Анонимният критик на Тръмп от Белия дом разбуни духовете в САЩ

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

Анонимният коментар на неназован служител от администрацията на президента Доналд Тръмп във вчерашния брой на „Ню Йорк таймс“, в който се говори за вътрешна съпротива срещу некомпетентността и импулсивните изблици на стопанина на Белия дом, разбуни духовете в САЩ. Днешните медии там са пълни с мнения на мастити коментатори и на обикновени читатели както по същността на изнесеното от неизвестния автор, така и по допустимостта на подобен медиен подход, както от страна на вестника – едно от най-авторитетните издания в САЩ, така и от близки до властта хора, криещи се зад анонимност по толкова важен въпрос.
Мелания нарече „страхливец“ автора на анонимната статия против Доналд Тръмп

Не без ирония „Вашингтон пост“ – един от силно критичните спрямо Тръмп вестници в САЩ – пише как вчера един след друг най-висшите представители на президентската администрация (сред тях вицепрезидентът Майк Пенс, държавният секретар Майк Помпейо и министърът на отбраната Джим Матис) трескаво са побързали да се разграничат от анонимката в „Ню Йорк таймс“ и да заявят, че те не са нейните автори. Яростният отпор на администрацията акцентира върху желанието на автора на статията да не назове името си и върху решението на „Ню Йорк таймс“ да я публикува без автор, но хората от екипа на Тръмп, отричайки авторство, практически не отричат съдържанието й, отбелязва „Вашингтон пост“.

Разкритията тази седмица (вестникът визира и излязлата книга на Боб Удуърд за задкулисието и страха, витаещ в Белия дом при Тръмп) за „съпротивата“ сред висши правителствени служители, действащи като бариери срещу Тръмп, като го манипулират или игнорират нарежданията му, говори за наличие на „администрация в сянка“. Всекидневникът припомня въпроса „Кой взима решенията в Белия дом?“, зададен на висок глас от репортер по адрес на президента преди няколко дни, и добавя, че Тръмп не е отговорил.

Всичко това разкрива усилията на най-високо равнище в правителството да бъдат обуздавани импулсите на Тръмп и, в най-екстремните случаи, да не се изпълняват и дори да се саботират неговите заповеди. Следващите едно след друго разкрития показват онова, което отдавна вече е очевидно в президентството на Тръмп – че много служители на администрацията са разтревожени от прищевките на един държавен глава, когото те смятат за безпринципен търгаш, и се мъчат да обуздават импулсите и инстинктите му по редица въпроси, включително националната сигурност, търговията и имиграцията, пише „Вашингтон пост“.

Трескавите отрицания на авторството сред висшия ешелон на властта през последните часове след публикацията звучат като декларации за вярност пред публика от един-единствен човек – обладания от грижа за медийния си имидж президент, очевидно доволен от техните верноподанически слова, докладвани му от помощниците, отбелязва вестникът.

Телевизия Си Ен Ен – една от най-яростно критикуваните от Тръмп медии, излъчи изявление на сенаторката Елизабет Уорън, смятана за един от вероятните кандидати на демократите за президентските избори през 2020 година. Тя казва, че безпрецедентните разкрития на анонимен служител от президентския екип показват, че е време да се използват дадените от конституцията лостове за отстраняването на Тръмп от длъжност. „Ако висши служители на администрацията смятат, че президентът на Съединените щати не може да се справя с работата си, то те трябва да задействат 25-ата поправка на Конституцията, която предвижда процедура, която те трябва да следват, и това е тяхно задължение“, което е време те да изпълнят, посочва сенаторката.

Електронното издание Медиа-айт обръща внимание на снощния пост на Тръмп в Туитър, в който той настоява журналистите на „Ню Йорк таймс“ „да разследват сами себе си“, за да изяснят кой е авторът на анонимката в техния вестник, представящ се за служител в неговата администрация.

Изданието стига до констатацията, че шокиращата публикация говори за наличието на „съпротивително движение“ вътре в Белия дом, което работи, за да осуетява решенията на президента. Оказва се, пише сайтът, че журналистите от нюзрума на вестника не са били предварително информирани за публикацията в страницата за мнения и дори главният редактор Дийн Бъкет не е знаел за нея, а и репортерите, отразяващи Белия дом, нямат идея кой е авторът на анонимката.

Електронният вестник „Аксиос“ пише за параноичната атмосфера в Белия дом, при която Тръмп гледа с подозрение на голяма част от правителствения екип, с който работи, включително и на някои от най-висшите си политически назначения и на някои лично подбрани хора от най-близкото му обкръжение.
„Има защо да е така подозрителен. В часовете след публикацията на „Ню Йорк таймс“ , в която висш служител от администрацията на Тръмп казва, че е част от съпротивата вътре в (Белия дом), двама висши служители от администрацията се обадиха в „Аксиос“ и казаха, че авторът сякаш е откраднал думите от устите им“, пише електронното издание.

Но ето какво пише самият „Ню Йорк таймс“ часове след безпрецедентната си публикация, разтърсила страната. Вестникът отбелязва, че Тръмп никога не се е отнасял добре към критиката, но последната седмица се е оказала особено предизвикателна в това отношение.

„Първо дойде портретът на Тръмп в новата книга на Боб Удуърд – потресаваща картина, в която анонимни членове от собствената му администрация го характеризират като „идиот“, „професионален лъжец“, „кмет на града на лудите“, безнадежден мъж-дете с поведение на пето-шестокласник“. Ден по-късно той получи втори удар – редакционна статия в нашия вестник, от анонимен висш служител на администрацията, в която се разказва как хора от екипа на Тръмп работят, за да защитят страната от „най-лошите му изблици“.

Самият Тръмп побърза да потвърди тези твърдения, демонстрирайки точно онзи вид ексцентрично, нестабилно и антидемократично поведение, което кара служители на администрацията да изложат публично тревогите си. Той се пени, че всички написано е лъжа и беснее по адрес на „безгръбначните предатели“, като се заканва, че тези, които го очернят, трябва да бъдат изкоренени и предадени на правителството. Сочене с пръст, назоваване на имена, дивашки обвинения, викове „предателство“ – това е една нелицеприятна картина, разкриваща не само емоционалната нестабилност на Тръмп и слабия самоконтрол на импулсите му, но също и това, че е неспособен да разбере природата на длъжността, която изпълнява, на правителството, което ръководи, и на демокрацията, на която се е заклел да служи, заключава „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.