На какво залага Орбан срещу Европейския съюз

Виктор Орбан и Бойко Борисов при оградата на българо-турската граница. Снимка: видео кадър

Гласуването в Европейския парламент за наказване на Унгария заради незачитане на демократичните стандарти е от полза за министър-председателя Виктор Орбан – позволява му да се представя като защитник на националния суверенитет от един далечен елит в Брюксел в момент, когато се задават европейските избори догодина.

Типичното самоуверено представление, което изнесе Орбан пред евродепутатите, засилва неговите позиции сред националистите у дома, а също сред антиимигрантските партии, които се очаква да увеличат присъствието си в следващия Европейски парламент (ЕП).

А след като регионалните съюзници на Унгария – Полша и Чехия – предлагат да я защитят от всякакви санкции на Европейския съюз, Орбан вероятно ще спечели от рискованата си игра, въпреки че в крайна сметка може да се наложи неговата партия ФИДЕС да напусне консервативната Европейска народна партия (ЕНП), която в момента е най-голямата сила в ЕП.

В сряда беше предприет безпрецедентен ход, при който над две трети от евродепутатите гласуваха за санкциониране на Унгария заради тревога във връзка с натиска на Орбан върху съдилищата, медиите и неправителствените организации и отказа му да приема мигранти.

В речта си пред ЕП във вторник Орбан даде да се разбере, че няма да се откаже от твърдолинейната си позиция към предимно мюсюлманските мигранти, които идват в Европа от 2015 г. По-рано той е казвал, че те представляват екзистенциална заплаха за християнската цивилизация.

Орбан, приветстван от крайнодесните партии, заяви, че отхвърля „изнудването, клеветите и измамническите обвинения, отправяни срещу Унгария и унгарския народ от подкрепящите имиграцията и мигрантите сили в Европейския парламент“.

Вчера проправителственият ежедневник „Модяр идьок“ повтори тази линия, като заяви: „Подкрепящите имиграцията сили си отмъстиха с измама.“

Орбан, чиято дясна партия ФИДЕС управлява Унгария от 2010 г. и който беше преизбран през април за трети пореден мандат с твърда антиимигрантска програма, играе дългосрочна политическа игра в Европа.

„Надяваме се антиимигрантските сили да могат дори да спечелят мнозинство в Европейския парламент, който трябва да бъде избран през 2019 г. . . . но най-малкото ще има значителна промяна, при която антиимигрантските сили ще засилят позициите си“, каза вчера на пресконференция министърът в кабинета на Орбан Гергей Гуяш.

ФИДЕС вероятно ще се представи добре. Най-новото социологическо проучване, публикувано от проправителствения изследователски център „Сазадвег“, показа, че подкрепата за нея е 36 процента в началото на септември, а опозиционната националистическа партия „Йоббик“ е втора с 8 процента. Както в някои други страни от ЕС, левоцентристите до голяма степен са маргинализирани.

Репутационни щети

На теория гласуването в ЕП може в крайна сметка да доведе до лишаване на Унгария от право на глас в ЕС, но и Полша, и Чехия обещаха вчера да наложат вето на подобен ход, като казаха, че той би засилил недоволството на избирателите към Европа.

Някои анализатори обаче предупредиха, че такъв ход на ЕП срещу Унгария може с течение на времето да я направи по-непривлекателна за инвестиции.

„Макар да не виждаме някакви преки икономически последици от този ход в краткосрочен план, вредата за репутацията на Унгария и министър-председателя Виктор Орбан може да засегне инвестициите и рейтинговите решения“, заяви в бележка анализаторът от Ай Ен Джи Петер Вировац.

Орбан често е влизал в конфликт с Брюксел заради своите политики, но понякога е оттеглял спорно законодателство, за да постигне компромис.

Отказът на Орбан да отстъпи този път му струва подкрепата на консервативната група на ЕНП, включваща християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел, които критикуват някои от неговите политики.

След гласуването в сряда ЕНП може да обмисли дали да изключи ФИДЕС, въпреки процедурата би била трудна.

Орбан каза през юни, че предпочита ФИДЕС да остане в групата и да се опита да реформира ЕНП отвътре.

„Що се отнася до изборите за Европейския парламент през 2019 г., би било лесно, да речем, да бъде създадена нова формация от централноевропейски партии със сходни възгледи или всъщност общоевропейска антиимигрантска формация“, каза той.

„Вместо да напускаме, би трябвало да се заемем с по-трудната задача да обновим Европейската народна партия и да й помогнем да намери своя път обратно към християндемократическите си корени.“

Лидерите от ЕНП, включително Меркел, трябва да се срещнат на вечеря в австрийския град Залцбург на 18 септември, в навечерието на среща на върха на ЕС, но на този етап в техния дневен ред няма решение за отстраняване на ФИДЕС, каза служител на ЕНП.

Директорът на унгарския проправителствен изследователски център „Незьопонт“ Агостон Мраз каза, че Орбан все още не иска да напуска ЕНП.

„Стратегията е той да се опита да направи нещо вътре в ЕНП. Ако бъдат предприети усилия за изключване и те се опитат да го изгонят или временно да прекратят членството на ФИДЕС, това би създало нова ситуация“, каза Мраз. „Ще видим какво ще стане идните месеци.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.