Хиляди американци в Прага в паника заради Шенгенски визи

Чехия ще се присъедини към Шенген и хиляди американци ще трябва или да напуснат страната, или да тръгнат по трудния път за получаване на разрешително за престой. Снимка: Лостуикенд Тв

Предстоящото присъединяване на Чехия към Шенгенското пространство вся паника сред американската общност в Прага. Някои се разбързаха да се сдобият с редовно разрешително за престой от сякаш излязлата от романите на Кафка чешка администрация. Други се готвят да отпътуват от Чехия, уплашени, че ще се превърнат в незаконни имигранти.

„Боя се, че ще трябва да си тръгна, а не искам. Целият ми живот е тук“, казва Ерик Сноу, 32-годишен калифорниец, който е опитал шанса си като преподавател по английски език в Прага.
Досега много американци се задоволяваха само с туристическа виза с продължителност 90 дни, за да живеят в Чехия. Те я подновяваха редовно в чешкото консулство в Дрезден, Германия, което е на три часа път с влак от Прага. Процедурата беше проста, или поне доста по-проста в сравнение с мъките, през които трябва да премине човек, за да получи разрешително за престой в Чехия. А и статутът на постоянен турист в Чехия не беше пречка за намирането на жилище или на работа.

Влизането на Чехия в Шенгенското пространство обаче ще промени всичко. Когато страната стане част от същия клуб като нейните съседи – Полша, Германия, Австрия и Словакия – американците ще имат нужда от шенгенска виза, която налага много повече ограничения. За да я подновят, американците ще трябва да напускат Шенгенската зона, тоест да отидат чак до Украйна, Румъния, Швейцария или дори да се върнат в САЩ. Освен това шенгенските визи не позволяват да се пребивава в европейското пространство повече от три на всеки шест месеца, така че през забранения период американците ще трябва да живеят в трета страна.

„В началото си мислех, че ще е достатъчно да замина някъде заради визата, но не знаех, че ще трябва да остана там цели 90 дни“, протестира Кори О’Брайън, петдесетина годишна американка с посивели коси, която се надяваше да си живее спокойно в Прага като пенсионерка. В началото планът й беше да се настани в Чехия, за да търси чешките си корени, а после може би и да си намери работа, за да изкара допълнителни пари към пенсията си.

Всяка година Прага очарова милиони туристи, а част от тях решават да останат в града. Снимка: Лостуикенд Тв

Всяка година неустановен брой от 400-500 хиляди американски туристи, които идват да се насладят на чара на Прага, решават, подобно на Кори, да продължат престоя си. Това твърдят от американското посолство, което води на отчет само официалните имигранти, които са около 5000.

„Не си давах сметка, че ще трябва да отида до Швейцария или в друга страна, която не е членка на ЕС. Сега с този долар, който не престава да пада, това изобщо няма да е лесно“, оплаква се Кори. Заради стремително падащия курс от няколко седмици доларът вече загуби половината от стойността си, която имаше спрямо чешката крона през 2000 г. Сега бившата чиновничка планира да съкрати престоя си в Чехия. „Това ще бъде жалко, казва тя, но не искам да нарушавам законите“.

За Ерик Сноу адската машина се задейства, когато той поиска да получи разрешително за престой, съчетано с разрешително за извършване на търговска дейност. Попаднал в клопката на новите закони, влизащи в сила на 21 декември, когато Чехия ще стане част от Шенген, той замалко не се оказа в положението на незаконен имигрант.

В началото Сноу се опитал да се оправи сам. В търсене на компетентни съвети той се включил в местен Интернет-форум на имигранти. Информацията там обаче се оказала невярна. После, въоръжен с оскъдните си познания по чешки, той се опитал да получи информация от първоизточника, но се сблъскал с администрацията, която все още не била наясно с ролята си, и чиито служители все още трудно привикват с новия си статут на европейски граждани, придобит след влизането на Чехия в ЕС на 1 май 2004 г.

И докато полицейският отдел, отговарящ за чужденците, и чешкото консулство се разправяли кой да разгледа случая му, той направил ненужно пътуване до Дрезден. Отвратен, Сноу се обърнал към професионален „агент“ – един от онези посредници, които се хвалят, че познават добре административните механизми и начина, по който те могат да бъдат задвижени. Това му коствало 190 евро.

За тези агенти влизането в Шенген е манна небесна. „Поръчките ни се увеличиха с повече от петдесет процента в сравнение със същия период на миналата година“, казва Нора Виндушкова. Нейната малка агенция извършва подобни услуги за американци, но също и за австралийци, канадци и тайландци в Чехия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.