Младен по стъпките на Младенов?

Иво Инджев

Имаше един Петър Младенов, който излъга, че не бил казвал “ танковете да дойдат” и му се наложи след тази лъжа да се раздели с президентския си пост.

Дали в първото си телевизионно интервю като министър на вътрешните работи днес един Младен не тръгна по неговите стъпки?

В опит да замаже полицейския гаф с арестуването на журналисти край Радомир той повтори вече веднъж твърденията на свои подчинени, че това не било арест, а било “задържане” за изясняване на лицата с фенерчетата. Едва след това станало ясно, че са журналисти (и какво от това, че били журналисти, поясни миналата седмица шефът на ГДПОБ Ивайло Спиридонов) – при положение, че проблемът за изясняването на този факт е продължил часове, журналистите са били държани дълго с белезници и до последния момент им е бил отказан телефонен разговор въпреки изясняването на самоличността им.

Дотук – нищо ново, освен обстоятелството, че съгласуваната по веригата полицейска версия този път получава подкрепа от най-високото място в МВР. Нещо повече, Младен Маринов ни съобщи, че полицаите всъщност са спасявали подпалените документи.” Колегите намират мястото, намират чували с нарязани документи и огнище с документи, които не са нарязани, но са тлеели. Дори ги гасят, за да може да се спаси”, заяви Маринов по Нова телевизия тази сутрин.

От сайта Биволъ потвърдиха за ivo.bg, че нямат доказателства кой точно е запалил документите и не са обвинявали в подобно нещо полицията. Обаче в същото време появилите се след ареста служители на ГДБОП са разбутали огъня, за чието потушаване е била извикана междувременно пожарна и на практика са го разпалили.

Къде се къса споменатата “верига” на полицейската версия?

Въпросите за всеки логично разсъждаващ човек са насочени преди всичко не толкова към последиците, колкото към причината изобщо да се стигне до събитията на полето, довели до белезниците за журналистите, информирали полицията, която нищичко не е знаела по свои канали за аутодафето с документите. Нима полицията цяла седмица не може да изясни този въпрос? И защо прокуратурата отказва да се заеме със случая през същата тази седмица?

Отговорът се появи в най-новата част от разследването на Биволъ за онези, които си направят труда да го прочетат и осмислят.
И още един въпрос: дали на премиера Борисов, споменат в разследването на българския сайт, базиран в Париж, ще му бъдат спестени тези въпроси по време на посещението му в САЩ този месец? Става дума все пак за Ню Йорк и Вашингтон, а не за Радомир и Правец.

Накрая да поясня защо поставям в заглавието под въпрос хипотезата дали Младен върви по стъпките на Младенов. Защото наистина е малко вероятно грижливо източената и пренасочената през десетилетията гражданска енергия да окаже подобен натиск върху министър Младен Маринов, на какъвто беше подложен президентът Младенов. Днес опозиция и власт са се слели в едно в защита на общите им интереси в “разпределението на порциите”. И май само от далечната чужбина може да се очаква някаква значима реакция на този факт. Може, но едва ли (ще научим) – с извинение за песимизма.

От ivo.bg

На този ден
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.