Щерките на политици и олигарси – звезди в Русия

Дария Жукова. Снимка: kleo.ru

Светът е обсебен от знаменитостите. Клюкарските издания и сайтове, които следят отблизо всяка тяхна стъпка, печелят милиони. В САЩ вниманието на таблоидите е насочено основно към холивудските звезди. Британците обожават да четат клюки за членовете на кралската фамилия. А в Русия център на вниманието са дъщерите и внучките на политиците и олигарсите. Всяка тяхна стъпка се следи, отразява и коментира – от любовните им връзки до модните им предпочитания.

Обект на особено любопитство е 26-годишната Дария Жукова – дъщеря на магната Александър Жуков и гадже на милиардера Роман Абрамович. Доста популярни са и сестрите Анастасия Вирганская и Ксения Вирганская, внучки на Михаил Горбачов, които преди дни организираха парти в Москва по повод гостуването на дизайнерката Донатела Версаче.

“Ние нямаме наша Анджелина Джоли или наша Бритни Спиърс, казва Ксения Чилингарова, редактор на руско модно списание, самата тя дъщеря на известния политик и полярен изследовател Артур Чилингаров. Истината е, че децата на богаташите са толкова популярни тук, защото разполагат с много пари. Това им позволява да носят модни дрехи, скъпи бижута, да пътуват до Париж и Лондон и да бъдат снимани, докато правят тези неща.”

Шакри Амирканова, главен редактор на руското издание на лайфстайл списанието “Tatler” споделя това мнение. “Светските страници на родните издания на “Harper’s Bazaar”, “Hello”, “OK!” и “GALA” са страшно популярни, казва тя. Преди 10 години съпругите на бизнесмените бяха в центъра на вниманието. Но сега на мода е друго поколение, аз го наричам “децата на”.

Амирканова е внучка на популярния руски поет Расул Гамзатов и преди време е била гадже на Борис Елцин младши – внук на бившия президент. Тя често посещава модни ревюта в Париж и Милано заедно с Дария Жукова и други местни богаташки щерки. “Руснаците имитират “децата на”, смята Амирканова. Следят как се обличат, какво обичат да ядат и пият, какви спортове практикуват и правят същото.”

Дария Жукова (вдясно) и Полина Дерипаска. Снимка: newizv.ru

Според Нина Хрушчова, правнучка на Никита Хрушчов и преподавател в “Ню Скул Юнивърсити” в Ню Йорк, руснаците винаги са били обсебени от хората с власт. “Сега това обсебване се изразява в обожанието към високите, руси и дългокраки момичета – децата на властта”, казва тя.

Голяма част от наследничките на руските богаташи развиват собствен бизнес. Дария Жукова има своя модна марка на име “Кова&Т”. Дрехите й се продават в бутици в Лос Анджелис и Лондон. Жукова е собственичка и на клюкарския сайт spletnik.ru заедно със своята приятелка Полина Дерипаска – съпругата на милиардера Олег Дерипаска.

Дария живее предимно в Лондон, където учи хомеопатична медицина. Връща се в Русия веднъж или два пъти месечно и това допълнително увеличава интереса на тамошните светски хроникьори към нея. “Предполагам, че всяко младо момиче, което има модна линия, може да стане популярно в Русия”, скромничи Жукова.

Ксения Вирганская. Снимка: kp.ru

Внучките на Горбачов – Ксения и Анастасия, които работят като редакторки в руското издание на списание “Grazia”, станаха популярни преди няколко години, когато се появиха на модно шоу в Париж – едната облечена в рокля на Версаче, другата – на Диор. “В никакъв случай не съм целяла да ставам модна икона, казва Ксения. Но сега журналистите пишат неща от сорта на: “Вижте момичетата на Горбачов, дори кучето им е модна икона.”

Дъщерите на други руски богаташи са доволни от вниманието към тях. “Аз съм привилегирована, защото съм от популярен род, казва Нина Гомиашвили, дъщеря на популярния актьор Арчил Гомиашвили (Остап Бендер от филма “Дванадесетте стола”). Но не мисля, че фамилията трябва да работи за теб, а точно обратното.”

Надежда Михалкова, дъщеря на режисьора Никита Михалков, също има какво да каже по въпроса. “Не всички дъщери на богаташи сме руси и глупави, както често пишат журналистите – категорична е тя. – Но понякога толкова се изморявам да ме снимат.”

(по „Ню Йорк Таймс“)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.