Затварянето на винпром по време на гроздобер е престъпно действие на сегашното правителство

Затварянето на винпрома в Карнобат е едно от най-престъпните действия не сегашната клика-правителство. Клика, която обединява прокуратура, изпълнителна власт и медии.

Могат да правят проверки и ревизия на акцизни складове и без да затварят завод с 1500 работници. Точно по време на гроздобер. Винпром Карнобат има 20 хил. декара лозя.

Всичките вина „Шато Карнобат“, „Братя Минкови“, „Дежа ву“, „Le Photographe“, „Cycle“, ракии „Карнобатска“ и др. се правят от това грозде.

Грозде се бере като достигне определена захарност и киселинност. Ако закъснее гроздоберът, тези показатели се променят, наесен почва да вали дъжд, ще го съсипе. Част от гроздето губи от теглото си, стафидира, има болести, загниване. И като цяло, от закъснял гроздобер вече се прави друго вино. Най-малкият проблем е загуба на количество.

А винпромът изкупува грозде и от други лозя на частни стопани. Да затвориш завод точно сега, е опит да съсипеш цяла реколта, да унищожат производители. Само за три дни щетите са за милиони. Съдът в Карнобат отмени затварянето, но остава парадоксалното искане на Агенция митници заводът да бъде запечатан за 60 дни, а само да допуснат прибирането на реколтата в складови помещения. Това искане показва две неща – тотална некомпетентност – гроздето не е спирт да седи на склад. И няма такава митница в света, която да разследва един винзавод 60 дни.

Конкуренцията от други винпроми хич не се радва, защото знае, че утре същата клика ще удари и тях по подобен начин. Така рекетьорската власт косвено заплашва и останалите да станат по-податливи да си плащат на когото трябва. И всичко това става, след като първото правителство на Борисов накара винпромите да сложат камери в акцизните си складове, за каквито са определени и избите с бъчвите, и да отчитат грозде и вино всеки месец като с ДДС (макар за виното да не се плаща акциз). Същевременно остави в ракиджийниците безотчетни нелегални и полулегални казани по 1000 литра (в такъв казан не се вари домашна).

Уж извадиха обвинения за Миньо Стайков нещо за нелегално цигарено производство, пък затвориха винпром. Даже дума не се чу за фалшиви бандероли, за каквито в миналото са обвинявали същия Стайков и завода му. Който впрочем не е лична негова собственост, само съдружник е. Затварят и търсят нещо да намерят. И да съсипят хляба на хиляди хора.

(Бел. авт. – За пръв съм писал за тоя завод преди 20 години, когато за пръв път ченгета го тарашиха за фалшиви бандероли. Миньо Стайков е арестуван и обвиняван не знам колко пъти за тия 20 години. Но не е осъждан. То е като тричане – тръскаш го, докато пусне).

Да го осъдят, да го вкарат в затвора, но защо затварят и спират производство? За да спрат гроздобера и правенето на вино? Тоест – да съсипят, а не да осъдят.

Това е нарочно – мутри рекетьори, образец на премиера си.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.