„Гардиън“: Нови лъжи измислят привържениците на Брекзит

e-vestnik.bg

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Британската премиерка Тереза Мей не може да остане на същите позиции след като на срещата в Залцбург ЕС отхвърли нейния план за Брекзита. Тя обаче не може и да се откаже от него, толкова трудно беше приемането му отвъд Ламанша, пише френският в. „Еко“. Планът от Чекърс не само беше отхвърлен от ЕС, а може и да привлече критиките на твърдите привърженици на Брекзита на конференцията в Бирмингам, която започва този уикенд, предава БТА.

В същото време твърдите поддръжници на Брекзита в Консервативната партия подкрепиха план, предложен като алтернатива на плана от Чекърс. Новият документ предвижда да се постигне с ЕС споразумение за свободна търговия, по модела на това, което ЕС подписа с Канада, както и започването на паралелни дискусии за търговски споразумения със САЩ, Индия или Китай.

Въпреки, че през 2016 г. 37 на сто от избирателите й гласуваха за оставане в ЕС, Лейбъристката партия не предвижда организирането на нов референдум за Брекзита. Ако такъв бъде организиран, той ще се отнася само до начина на напускане на ЕС, отбелязва в. „Еко“.

Твърдите британски защитници на Брекзита и техните печатни органи се опитват за пореден път да заблудят общественото мнение в страната за напускането на ЕС, пише британският в. „Гардиън“ в редакционна статия. Предишната от многото лъжи: че напускането на ЕС ще означава големи инвестиции в британското здравеопазване. Новата лъжа: че Великобритания вече има само два избора – между никакво споразумение с ЕС и споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада, сключено в последния момент. Истината обаче е различна: Лондон разполага с време, за да направи това, което реши, както и с множество варианти, от никакво споразумение, до оставане в ЕС. Време е да се мисли по-трезво.

В нито един момент от дебата обаче твърдите поддръжници на напускането на ЕС не казаха какво искат да представлява Брекзита – всичко, което те предложиха, бяха лъжливи лозунги и цинични обиди, подчертава в. „Гардиън“.

Едва вчера това се промени малко, след като предложението за споразумение за свободна търговия беше описано в повече детайли. То обаче съдържа списък от области, в които се подразбира, или директно се казва, че предстои да бъде ограничен държавния контрол. Документът предвижда една Великобритания, в която заплатите, сигурността на работните места, данъците и обществените разходи ще бъдат намалени, като начин за конкуренция с ЕС, предупреждава в. „Гардиън“, отбелязвайки, че промените може да засегнат правата на работниците, стандартите за производство на храни, защитата на околната среда и на личните данни. Платеният отпуск може да стане част от миналото, а националната система за здравеопазване не само няма да получи допълнителни средства, а може и да прекрати съществуването си.

Подобен план няма подкрепата на Камарата на общините. Единственият план, който има потенциално мнозинство, е за споразумение за свободна търговия с ЕС по модела на Норвегия, отбелязва в. „Гардиън“, подчертавайки, че то зависи от решимостта на консервативните депутати, подкрепящи оставането в ЕС.

Твърдолинейните предложения, направени през последната седмица, са само подготовка за войната за Брекзита, която предстои на конференцията на Консервативната партия. Хардлайнерите се опитват да принудят правителството на премиерката Тереза Мей да се откаже от плана от Чекърс и всичко, базирано на него. Те не се интересуват какво ще се случи в Ирландия, на трудовия пазар или със защитата на околната среда.

Дори по слабите стандарти на Брекзита, това е демонстрация на доктринална политика, подчертава в. „Гардиън“. Консервативната партия изглежда се е отказала от здравия разум по отношение на Брекзита, но Великобритания може да направи нещо по-добро. Извън военно време, Лейбъристката партия рядко е получавала по-добра възможност да говори от името на страната в критичен момент, подчертава изданието.

Вчера британското правителство одобри новата имиграционна стратегия, към която ще се придържа след напускането на ЕС, пише в. „Файненшъл таймс“, цитиран от ТАСС. Документът не предвижда гражданите на ЕС да получат приоритетно право за влизане на британска територия. Това обаче може да се промени, ако Лондон и Брюксел постигнат напредък в преговорите за условията на предстоящото разделяне.

Освен това висококвалифицираните имигранти ще имат преимущество при получаването на британски визи. Секторите, които имат нужда от евтина работна ръка, ще запазят правото да я наемат зад граница, предвижда още новият документ. Режимът ще влезе в сила най-рано през 2021 г., след приключване на преходния период след Брекзита, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.