Русия едва ли ще отвърне след трагедията с Ил-20

Ил-20. Снимка: ридус

Властите в Русия ще проучат в подробности данните на Израел за инцидента с руския самолет Ил-20, свален в Сирия в началото на седмицата. Това заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков. В случая има все още бели петна, но едно е ясно: Москва едва ли може да вземе мерки срещу еврейската държава, която обвинява за станалото – макар да призна, че Ил-20 е улучен от сирийски ракети. Защото Израел е твърде необходим на Кремъл в Сирия.

В ситуацията с Ил-20 президентът Владимир Путин се ръководи от данни на руското отбранително ведомство, съобщи шефът на кремълската пресслужба. „Електронна информация абсолютно за всяка минута и секунда от всички полети, осъществявани там, на първо място за полета на нашия самолет, имат нашето министерство на отбраната и Генералният щаб. Точно от тази информация се ръководи президентът“, каза Песков пред журналисти. И напомни, че в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху руският държавен лидер склони делегация от експерти, водена от главнокомандващия израелските ВВС Амикам Норкин, да предостави на Москва собствени данни. „Те засега още не са получени. Експертите ни със сигурност ще ги проучат“, подчерта Песков.

При все че по-рано Путин свърза гибелта на самолета над Средиземно море с „поредица от трагични случайни обстоятелства“, разговорът му с главата на израелското правителство не мина без обвинения.

„Владимир Путин напомни, че военновъздушните сили на Израел предприемат такива операции в нарушение на сирийския суверенитет – съобщи на сайта си пресслужбата на Кремъл. – А в случая не са били спазени и руско-израелските договорености с цел предотвратяване на опасни инциденти, затова руският самолет е попаднал под огъня на сирийските средства за ПВО. Президентът на Русия прикани израелската страна да не допуска в бъдеще подобни ситуации.“ От своя страна Нетаняху изрази съболезнования по повод инцидента в Сирия, довел до гибелта на 15 руски военни. Премиерът обеща да осигури подробна информация за действията на израелската авиация в деня на трагедията.

От момента, в който руските военни са започнали операцията си срещу терористичните групировки в Сирия, Москва и Ерусалим демонстрират партньорски отношения на доста високо равнище. Това посочва по-специално печатът в Израел. Вестник „Аарец“ изтъква, че на всички нива в израелския политически и военен елит се е действало много предпазливо с оглед да се избегнат търкания с руските сили, опериращи в Сирия от септември 2015 г. Доста добри резултати показват от няколко години и самите руско-израелски контакти, осъществявани например чрез гореща линия между руските оперативни центрове във въздушната база Хмеймим и щаба на израелските ВВС в Тел Авив. Трудно представимо е заради инцидента с руския самолет Израел да изгуби свободата си на действие спрямо ирански цели в Сирия, пишат израелски медии.

Путин обаче обещава ответни мерки. „Те ще бъдат насочени главно към допълнителни гаранции за сигурността на нашите военнослужещи и нашите обекти в Сирийската арабска република. И става дума за такива стъпки, че всички ще ги забележат“, заяви руският лидер. В експертните среди впрочем буди съмнение възможността за реални мерки срещу еврейската държава.

„Всичко огласено от руското ръководство бе демонстрация на твърди намерения с цел да обясни пред електората гибелта на военнослужещите, затова се наложи да поразмаха пръстче (на Израел, бел. на изданието) – заяви пред „Независимая газета“ Антон Мардасов, експерт на Руския съвет по международните въпроси. – Всъщност обаче, доколкото се знае, ПВО на руските обекти напоследък не се засилва, по-скоро обратното. Според мен Русия и Израел ще се разберат сега за по-своевременно уведомяване и полетите на израелската авиация да не се извършват толкова близо до руски обекти. Като ответни мерки е възможно най-много да се подсилва и занапред в технически аспект сирийската ПВО. Зенитно-ракетните комплекси С-200 например са капризни за обслужване и много се съмнявам да ги поддържат в бойна готовност само с усилия на сирийците.“

Експертът отбелязва, че през времето на руското военно присъствие в Сирия специалистите от федерацията явно са възстановили боеспособността на комплексите, създадени още в Съветския съюз, за да може Сирия да брани своя суверенитет. „Но да доставяме там по-модерни ракетни системи със среден обсег, както спомена Москва през април, след удара на западни страни по Сирия, е контрапродуктивно – смята Мардасов. – Ако бъде затруднен достъпът на Израел в сирийското въздушно пространство, Иран тутакси ще се възползва и ще активизира доставките на оръжия. Което ще провокира израелците да реагират още по-твърдо: те ще планират другояче операциите за ликвидиране на ирански обекти. Така ще се вдигне градусът на конфронтацията в Сирия, затова сега всички ще се ограничат с мерките, вземани преди, но коригирани донякъде.“

Александър Шумилин – доктор на политическите науки и главен научен сътрудник в Института за Европа към Руската академия на науките, заяви пред „Независимая газета“, че Русия най-вероятно ще набляга върху чувството за вина във всички преговори с Израел. „Израелците ще си придават разбиращ вид и ще отричат всичко – смята експертът. – Отричането като практика там е развито може би дори по-добре, отколкото в Русия. Онова, което израелските политици отричат, се посреща с разбиране в самия Израел. Всичко ще мине точно така. Инцидентът ще се свие до нивото на дребни политически жилвания – и толкова. Въпросът е приключен, точка. Военните естествено биха желали да отвърнат някак, но им е казано: „Стоп“. Естествено Израел никога няма да спре обстрелите на сирийска територия. И няма да престане, ако ще да бъдат свалени 50 самолета. Въпросът е прекомерно сериозен за съществуването на Израел.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.