Медийни лъжи – как властта използва случая с бащата на президента

Гербаджии от общината, разбрали със закъснение, извадили тайно видеозапис и го разпратили на медиите

В сайта „Пик“ има над 30 заглавие по случая, едно от друго по-гръмки.

Дребен инцидент, на който никой не би обърнал внимание, беше раздут от медиите като сериозно морално и законово престъпление, с внушението, че е прикрито от властта в услуга на президента Радев. В действителност медиите обърнаха картината точно наобратно. С тяхна помощ властта раздуха този случай като национален проблем, извадиха със закъснение видеозапис и го разпратиха на вестници и телевизии, министър лично проверява случая на място в Харманли, главният прокурор назначи проверка, макар да няма никакво престъпление по НК. В ход беше пусната пропагандна машина, три дни наред големите медии и телевизии занимаваха обществото със случая.

На 17 август в кръговото движение на харманлийски булевард навлиза мерцедес, в който странично се блъска електрическа триколка. Местният сайт „Сакар нюз” съобщава за дребния инцидент час по-късно, даже със снимка. Случаят не е интересен за големи национални медии. Но се превръща в такъв след седмица. Когато в местната гербаджийска власт разбират със закъснение, че в мерцедеса водачът е бил бащата на президента Георги Радев, изваждат запис от камерите на кръстовището и го дават на медиите. Пускат и клюката, че местен функционер от БСП се намесил да прикрие „престъплението”, под негов натиск случаят бил потулен.

Всъщност се случва обратното – случаят е раздут по партийна линия от ГЕРБ. Кой точно изважда запис от уличните камери, никой не казва, защото е сериозно нарушение без съответна процедура с искане от съдебни власти да вадиш от архива такива видеозаписи. Те се съхраняват на две места – в общината и в местното полицейско. Общината е изцяло гербаджийска. До най-дребния служител са назначени верни хора. На местните всичко им е ясно, всички знаят, че записът е изваден за политически цели и пропагандна война. Никой не смее да шукне, съвсем неофициално с уговорки за анонимност хора от Харманли предоставиха информация за този материал.

Видеозаписът е разпратен до медиите, качен в Youtube. Той не представлява пълен запис, а стоп кадри през няколко секунди, не се вижда постепенно движение на двете превозни средства. Не може да се установи дали има липси на кадри и манипулации. Никой не е и правил проверка на такава хипотеза.

В събота, 25 август, след като видеозаписът е разпратен повсеместно,

в Харманли в 7 часа сутринта (!) идва министърът

на вътрешните работи Валентин Радев, придружен от Христо Терзийски, главен директор на Националната полиция. Двамата привикват на разпит четиримата катаджии, които са имали някакъв досег със случая, и местните полицейски началници. Такова височайшо посещение може да стане само след намеса и на самия премиер. Няма как министър да ходи да разпитва лично катаджии за дребен инцидент рано сутрин. Това е абсурд, за такава работа има служби, отговорни служители ще напишат доклад и ще го представят на министъра същия ден, ако настоява. Но той отива лично, вероятно загрят от своя премиер. Това се разбира малко по-късно, след като Борисов по повод оставката на министъра Радев, споменава пред медиите и закъснялата му реакция със случая в Харманли…

На кадъра се вижда, триколката (а не инвалидна количка), блъснала странично колата на Георги Радев. Вижда се, че шофьорът се опитва да отвори вратата, но точно там е триколката и няма как да слезе. Снимка: от видеото

След проверката в Харманли лично от министъра, той казва пред журналисти, че фактите за катастрофата са подменени, умишлено или от незнание, повлияно е от някого. Тоест – лично министър пуска интрига на медиите.

Същия ден главният прокурор Цацаров назначава проверка, говорителката съобщава важно в новините, как ще разследват. В действителност няма никакви данни за престъпление, с каквото се занимава прокуратурата. Трябва да има катастрофа със средни и тежки телесни повреди или смърт, за да се разследва престъпление (ако се докаже вина на шофьор). Но след като са ангажирани главният прокурор и министърът, тази новина е подхваната и цитирана от всички медии, създава се впечатление, че има някакъв голям скандал и прикриване на престъпление.

В почти всички медии се появяват заглавия „Бащата на президента блъсна човек в инвалидна количка” и т. н. На записа, обаче, се вижда друго. Една триколка (а не инвалидна количка) се блъска в колата на стария Радев, не обратно, както съобщават медиите.

