Ханс-Георг Маасен, шпионинът, който говореше прекалено много

Ханс-Георг Маасен. Снимка: от тв екрана

Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден вчера да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

„Длъжността председател на Федералната служба за защита на конституцията ще бъде заета от нов човек. Маасен ще заеме поста държавен секретар в министерството на вътрешните работи“, посочи правителството в лаконично изявление.

Любител на Далечния Изток и женен за японка, 55-годишният юрист загуби поста си, след като постави под съмнение в най-четения германски вестник „Билд“ автентичността на разпространен от големите медии видеозапис и то без да представи доказателства. На видеозаписа се вижда как хулигани се нахвърлят върху чужденци по време на демонстрация на крайната десница в Кемниц, което шокира Германия.

Казаното от Маасен преля чашата, най-вече за социалдемократите, които поискаха отстраняването на и без това критикувания заради предполагаемите си връзки с крайната десница ръководител на контраразузнаването. Окончателното решение за сваляне на Маасен от поста му бе взето вчера след извънредна среща на партньорите от крехката управляваща коалиция и Ангела Меркел.

„Недоволство“

Безславен развой на нещата за прекаралия почти цялата си кариера във вътрешното министерство и описван като защитник на реда и правото служител. Оглавилият контраразузнаването през 2012 г. Маасен се изправи пред задачата да върне авторитета на службата, дискредитирана заради немарливостта си по случая с малка група убийци неонацисти. Тогава той каза, че се усеща „като директор на градското строителство на Кьолн след Втората световна война“, от който са останали само руини.

Той стартира процес по модернизация на Федералната служба за защита на конституцията, чието седалище се намира именно в Кьолн. Борбата срещу кибертероризма се превърна в приоритет. Маасен обича също така да взима участие в политическия живот чрез изказване на мнения и отправяне на предупреждения. Да стои в сянка не е за него, той харесва светлината на медийните прожектори.

През 2015 г. Маасен, който още в своя докторска дисертация през 1997 г. предупреждава за опасността от неконтролираната имиграция, започва да критикува Ангела Меркел, която отвори Германия за стотици хиляди мигранти. Още оттогава той изразяваше „недоволство“ от смятаната за твърде толерантна политика на канцлерката, подчертава всекидневникът „Шпигел“.

Опасни връзки

Ханс-Георг Маасен говореше за риска от атентати и съобщи за 1900 души, подозирани във връзки с джихадисткото движение. През декември 2016 г. скрилият се от погледа на властите тунизийски кандидат за убежище с отхвърлена молба Анис Амри убива 12 души при атака с камион в Берлин. Федералната служба за защита на конституцията отново бе заподозряна в небрежност. Според няколко медии Маасен е излъгал, като е уверявал, че службата не е разполагала с двойни агенти в близките до Анис Амри среди, докато всъщност един такъв е посещавал същата джамия като тунизиеца.

Причина за притеснения станаха и срещите на Маасен с представители на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, за които разказа в своя публикувана в края на юли книга бивш симпатизант на партията. Обществената телевизия А Ер Де обвини Маасен, че е предоставил класифицирана информация за заподозрени ислямисти и за бюджета на разузнавателните служби на депутата от „Алтернатива за Германия“ Щефан Бранднер.

Маасен официално опроверга тези твърдения и наскоро заяви, че откакто е начело на контраразузнаването, е разговарял само пет пъти с членове на „Алтернатива за Германия“ в сравнение с 237 пъти с представители на други партии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.