Дипломация в отбранителна позиция: Тръмп се завръща в Общото събрание на ООН

Доналд Тръмп говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Иран Хасан Рохани и нови лица от Нова Зеландия и Зимбабве ще се появят на подиума на най-голямото събитие в дипломатическия календар този месец. Вниманието обаче отново ще бъде насочено към американския президент Доналд Тръмп, а лидерите изглежда са готови да защитават международни споразумения, от които той се отказа.

Годишното Общо събрание на ООН е най-голямото събитие в дипломатическия календар – световните лидери се качват на подиума, за да държат речи, провеждат двустранни срещи в кулоарите.

Сред новите лица е президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, чийто предшественик Робърт Мугабе бе неизменно в Общото събрание от 1978 г.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн – втората правителствена ръководителка, родила, докато е на поста – ще пристигне в Ню Йорк с 3-месечното си бебе Неви.

Съединените щати традиционно заемат централно място като втори в списъка на ораторите. И тази година погледите на всички ще бъдат вперени в американския президент Доналд Тръмп, който ще изнесе втората си реч пред Общото събрание, но поради причините, които може да предположим.

Факторът на новото и непознатото, който действаше при първото появяване на Тръмп миналата година, отслабна. Остава само тревогата, че той ще се държи също толкова зле, колкото и на срещите на Г-7 и НАТО, твърди експертът на ООН, старши научен сътрудник в Университета на ООН и работилият в Нюйоркския и Колумбийския университет Ричард Гауан.

„Кошмарният сценарий, който си представят всички, е, че той ще се държи по същия начин като на срещата на НАТО и ще започне да обвинява другите страни, че не плащат достатъчно за ООН, да заплашва да спре финансирането“, изтъква Гауан.

Възможно е също така Тръмп да влезе в пререкания с турския президент Реджеп Тайип Ердоган или с президента на Иран Хасан Рохани, които са в лоши отношения с него и ще държат речи същия ден.

Дори досегашните дипломатически успехи на Тръмп – най-вече срещата му през юни в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен-ун – може да нямат голям отзвук.

Имаше огромни надежди, че след срещата в Сингапур Ким Чен-ун ще присъства за първи път и на дискусията в Общото събрание, но Пхенян планира да изпрати министър, който да говори от името на КНДР. Северна Корея е „призракът на пиршеството“, казва Гауан.

Това може би все пак е крачка напред. В първата си официална реч миналата година Тръмп заплаши „изцяло да унищожи“ Северна Корея и нарече лидера на непокорната ядрена държава „човека ракета“.

Белият дом оповести, че Пхенян наскоро е изпратил на Тръмп писмо с молба за нова среща, което може да е опит за успокояване на президента, така че Ким да не се превърне отново в мишена на речта му.

Според Гауан обаче ключовата тема на тазгодишната реч на Тръмп вероятно ще е иранското ядрено споразумение.

САЩ обявиха, че Тръмп ще председателства среща на Съвета за сигурност на ООН, която ще се фокусира наред с други въпроси и върху „дестабилизиращата агресия и спонсорирането на тероризма от страна на Иран“.

Слуховете, че Тръмп ще изложи дългоочаквания си план за мир в Близкия Изток бяха разсеяни от постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, която заяви, че планът е почти готов, но няма да бъде представен по време на наситената със срещи на високо равнище седмица.

Сирия със сигурност ще е в дневния ред на двустранните срещи, след като през последните няколко седмици световните лидери отправяха настойчиви молби към Москва и правителството на Башар ал Асад да се избегне кървава битка за Идлиб, последния бастион на сирийските бунтовници.

В речите си световните лидери вероятно ще призоват да продължи подкрепата за международните споразумения, от които Тръмп се отказа, като например Парижкото споразумение за климата и иранското ядрено споразумение.

В кулоарите министри и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещнат, за да обсъдят кризата с финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци, след като САЩ обявиха наскоро, че въобще ще спрат да я финансират.

Гутериш, убеден защитник на Парижкото споразумение, пое ангажимент да лобира сред лидерите по въпроса с климатичните изменения. В реч, произнесена две седмици преди срещата на Общото събрание, той призова правителствата да „преодолеят парализата“ на бездействието.

В минали години лидерите постигаха съгласие по отношение на целите за развитие и поемаха ангажименти за споразумение за бежанците.

„Имаше усещане, че сесията на Общото събрание наистина е време, когато се взимат решения. Сега всички са единствено в отбранителна позиция. Сякаш никой няма по-големи амбиции за сесията на Общото събрание освен да оцелее“, коментира Гауан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.