Заплата от 600 лева? Най-малко 1000 евро трябва да стане, за да се върнат хората в България (коментари от Фейсбук)

Работодатели смятат заплата от 600 лв. за висока и се чудят защо никой не иска да работи. Снимка: Нейс

Статията „Накъде с тия заплати по 700-800 лв.? И каква е тая измама със средна заплата над 1000 лв.?” (виж тук) предизвика много коментари на читатели, някои от които са цитирани по-долу.

Ставаше въпрос, че чужд инвеститор като германеца Ролман в Гоце Делчев плаща заплати между 600 и 900 лева. А японският инвеститор като „Ядзаки” със заводите си за авточасти в Димитровград и Ямбол плаща заплата 600 лв. и 280 лв. бонуси.

А български работодатели из страната масово смятат заплата от 600 лева за висока и се оплакват, че никой не ще да работи за толкова.
На практика тези заплати означават бедност в България, хората се набутват с кредити, за да си позволят елементарни неща.

 

Александър Сандев

„За 2016 г. „Пирин текс продакшън“ (бел. ред. – фирмата на Ролман) отчита 36.2 млн. лв. приходи (39.5 млн. лв. за 2015 г.) и печалба след облагане с данъци 282 хил. лв. (373 хил. лв. за 2015 г.). В предприятието към февруари 2016 г. са работили 3288. В момента заетите са 2520, уточни Бертрам Ролман.“ (от в. „Капитал”, 16 октомври 2017 г.)

 

С една бърза справка в Търговския регистър, може да се установи, че освен „Пирин Текс продакшън“, чиято печалба била толкова малка, Ролман е собственик и на дружеството „Пирин Текс Трейдинг“. „Хайлилайкли” съм сигурен, че произведената продукция на фабриката („Пирин Текс Продакшън“) се продава на „Пирин Текс трейдинг“, което реално е търговското дружество на Ролман. Или – от единия джоб, всичко отива в другия джоб на един и същи собственик. Изключително нелепо е Ролман да се жалва, че фабриката му работи с ниска печалба, при положение, че размера на тази „печалба“, формално принадлежаща на фабриката, всъщност се определя от самия него. И да се обвиняват „високите“ заплати, за този „лош резултат“ е проява на изключителен цинизъм.

 

Джулия Василева

В Германия, ако плаща така, ще си ги шие сам, или трябва да затвори фабриката.

 

Орхан Юбеид

Голяма трагедия. Минимум 1000 евро трябва да станат заплатите за да се стабилизира положението. Тогава ще се върнат голяма част от чужбина.

 

Христо Демирев

Под 1000 евро заплата не може да стимулира нито хората, нито икономиката! Няма пари в обръщение, няма обороти в магазините!

 

Мариана Вичева

Хм, „Язаки”?! Знаете ли колко смъртни случая има във фабриката на смърта в Ямбол?
В тази фабрика се бяха надигнали хората, но нито един журналист или телевизия не бяха допуснати да влязат, на по-меките работници им раздадоха декларации, в които трябваше да ,,обещаят“, че никога няма да протестират, за да не ги последва участа на по-будните им колеги да бъдат уволнени.
Там се работи в достатъчно трудни условия. В „Язаки” много, ама много вони, но няма смелчаги да влязат и да поразровят още от първия работодател турчин.

 

Ангел Стойчев

Преди няколко години дадох интервю на Рада Домусчиева за БТВ по темата автобусни шофьори и тормоза и подигравките спрямо тази, а и не само към тази професия. Тогава й казах ,че в скоро време в тази държава няма да останат и клошари… По темата „Язаки”, фабриката между Димитровград и Хасково. Там работата е на сменен денонощен режим, работят основно цигани, които ги събират от целия Хасковски окръг. Българите минаха в началото и вече никой не се и опитва да си прави труда. Колкото до циганите, всъщност бонуса от 280лв. е за това, защото те като вземат заплата и в следващите няколко дни не го търси… Та в скоро време предвиждам и тази фабрика да затвори врати както между другото и фабриката им в Ямбол… И всичко това заради ниските заплати и не добрата политика спрямо работниците…

Заплатите в България не стигат за елементарни нужди и хората се набутват с кредити. Снимка: Монстер

 

Живко Живков

Ами това си е „дране“ на живо, нали ни броят като държава и народ „второ качество“, а и са намерили „село без кучета“, трупат си печалбите като истински „кожодери капиталисти“ – „Сега ни е паднало, да правим печалба до дупка“ и си я изнасят тази печалба! И тия, моля ви се, тук в държавата ги броят за „инвеститори“ и им се „гъзят“ сакън да не се разсърдят и да си отидат!

 

Георгиева Теменужка

Не е само заплащане, то и отношение куца и отпуски само по документи, за болнични да не говорим…

 

Илчо Илчев

А обяви за водопроводчици и дърводелци имаше ли? Щото училищата дето ги произвеждаха ги затворихме, та се чудя кога обявите за занаятчии ще станат повече от тези за копирайтъри и ИТ специалисти!

 

Markova Fanka

Ролман печели от продажбата на един мъжки костюм колкото заплатата на най-добрите сред добрите в цеховете му. Ако шивачка заработи чисти 900 лв. на месец, което е рядкост, Ролман заработва нещо от порядъка на хиляди евро на секунда.

Като си спомня, как беше решен да „осиновява” цели семейства бежанци и да ги заселва в родния ми град, подсигурявайки им работа, подарявайки им къщи и стандарт на живот, още ме побиват тръпки.

 

Владимир Георгиев

От реалния живот в един малък град в Булгаристан.
Читав работодател няма хора и иска да вдигне заплатите с 50%. Прави го. На следващ ден го привикват в местния феодал и интелигентно му обясняват, че това няма как да се случи, че подбивал пазара. Той разбира се не се съгласява. И на тръгване бил паднал по стълбите.

 

Андрей Леков

Трагедията е пълна, скъпи сънародници, а животът си тече – вашият живот, които би следвало да е поне малко по-достоен и нормален. Никой няма да ви го върне назад, както никой няма да вдигне заплатите или сам да се осъди и затвори за корупция със задна дата. За щастие обаче живеем в един глобален свят, където не е невъзможно човек да стартира от нулата, защото повярвайте има хора, които уважават труда и способностите без да лепят етикети, просто не са в България. Никога не е лесно човек да излезе от зоната си на комфорт и да рестартира, но какво са няколко месеца или години мъки в сравнение с цял един живот немотия. Единственото хубаво нещо, което се случи през последните 30 години е, е че станахме част от един по-справедлив и адекватен пазар на труда, както и че получихме достъп до качествено образование. Възползвайте се и вземете нещата в свои ръце

 

Христо Христов

Всъщност мантрата, че няма кадри изобщо не е вярна. Не е вярно. Кадри на пазара на труда има, но те просто не са при нас. След приемането на страната ни в ЕС отпаднаха и редица визови ограничения за българите. Работодателите в страната е крайно време да осъзнаят, че те не се съревновават в привличането на кадри с местните компании, а с в сички останали в ЕС. А и след като почти десетилетие официалната комуникация на България пред инвеститорите беше: „Елате при нас, защото имаме евтина работна ръка”, няма как сега да очакваме чужди инвеститори да идват тук, за да дават високи заплати.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.