Потъналата в руини Сирия гледа към несигурно бъдеще

Турски танкове навлизат в Сирия. Снимка: от тв екрана

Президентът Башар Асад предвижда бляскави модерни градски пейзажи за неговата възстановена Сирия, но перспективата пред обикновените жители остава мрачна.

Песни огласят въздуха с връщането на сирийските деца в тяхното училище в Ялда, предградие на Дамаск: „С душата си, с кръвта си защитаваме Асад!“ Отново и отново лозунгът е фанатично излияние за Башар Асад, сирийския президент.

Присъстват местни първенци, също и сирийски войници и група чужди журналисти, докарани от Москва за случая от руското министерство на отбраната. Посланието: Мирът се завърна.

Въпреки това има руски снайперисти, разположени на покрива на разрушена сграда, които са нащрек.

Ислямистка милиция контролираше града до март. Тогава сирийските правителствени сили и руските войски атакуваха. Подкрепяните от Саудитска Арабия бунтовници загубиха всичките си позиции около Дамаск.

Сега Асад отново управлява Ялда, а заедно с него и режимът, от който мнозина сирийци искаха да се отърват през 2011 г. Този опит прерасна в гражданска война, която досега отне живота на повече от 400 000 души и накара милиони да избягат.

Сега изглежда много по-безопасно за някого да изрази любовта си към новия стар ръководител Асад. Така ли изглежда освобождението?

Училището е ремонтирано. Вътре работник нанася последен слой шпакловка по стените. През този месец сирийското правителство очаква четири милиона момичета и момчета да се върнат в училище, включително един милион деца, върнали се от бежанските лагери.

Руската армия дари пратка с дървен материал за училището. На военния камион е написано: „Помощ от Русия за Сирия“, а приветливи офицери позволяват на децата да играят върху купчината дървесина. Военната полиция си прави снимки за спомен с младите сирийци.

Тук се връщат бежанци от съседен Ливан. Сирийската държава иска да покаже, че е готова да ги приеме. Доктори чакат, група младежи приветстват командващите, а руснаците регулират движението.

Завърналите се носят националното знаме. Семействата правят символична стъпка от автобуса, докосвайки отново сирийската земя.

Близо милион сирийци избягаха в Ливан. Животът там беше по-мизерен от другаде и почти никаква помощ не стигаше до тях. Затова готовността им да се върнат е по-голяма, отколкото на бежанците в други страни.

Ден след това събитие руската армия искаше да покаже на международната преса посрещането на завръщащи се на граничния пункт с Йордания. Но никакъв автобус не се появи.

„Победата ще е пълна, на първо място, тогава, когато всички бежанци се върнат у дома от чужбина“, заявява Хюсеин Махлюф, сирийският министър на местното управление и околната среда. Но какво всъщност очаква завърналите се?

Светлото и розово бъдеще го има само в пропагандата на Асад. Част от нея изглежда като болна фантазия.

„Марота сити“, например, е проект за развитие в югозападната част на столицата. Рекламен филм, направен с компютърна анимация, показва футуристични многоетажни сгради с луксозни апартаменти, търговски център, плувни басейни и обширни паркове. Това прилича на строителен проект от типа на тези, които някой може да види в бляскавия Дубай. В Дамаск предвиждат един ден „Марота сити“ да бъде дом за 60 000 души.

Но всъщност проектът служи да обезопаси сирийската столица за сметка на местните жители. Тези хора, от гледна точка на президентството, са се показали като нелоялни и трябва да се изселят.

„Марота сити“ ще бъде издигнат в квартал Басатин ал Раси, район, който се присъедини към опозицията, когато избухна бунтът. Година по-късно той бе завладян от правителствените сили. Заради тази нелоялност сега Асад настоява за отмъщение. Междувременно старите сгради на Басатин ал Раси се изравняват със земята.

При всички случаи жителите на контролираните по-рано от бунтовниците райони са заплашени от конфискация. Т. нар. „Закон 10“, който Асад подписа през май, е символ на това, давайки на правителството правомощия да посочва зоните за развитие. Собствениците трябва да докажат, че имотът им принадлежи, нещо което бежанците едва ли ще могат да направят. Така те могат да загубят цялото си имущество.

Инвеститорите в такива зони, напротив, принадлежат към икономическия елит сред лоялистите на Асад.

Рами Махлюф, братовчед на президента и вероятно най-богатият човек в Сирия, има дял в „Марота сити“. В миналото правителството в Дамаск строеше цели градски квартали и ги заселваше с лоялни към режима хора, често от средите на армията.

За четири дни служители от руското министерство на отбраната разведоха група чужди журналисти с автобуси из Сирия, показвайки им точно това, което искаха да бъде видяно – примери за новото начало на Сирия. Генерал-майор Игор Конашенков, говорител на министерството, не спира да повтаря колко по-сигурна е станала обстановката в Сирия.

Но на влизане в Хомс, разговорите в автобуса изведнъж стихват. Центърът на третия по големина град в Сирия е все още в руини, две години след края на сраженията.

Артилерийските снаряди и въздушните атаки направиха от града купчина развалини.

Накъдето и да погледнеш, фасадите на сградите са надупчени от бомбардировките. Бетонни плочи висят като парцали.

Въпреки това хората трябва да продължат живота си в този апокалиптичен пейзаж и тази вечер е новото откриване на традиционния пазар под ударите на барабани и фанфарите на тромпети. Губернаторът Ал Бараси е начело на парада, който минава покрай магазини за козметика, слънчеви очила и дрехи.

По всяка вероятност руските офицери с грубия си реализъм са прави: оцеляването е по-добро от смъртта, а лошият мир е по-добър войната. Но подобрението е далеч от усещането за благополучие. Колко дълго хората в разрушените сирийски градове ще се задържат, преди да потърсят по-добър живот другаде?

/БТА/Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.