Случаят пълни новините на телевизиите, най-приближените на Борисов вестници като „24 часа” и сайтове като „Блиц” и „Пик” са особено агресивни в заглавията и внушенията за президента. Само в „Блиц” има над 15 заглавия за случая, а в „Пик” – над 30 заглавия, едно от друго по-ефектни – „Извънредно в Пик – Бащата на Румен Радев прегази инвалид” и т. н. Дори иначе по-неутрални сайтове като „Нюз.бг” или „Офнюз” излизат със заглавия „Бащата на президента блъснал инвалид”, същото е в „Труд”, „Епицентър” и др. От телевизиите бТВ е по-умерена, за разлика от Нова тв.

Какво се вижда на видеозаписа и какво видяха медиите?

И двете превозни средства се движат бавно, няма ранени, леки охлузвания има водачът на триколката. Електрическата триколка няма регистрационни номера, тя е превозно средство, което няма право да се движи по уличните платна. Само ако няма тротоари може да кара по платното. На това място има и тротоари, и пешеходни пътеки за пресичане на платната.

Снимка: от тв екрана

Превозните средства вътре в кръговото са с предимство. Триколката вече се движи в него, когато мерцедесът навлиза. Тоест той не спазва предимство. Но триколката е сравнително далеч от мерцедеса, в момента, когато той навлиза. И е малка. Вероятно при навлизането в кръговото шофьорът на мерцедеса е решил, че триколката е далеч и се движи бавно, доколкото може да се прецени за такова дребно превозно средство. Работата е, че водачът на триколката е диабетик с много влошено зрение, известен е на местните очни лекари. Въобще не би трябвало да кара каквото и да е, още по-малко сред автомобилите. Със скоростта, с която се движи, може да спре, но той не намалява, а блъска мерцедеса странично, когато той вече е в средата на кръговото. Липсват кадри във видеозаписа, за да се проследи пълното движение на триколката до сблъсъка, но се вижда ясно, че тя се блъска във вратата на шофьора. Той спира рязко, и понеже и той се движи бавно, заковава при ударилото го возило, не подминава мястото на сблъсъка. На записа се вижда, че мерцедесът стои и не мърда, а пострадалият се изправя без видими последствия. Някои медии пишат, че бащата на президента даже не искал да излезе от колата. А триколката е подпряна във вратата на шофьора, няма как да излезе върху нея. И по-добре да стои, докато дойде КАТ.
Кола на КАТ идва веднага, полицаят Митко Станков, с 28 години стаж,

оглежда и съставя акт на водача на триколката,

като нарушител. Според него, водачът му казал, че сменил посоката, движил се вдясно, рязко свил наляво и тогава се блъснал. И е нямал право да се движи по платното.

Като типичен катаджия Станков описва в акта превозното средство като „тротонедка”, а не тротинетка. Копие от акта му е пресниман при проверките в местната полиция и е даден по-късно на медиите, да го използват като „доказателство” за прикриване на престъпление.

След като случаят се раздухва, актът е отменен. Съставен е нов акт – на бащата на президента, а катаджията е уволнен дисциплинарно „за уронване на престижа на МВР”, още четирима катаджии от местния КАТ са наказани.

Медиите задействат нагласите в обществото, че у нас властта прикрива престъпления на свои хора. В сюжета има „мерцедес” (макар и 15-годишен), има баща на президент, има „безпомощен” инвалид, жертва. На тази нагласи малко им трябва, само да им пуснеш из интернет двайсетина заглавия „Бащата на президента блъсна инвалид”, да намекнеш за опити да прикрият случая и готово. И ако президентът е от „враждебна” партия, всяка негативна новина си ляга точно на мястото, превръща се в политическа борба.

Потърсен от медиите, пострадалият първоначално казва, че няма нищо сериозно, не е подавал жалба, няма претенции към бащата на президента. След като продължават да го търсят за коментари, той накрая отправя пред телевизиите упреци към катаджията, че му съставил акт.

Случаят е използван максимално да се навреди на авторитета на президента, сякаш той нещо се е намесил. Нито едно доказателство не е извадено за това. Цялата власт – и местна, и полицейска, е в ГЕРБ и такова нещо лесно може да бъде разкрито, ако го има. Всичко приключва с уволнение на един катаджия, че не е съставил акт на правилния човек.

(Следва – Как раздухаха истерия и използваха катастрофата в Своге)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.