Как „Съни бийч“ стана „Слънчака“ – Слънчев бряг преди и сега + фотогалерия

Слънчев бряг 2018 г., на преден план се виждат хотелите на „Св. Влас“. Снимка: Иван Бакалов

При социализма на жаргон викаха на Слънчев бряг „Съни бийч“. Той беше врата към Запада. Идваха туристи от Германия, скандинавски страни, англичани… В днешна България, след падането на комунизма и края на Студената война, викат на Слънчев бряг „Слънчака“.

Как стана тази метаморфоза, не е много ясно.

И сега идват англичани, по-малко германци, повече руснаци. Курортът се превърна в място за евтин алкохолен и секстуризъм, а от някогашния му вид няма и следа.

Слънчев бряг, хотел „Зорница“, 1958 г.

 

Изграждането на курорта Слънчев бряг започва през юни 1958 г. с постановление на Министерския съвет. За територията на комплекса е определена местността на север от несебърския провлак (връзката на сушата със стария град Несебър), наричана „Несебърската пустиня“, защото се състои от безкрайни пясъци и дюни, свързани с лонгозни гори по-навътре в сушата. Дива природа, излизаща на широка пясъчна ивица на север от Несебър.
На километър от стария град сред дюните е имало два герана, от които от едно време черпели вода за пиене жителите на полуострова.

Картичка от Слънчев бряг 1975 г., парковата част вече е развита.

През 1958 г. е построено и пуснато първото заведение в Слънчев бряг – стол „Оазис“. На 1 юни 1959 г. е открит първият ресторант – „Нептун“ и първият хотел – „Калина“, в който първите туристи пристигат веднага, след като се оттеглят строителите. Към онзи момент там е райско място, без навалица от хора, с огромни дюни и празен плаж, гори навътре към сушата.

 

Към 1960 година курортът има 30 работещи хотела и 4 хижи общо с 2655 легла, 5 ресторанта с 4102 места, и през това лято изкарват почивка 18 хил. туристи. В хотел“ Чайка“ на първия етаж е предвиден внушителен апартамент за Тодор Живков.

Картичка от Слънчев бряг, 1987 г.

 

През 70-те е построен и луксозният за времето си хотел „Кубан“, чийто нощен бар е предлагал впечатляващо вариететно шоу. Хотел „Континентал“ бил от най-големите, с 1500 легла. На Южния плаж в Слънчев бряг е построена сред дюните атракцията „Фрегата“ – дървено заведение, във формата на пиратски кораб с мачти и платна, който става емблематичен за курорта (виж снимката).

 

Заедно със строежа на комплекса се проектира и изгражда и лесопарк. За залесяването в курорта са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв. тогавашни пари. Нищо от това не е останало днес. Към 80-те години курортът е с 20% застройка на територията, 80% паркова част. Днес е обратното.

Картичка от Слънчев бряг 1967 г.


 

Многобройните дюни са застроени, макар да са охранявани от закона природни забележителности. Местната прокуратура може да подведе под отговорност сегашните собственици и общинари само по стари снимки, на които се виждат дюни, на чието място сега са хотели. Един от сегашните хотели – „Дюн“, на покойният мафиотски бос Георги Илиев, е построен с единия край навътре в плажа, почти във водата. Всички мафиоти на прехода са забъркани с нещо в курорта, имат хотели тук. Местните общинари и мафиоти се избиват помежду си години наред заради спорове за територия и собствености в комплекса.

Слънчев бряг, хотел „Албатрос“, 1967 г.

 

От капацитет 108 хотела с 27 хил. легла и 130 ресторанта в края на комунизма, курортът сега има 300 хил. легла, в близо три пъти повече хотели, но високоетажни (точната бройка е проблем да се посочи поради дивото застрояване).

Картичка от Слънчев бряг 1967 г.

 

На юг комплексът се е сраснал с новата част на Несебър, на север се е сраснал с курорта Св. Влас, който завърша залива с плътно строителство по същия модел (виж снимката).
Красивата природа с хилядолетни дюни и лонгозни гори е унищожена, парковата част между хотелите е премахната и гъсто застроена като крайбрежен град. Целият крайбрежен регион от Равда до Елените вече представлява единен конгломерат от неконтролирано развиваща се градска инфраструктура, която продължава да се разраства в посока юг към Ахелой.

Слънчев бряг, 2018 г. Снимка: Мапия
Картичка от Слънчев бряг, ресторант „Странджански колиби“, 1980 г.
Картичка от Слънчев бряг 1960 г.
Новопостроеният ресторант „Фрегата“, 1967 г.
Картичка от Слънчев бряг 1968 г.,


Снимките на някогашния Слънчев бряг са от фейсбук страницата „Изгубени в миналото“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.