Как се излиза от порочния кръг на търговската война?

Доналд Тръмп и Си Цзинпин. Снимка: воа

ОИСР се безпокои от рисковете за икономическия растеж, които започват да се материализират, на първо място от този от протекционизма, но не само. Проблемът: никой не знае как да бъде понижено напрежението, нито пък непременно всички се стремят към това.

Никой не знае дали Доналд Тръмп има навика да чете анализите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за развитието на международната икономика, така че е трудно да се отгатне дали публикуваният в четвъртък ще го провокира (ако го е прочел) да напише гневен туит или да избухне в смях. А в това да се види, че една многостранна организация, като ОИСР, чиято централа е в Париж и е родена с плана Маршал, се тревожи от вредните ефекти от търговската война, започната от Белия дом, определено няма нищо изненадващо.

По-скоро обратното би предизвикало учудване. Следователно президентът на САЩ може да си го каже. Той обаче все пак би трябвало да обърне внимание на този анализ, тъй като всъщност посланието е по-сложно от една проста възхвала на положителните ефекти от свободната търговия.

Списъкът с рисковете

Съчетаването на няколко риска е онова, което предизвиква опасенията от забавяне на световния икономически растеж, казва французойката Лоранс Бун, която е новият главен икономист на ОИСР. Някои от тях са стари: Съединените щати са в десетата година от своето възстановяване и това вече надхвърля един класически цикъл благодарение на впечатляващ изкуствен фискален стимул; свръхзадлъжнялостта на частните и държавните играчи ще доведе рано или късно до лош край. Други опасности са по-нови: Аржентина и Турция не са единствените нововъзникващи пазарни икономики, изложени на риск, макар да са доста видими. Порочният кръг за търговията Америка-Китай-Европа е допълнителна тревога, от която можем да се отървем, вметва ОИСР.

За момента всичко върви (почти) добре

За момента последиците от митническите бариери, издигнати от двете страни на Тихия океан са предимно по отрасли. Цените на пералните, продавани в Съединените щати, например, скочиха с 20% между март и юли тази година. Вносът на китайска стомана в САЩ спадна. Така както и износът на коли за Китай. Макроикономическите ефекти обаче все още са ограничени. Има корекция надолу на прогнозите за икономическия растеж, но за момента определено е незначителна. Основната информация обаче е, че рисковете са на път да се материализират, очакват експертите от икономическата организация.

Най-лошото е (може би) пред нас

Целият въпрос се свежда именно до това: как се излиза от порочен кръг? Доналд Тръмп даде първия залп в търговската война през юли. Си Цзинпин отговори. Вашингтон даде втори залп, който ще влезе в сила в понеделник. Пекин отвърна на удара. Американският президент вече обещава продължение – облагане с мита на целия китайски внос. Сблъсъкът между двете авторитарни личности, които не могат да си позволят да загубят престиж, до голяма степен надхвърля залога на търговския стокообмен. Той е политически и личен. И така, единственото нещо, на което можем да се надяваме, е тези конфликти да не се разпространят на други, по-малко мирни места.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.