САЩ: Министърът на отбраната Матис критик по неволя на Тръмп

Книгата на Боб Удуърд му приписва изключително критични изказвания по адрес на президента

Американският министър на отбраната Джим Матис се озовава против волята си под светлината на прожекторите: новата книга на Боб Удуърд, която излиза днес по книжарниците, му приписва изключително критични изказвания по адрес на Доналд Тръмп и това го поставя в трудно положение.

В книгата със заглавие „Страх: Тръмп в Белия дом“ спечелилият световна слава заради разкриването заедно с Карл Бърнстейн на аферата „Уотъргейт“ (принудила президента Ричард Никсън да подаде оставка) разследващ журналист цитира изказване на Матис, според което американският президент има равнище на разбиране колкото 10- или 11-годишно дете. Цитатът е от публикувани миналата седмица от „Вашингтон пост“ откъси от книгата.

Матис веднага отрече. „Презрителните думи по адрес на президента, които са ми приписани в книгата на Удуърд, никога не са били изричани нито от мен, нито в мое присъствие“, посочи той в изявление.

Въпреки признанието си, че изготвянето на всяка политика е „по същината си хаотичен“ процес, Матис нарече разследването на Боб Удуърд измислица и каза, че позоваването на анонимни източници намалява достоверността му.

Тръмп сякаш остана доволен от изявлението на своя министър на отбраната, като сподели в „Туитър“ целия му текст и го цитира след това няколко пъти.

Това обаче не е първият път, когато доста критични изказвания по адрес на Тръмп са приписвани на високопоставен представител на правителството му. Американски медии разпространиха информация, че бившият държавен секретар Рекс Тилърсън е нарекъл президента дебил. Няколко месеца по-късно той бе уволнен. Боб Удуърд застана зад твърденията си и вчера по телевизия Ен Би Си обвини Матис, че „не казва истината“, за да запази поста си.

Нови опровержения

Матис „не е правил подобни коментари. По тази причина няма и да поеме отговорност за тези думи“, заяви говорителят на Пентагона полковник Роб Манинг на пресконференция. „Самата мисъл, че той може да говори презрително по адрес на избрания върховен главнокомандващ, е абсурдна.“

Пенсионираният генерал от морската пехота Матис като военен стриктно спазва дискретност и мрази да говори пред камера. Той даде досега само четири излъчвани по телевизията пресконференции и отказва интервюта, но охотно разговаря с акредитираните към Пентагона журналисти.

В тези разговори Матис избягва всякакво обсъждане на политически въпроси или на отношенията си с Тръмп и не се колебае да порицае журналистите, които споменават проявилите се с течение на месеците разногласия с американския президент – например по иранското ядрено споразумение, от което Тръмп се отказа през май, а Матис искаше да бъде съхранено, или за създаването на космически сили, на което Матис се противопостави, но за което Тръмп настоя.

Според Боб Удуърд Тръмп попитал на едно от заседанията на екипа си по националната сигурност в Белия дом защо САЩ продължават да поддържат военно присъствие на Корейския полуостров. „За да бъде избегната Трета световна война“, отговорил Матис. Раздразнен, той казал пред приближени по-късно, че президентът се държи като „дете на 10 или 11 години“.

Удуърд твърди също, че след химическата атака през април 2017 г., приписана на режима на Башар ал Асад, Тръмп се обадил на Матис и му казал, че иска сирийският президент да бъде убит. „Да убием кучия син! Давайте! Да ги атакуваме и да ги избием“, наредил Тръмп. След края на разговора Матис се обърнал към един от съветниците си и казал: „Няма да правим нищо подобно. Ще бъдем много по-сдържани.“

До този момент Матис успя да запази солидния си образ начело на Пентагона и често именно към него се обръщат съюзниците, когато президентът заплашва, че ще излезе от международни споразумения или военни алианси.

През последните месеци обаче, след като начело на Държавния департамент застана бившият ръководител на ЦРУ Майк Помпейо и след назначаването на „ястреба“ Джон Болтън за съветник по националната сигурност на Тръмп, Матис бе изтласкан на втори план. Остава да се види какво влияние ще окаже книгата на Боб Удуърд върху съдбата му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.