Франция посегна на производителите на домашно бренди

Френски казан за дестилиране на бренди от плодове. Този тип производство на алкохол е на изчезване във Франция. Снимка: Ню Йорк Юнивърсити

О-дьо-ви (Eau-de-vie), горещото бренди домашно производство, което е символ на френската селска гостоприемност от векове, е заплашено от закон, която ще влезе в сила от 1 януари.

Производството на домашен алкохол във Франция е предмет на строга законова регулация и се облага с данъци. Благодарение на закон, датиращ от 1920 г., приблизително 300 000 производители на плодове и техните наследници имат правото да произвеждат до 10 литра чиста о-дьо-ви (букв. жива вода – б. р.) или 20 литра 50-процентов алкохол, без да бъдат облагани с данъци (б. р. – във Франция варенето на домашна ракия от всеки на село е забранено, става дума за определени хора с права и нужната квалификация, които имат право да изваряват ракия от плодове на селските производители).
Това право може да бъде отнето на домашните производители – bouilleurs de cru – след няколко седмици, ако сенатът приеме една поправка в закона. “Скоро всичко това ще приключи, тази практика отмира”, казва Робер Ги, 82-годишен пенсиониран фермер и домашен производител на коняк от село Протоа близо до Дижон. “Ще бъде жалко, защото домашното производство е много по-вкусно и наистина можеш да усетиш плодовете. Не може да става сравнение с това, което се продава в магазините.”

Робер Давид, 54-годишен строител от селския регион Крьоз в Централна Франция, който също дестилира бренди в последните 15 години, е съгласен с Ги. Когато дойде време ферментиралите плодове да станат алкохол, той пътува от село на село с големите си дестилатори, за да превърне годишната сливова или ябълкова реколта в ароматно питие.

Френско плодово бренди от различни плодове, произведено в малки казани в домашни условия. Нарича се О-дьо-ви или “жива вода”. Според новия закон след 1 януари ще се плаща данък от 7,5 евро на бутилка. Снимка: Ню Йорк Юнивърсити

“Питието домашно производство е нещо друго. И когато дестилирам, може да го надушите и в края на селото”, казва Давид и твърди, че има повече от хиляда клиенти. “След края на работния ден всички отиваме някъде да вечеряме. И си правим истински купон.”

Политиците дебатират за това право от половин век. През 1960 г. частта от специалното право, която се наследява, беше анулирана в името на общественото здраве. След това, през 2002 г., политиците гласуваха да отменят цялото право през 2008 г.

Ако този закон влезе в сила, от 1 януари производителите на домашно бренди ще трябва да плащат по 7,25 евро данък на бутилка. “Ако искат да съхранят тези права за любимите ни баби и дядовци, защо не?”, казва Бернар Удо, лидер на група производители на вишновка. “Какво значение има дали ще направят 20 литра или малко повече без пари? Това е нищо в сравнение с индустриалното производство.” Повечето от тези bouilleurs de cru вече са над 80 години, а много от тях вече са спрели да произвеждат алкохол.

“Нека запазят правата си, много скоро те ще свършат безславно”, казва Луиз Билке, 84-годишна производителка на домашен алкохол пред „Журнал дю диманш“. “И без това не им остава много време.”

В България традицията да се вари домашна ракия не е приоритет само на по-възрастните хора на село. Малки ракиени казани се продават навсякъде, а по-млади варят ракия от всякакви плодове, но в повечето случаи нискокачествена и дори опасна за здравето, поради липсата на квалификация и строг контрол при дестилацията.
След въвеждането на акциз върху варенето на домашна ракия в България, акцизните митничари не правят проверки на селските казани и варенето продължава с нарастващи темпове.

По вестник „Гардиън“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.