Как Франция посрещна тирана от Либия

Либийският лидер Муамар Кадафи на среща със законодатели от долната камара на френския парламент. Кадафи е на посещение във Франция за пръв път от 34 години. Целта му е да подобри международния си имидж след десетилетия изолация. Снимка: Ройтерс

“Никола Саркози посреща без комплекси тирана от Либия,” пише в. „Либерасион“ по повод петдневната визита на либийския лидер Муамар Кадафи във Франция. Според вестника Париж удостоява с петдневна визита същия този лидер, който преди десетина години по време на либийския национален празник караше либийците да горят френското знаме в центъра на Триполи. Въпреки че от 2003 г., когато разкри на Лондон и на Вашингтон ядрените си планове, Кадафи доста се поуспокои, това не му попречи по време на срещата на върха ЕС-Африка в Лисабон миналия уикенд да направи няколко провокативни изказвания. С тях той показа, че смята за нормално слабите да прибягват до тероризма и разкритикува остро диктатурата на Съвета за сигурност на ООН.

Вестникът отбелязва, че в края на визитата си във Франция либийският тиранин ще си тръгне добре въоръжен, ако се вярва на думите на сина му Сейф ал Ислам. Той заяви преди няколко дни, че по време на посещението си баща му ще закупи от Франция доста военна техника.

В друг коментар по темата „Либерасион“ припомня, че Кадафи, който в продължение на осем години и половина беше надзирател на шестимата български медици, измъчвани в затвора, сега е възнаграден с една дълга официална визита. “Нищо не принуждава Франция да прибързва толкова много и да върши подобна мерзост”, пише в. „Либерасион“.

В интервю за в. „Кроа“ френският министър на външните работи Бернар Кушнер казва по повод посещението на Кадафи, че не става дума в името на реалполитиката да бъдат забравени имената на жертвите на либийския режим. „Посещението на Кадафи в Париж съвпада с годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Дали това е просто съвпадение, добро предзнаменование или провокация?“ пита дипломат номер едно на Франция. „Всички правозащитници и аз лично си спомняме, че либийският държавен глава беше професионален нарушител на правата на човека и че се беше обявил за последовател на завладяващия ислямизъм“, допълва Кушнер. „И дума не може да става да забравим жертвите, които са приписвани на Кадафи, нито пък техните страдания, дори и ако Кадафи се отказа от оръжията за масово поразяване и от тероризма“, отбелязва френският първи дипломат.

Президентът на Франция Никола Саркози поздравява Муамар Кадафи в двора на Елисейския дворец. Някои френски издания наричат петдневната визита на Кадафи “мерзост” и предупреждават, че страната не е изтривалка, на която либиецът да си бърше краката. Снимка: Ройтерс

В интервю за френския в. „Паризиен“ френският държавен секретар за правата на човека Рама Яд споделя, че е „притеснена“ от факта, че либийският лидер идва във Франция точно в деня, когато се отбелязва Международният ден за правата на човека и годишнината от приемането от Общото събрание на ООН на Всеобщата декларация за правата на човека.
„Полковник Кадафи трябва да разбере, че нашата страна не е изтривалка, върху която един ръководител – било терорист, или не – може да идва и да си бърше краката от кръвта на извършените от него злодеяния“, казва Яд пред френското издание. „Ще бъда още по-притеснена, ако френската дипломация се задоволи да подпише търговски договори с Кадафи, без да изиска от него гаранции в областта на правата на човека. Ще е неприлично тази визита да се сведе само до подписването на договори или до попълването на празни чекове“, отбелязва Яд.

По повод интервюто на Рама Яд за „Паризиен“ френското издание „Нувел обсерватьор“ отбелязва, че визитата на Кадафи вече предизвиква разногласия и в самото френско правителство. „Добре дошъл във Франция, господин Демократ!“, озаглавява коментара си по повод визитата на Кадафи в Париж всекидневникът „Франс соар“.

Френското икономическо издание „Трибюн“ констатира, че дипломацията на Саркози е направила своя избор – ефикасността в отношенията с другите държави. „Въпреки че меркантилният реализъм не е присъщ на цяла Франция, то той поражда често пъти силно притеснение и неудобство у французите“, допълва вестникът.

Вестник „Фигаро“ се опитва да защити решението на Саркози да приеме Кадафи във Франция. „Триполи играе важна роля. Няма нищо срамно в това да признаем този факт и да защитаваме нашите интереси“, пише изданието.
В интервю за френския икономически всекидневник „Лез еко“ френският министър-председател Франсоа Фийон казва, че полемиката около визитата на Кадафи е „неуместна“. „Напълно законно е Франция да поддържа връзки с дадена държава, като същевременно се придържа към международното право“, твърди Фийон.

“Концерт от критики предизвика визитата на Кадафи във Франция,” отбелязва в. „Монд“. Изданието обобщава мненията на френските политици, които в последните няколко дни се обявиха за или против посещението на либийския лидер в Париж.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.