С АЕЦ “Белене” не всичко е супер, както твърдят вестниците

Информацията за „Белене“ във в. „Труд“ в събота.

В събота вестниците съобщиха, че Европейската комисия е разрешила строителството на АЕЦ в Белене.
Новината от Брюксел обаче беше предадена доста изкривено и с еуфорични заглавия в някои от големите вестници, коeто може да доведе до недоразумения в бъдеще. Някои вестници направо публикуваха дезинформации.

Всички големи всекидневници скриха част от решението от Брюксел, в което се казва, че комисията е “подчертала пред инвеститора важността от разнообразяването на доставчиците, като аспект от сигурността при снабдяването с ядрено гориво за цялата ядрена индустрия на ЕС”. Този дребен детайл всъщност е много важен – руският проект предвижда доставка на ядрено гориво само от Русия, докато отпадналият проект на чешкия консорциум предвиждаше алтернативни доставки от Русия и от “Уестингхауз”. До момента няма официално потвърждение в медиите дали руската централа ще бъде построена с възможност за доставки на гориво от алтернативни източници.
В. “Труд” на първа страница пише “Брюксел подчертава, че централата ще е оборудвана с най-ново поколение реактори, разработени от руската компания “Атомстройекспорт”.
“24 часа”: “Според Брюксел “Белене” има подобрена защита срещу земетресения и самолетни катастрофи…”
Тези неща за “Белене” обаче се твърдят от българската страна, а не от Брюксел. В съобщението от там се казва: “Съгласно полученото уведомление, AES92 e реактор с вода под налягане, с мощност от 1049 мегавата. Двата блока, които ще осигуряват обща мощност 2000 мегавата, и са по нова конструкция…” и т. н. (виж пълния текст по-долу).

Първа страница на в. „Труд“ от събота.

Единственият термин “подчерта” е употребен от Брюксел за разнообразяването на доставките на ядрено гориво.
В. “24 часа” пък казва, че европейската комисия е разрешила “да вземем заем от 1 млрд. евро от бюджета на ЕС и кредит от Европейската инвестиционна банка“. В прессъобщението от Брюксел такова нещо няма. Там пише: “Ако в бъдеще бъде поискан заем от “Евроатом”, подобно искане ще бъде разгледано съгласно неговите достойнства, особено по отношение на икономическите, финансовите и свързаните с околната среда характеристики.”

В. „24 часа“

В подобен дух “Стандарт” пише, че руската технология и проект са одобрени от Брюксел.
Подробностите в съобщението от Европейската комисия за проблема за радиокативните отпадъци са спестени в повечето вестници. А това е едно от главните изисквания, за да бъде одобрено строителството на АЕЦ в Белене (виж тук къде се съхраняват сега радиоактивните отпадъци в България и какви са плановете).
Човек остава с впечатление, че вестниците са чели някакво друго съобщение, а не оповестеното от Брюксел. При така поднесените новини нищо чудно утре медийната аудитория в България да остане изненадана, ако проектът бъде спрян по някаква причина – както се вижда в прессъобщението има такава вероятност. Могат да се получат настроения, че Брюксел нещо се заяжда с България и т. н. Неточностите в медиите в много случаи провокират евроскептицизъм и настройват аудиторията срещу неща, които в крайна сметка са в нейн интерес.

Прессъобщението от Брюксел:

Комисията днес взе решение да даде положително мнение за инициативата на Националната електрическа компания (НЕК) на България да построи нова атомна електроцентрала в Белене според изискванията на член 41 и 44 от споразумението “Евроатом”. Според тези изисквания, Комисията трябва да бъде уведомена при всяка нова инвестиция свързана с ядрена дейност и в отговор Комисията трябва да изготви и даде доклад с гледището си на заинтересованата държава членка.

По време на процедурата по уведомяването, съгласно споразумението “Евроатом”, Комисията проведе задълбочени разговори с ядрения оператор. Комисията заключи, че разглежданите инвестиции са в съгласие с целите на споразумението “Евроатом”:

– Комисията отбелязва, че НЕК е адресирала бъдещи разходи за демонтажа на атомната електроцентрала във финансовия си отчет, както и е отделила фондове за управлението на радиоактивните отпадъци, които ще отдели през живота си атомната централа.
– Комисията оценява и информацията от инвеститора, че избрания проект на централата в Белене включва различни пасивни системи за безопасност, както и подобрена защита срещу външни опасности като например земетресения или самолетни катастрофи.

В. „Стандарт“

– Като допълнение, Комисията подчерта пред инвеститора важността от разнообразяването на доставчиците, като аспект от сигурността при снабдяването с ядрено гориво за цялата ядрена индустрия на ЕС.
– Също така Комисията е обърнала особено внимание на необходимостта България да разработи план за дългосрочно управление на радиоактивните отпадъци произлизащи от работата и по-късно демонтажа на централата, особено по отношение на отпадъците с високо ниво на радиоактивност. (б. р. – виж тук къде се съхраняват сега радиоактивните отпадъци в България и какви са плановете)

Ако в бъдеще бъде поискан заем от “Евроатом”, подобно искане ще бъде разгледано съгласно неговите достойнства, особено по отношение на икономическите, финансовите и свързаните с околната среда характеристики. Едно от условията, които трябва да бъдат изпълнени, е Комисията да даде положително мнение по отношение на планираната инвестиция.

Комисията ще проследи от близо развитието на ядрената индустриална дейност свързана с инвестиционния проект Белене и за в бъдеще, особено по отношение на околната среда.

Техническа справка за проекта

Съгласно полученото уведомление, AES92 e реактор с вода под налягане, с мощност от 1049 мегавата. Двата блока, които ще осигуряват обща мощност 2000 мегавата, и са по нова конструкция, базирана на ВВЕР-технология, създадена от “Атомстройекспорт”, Русия, който е главен изпълнител по договора, а AREVA NP, (Франция) и “Сименс” (Германия), са главни подизпълнители. В сравнение с предишните работещи руски реактори ВВЕР 1000, AES92 ще включва пасивни системи за безопасност с усъвършенствана технология, и се смята, че ще бъде в съответствие с изискванията на EUR* за реактори с лека вода в ЕС. Строителството трябва да започне през 2008 г. Пускането на реакторите се предвижда за 2012-2013 г. Ще бъдат инвестирани около 4 милиарда евро.

* Документът на EUR е спецификация за ядрени централи, написана от група инвеститори в електропроизводството в Европа, повечето обществени и др. индустриални институции. Членството включва организации от страни членки на ЕС, Швейцария, също така и Русия (“Росенергоатом”). Документът EUR е бил използван за база за спецификацията на новата ядрена централа “Олкилуто” във Финландия. Той обаче не е регулиращ стандарт за безопасност на страните от ЕС. 

(Бележката накрая е част от прессъобщението, не е на e-vestnik)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.