Руски историци ще хвърлят светлина върху диктатора Сталин

Руски историци ще публикуват 100 тома, свързани с управлението на съветския диктатор Йосиф Сталин. Те трябва да помогнат за реална оценка на престъпленията на съветската система. Снимка: basik.ru

В сряда руски историци обявиха началото на проект, чиято цел е да хвърли допълнителна светлина върху управлението на съветския диктатор Йосиф Сталин и да помогне на руснаците да се примирят с една от най-мрачните страници в тяхната история. Амбициозната идея на проекта е през следващите три години да публикува 100 тома от руски и чужди историци. Първите пет вече бяха издадени миналата седмица.

„Все още няма юридическа оценка за сталиновия терор и за престъпленията на съветската система“, твърди един от участниците в проекта, историкът Никита Петров. „Досега ние не си направихме труда да оценим това кръвопролитие и неговите последици.“

Руснаците трябва да разберат и осъдят престъпленията на Сталин, ако искат да „спасят демократическия процес, който започнахме след като СССР се разпадна през 1991 година”, допълни той.

Президентът Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, върна назад демократичните постижения на страната, възстанови символи от съветската ера и опита да смекчи начина, по който Сталин е възприеман в обществото. През юни той каза на учители по история, че макар политическите чистки на Сталин да са сред най-печално известните събития от съветската ера, Русия не трябва да бъде принуждавана да се чувства виновна, тъй като, според президента, „в други страни са ставали дори по-лоши неща“.

Президентът на Русия Владимир Путин на служба в памет на милионите жертви на режима на Йосиф Сталин в Москва. Въпреки че Путин призова страната да не допуска повторение на миналото, самият той върна назад демократичните постижения на Русия. Снимка: Ройтерс

В нов наръчник за учителите по история, поръчан от Кремъл, Сталин е представен като ефективен ръководител. „Той използвал политически репресии, за да мобилизира и обикновените граждани, и управляващия елит“, се казва в книгата, публикувана по-рано тази година. В нея САЩ са обрисувани като злокобна сила, стремяща се към световно господство.

При управлението на Сталин, продължило от 1922 година до смъртта му през 1953 година, стотици хиляди хора бяха заклеймени като врагове на народа и екзекутирани. Милиони други станаха „жители на ГУЛАГ“ – гигантската система от хиляди лагери за робски труд.

„Все още не сме изживели сталинизма, защото не сме успели напълно да го разберем“, твърди Арсений Рочински от „Мемориал“, неправителствена организация, която изучава репресиите на Сталин. „Огледайте се, всички символи на сталинизма все още са тук“, добави той.

Като примери Кочински посочи кремълската нетолерантност към несъгласните, лова на външни и вътрешни врагове, както и липсата на независима съдебна система.

“Ще победим и сушата”. Йосиф Сталин използва пропагандната машина, за да прикрие терора си. Днес руснаците са на път да се примирят с една от най–мрачните страници в историята си. Снимка: davno.ru

В реч миналия месец по време на надпреварата за парламентарните избори Путин нарече политическите си противници „хранени от чужбина чакали“ и обвини Запада, че се опитва да отслаби и раздели Русия.

Колекцията от книги, наречена „История на сталинизма“, е подготвена и спонсорирана от фонд, създаден от предишния президент Борис Елцин, който почина през април, от Руския държавен архив, от „Мемориал“ и от независими историци.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.