, който също се кандидатира като независим, когато беше преизбран тази година за четвърти мандат като държавен глава, миналата седмица се обърна към народа за подкрепа за пенсионната реформа.

Путин, който е на 65 години, каза, че пенсионната възраст трябва да се повиши до 60 години за жените и 65 за мъжете, защото Русия се бори със „сериозни демографски проблеми“ и заради това бремето върху пенсионната система непрекъснато нараства.

Четиридесет и три процента от руските мъже едва ли ще достигнат възраст от 65 години, като средната продължителност на живота в Русия е 66 години за мъжете и 77 за жените, по данни на Световната банка отпреди две години.

„Единна Русия“ трябва да вземе много непопулярно решение, тъй като всеобщото отношение към тези политици стана отрицателно“, каза за ДПА руският специалист Павел Шариков.

„Това е много лош знак за онези, които се кандидатират на изборите“, каза Шариков, политически експерт в държавната Руска академия на науките.

Медведев, когото Путин отново назначи за премиер тази година, обяви пенсионната реформа в деня, когато руският национален отбор по футбол играеше мача на откриването на първенството за Световната купа, като победи категорично с 5:0 срещу Саудитска Арабия.

Появиха се предположения, че правителството е направило така, че обявяването да съвпадне с деня на мача, а празничните прояви по повод Световната купа да отклонят вниманието.

Мярката предизвика протести в цялата страна. На митинг на комунистическата партия в центъра на Москва в края на миналата седмица пенсионер твърдо осъди реформата като пагубна за бъдещето на страната.

Но въпреки че хиляди излязоха на улицата, за да протестират, „това няма да промени нищо“, каза 73-годишната Валентина Рушникова, член на комунистическата партия още от съветско време.

Говорейки за страната като цяло, тя каза, че в политическо отношение „хората са заспали. Те не осъзнават какво всъщност се случва“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.