НАТО: Защо Русия репетира за „мащабен конфликт“?

Русия демонстрира военна мощ с гигантски маневри

Руски и китайски военни. Снимка: ТАСС

Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс китайски войници: Русия стартира утре най-големите военни маневри в историята си, осъдени от НАТО като репетиция за „мащабен конфликт“.

Това огромно развръщане и участието на китайската и на монголската армия в маневрите „Восток-2018“, които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен Изток, става в контекста на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада.

Руската армия сравни предстоящите маневри със „Запад-81“, в рамките на които преди близо 40 години бяха мобилизирани между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа – това бяха най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха.

„Ще приличат донякъде на „Запад-81″, но ще бъдат по-внушителни“, заяви в края на август руският министър на отбраната Сергей Шойгу, подробно описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 000 войници, 36 000 бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба.

„Представете си как 36 000 бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия възможно най-близки до бойните“, поясни Шойгу с ентусиазъм.

Всички съвременни оръжия на руската армия ще бъдат изпробвани по време на маневрите: ракетите „Искандер“, способни да носят ядрени бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода руският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети „Калибър“, които бяха изпробвани в Сирия.

Докато в предходните руски военни маневри региона „Восток-2014“ взеха участие 155 000 войници, то в „Запад-2017“, организирани в близост до границите на ЕС, според Москва са участвали само 12 700 души, а според Украйна и балтийските страни – доста по-голям брой.

„Бъдеща световна война“

Руският президент Владимир Путин, който ще участва в Икономическия форум във Владивосток в Далечния Изток, където се очаква и китайският президент, ще присъства и на маневрите „Восток-2018“.

„Става дума за подготовка за бъдеща световна война. Руският генерален щаб смята, че тя ще започне след 2020 г. и ще бъде или глобална война, или серия от регионални конфликти. А врагът са САЩ и техните съюзници“, твърди пред Франс прес руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

Според него участието на Китай в ученията, макар и само с 3200 души, е ключов фактор. „Става дума не толкова за знак, за послание, колкото за подготовка за една реална широкомащабна война“, уверява той.
Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията заяви, че маневрите „Восток-2018“ „демонстрират, че Русия се фокусира върху подготовката за мащабен конфликт“.

„Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време: една по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие“, заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт.

Притеснения, които очаквано бяха нюансирани от Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че маневрите „Восток-2018″ ще се проведат далеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв начин на сигурността на държавите членки“.

Маневри във всички посоки

От 2014 г. и сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада, Русия увеличи броя на мащабните си военни учения, от Кавказ през Балтика и чак до Арктика, противопоставяйки се на разширяването на НАТО до границите си, което възприема като основна заплаха за своята сигурност, според новата руска военна доктрина, приета същата година.

Руските маневри в Далечния Изток бяха предшествани от учения в Средиземно море, от 1 до 8 септември, в които взеха участие повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в контекста на засилването на руското присъствие в близост до Сирия, където Русия води военна намеса от 2015 г.

„Восток-2018“ ще бъдат проведени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които участват 2200 войници от Украйна, САЩ и страни членки на НАТО.

Говорителят на Кремъл предупреди в края на август: „Отбранителната способността на Русия в сегашната международна ситуация, която често е доста агресивна и неприятелска към страната ни, е оправдана абсолютно и безалтернативно“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.