Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Протести в Техеран. Снимка: от тв екрана

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени.

„Не можете“, заявил служителят, а европейски дипломати признават, че той е бил прав, в момент, когато остават едва шест седмици до влизането в сила на следващата вълна американски санкции срещу Иран на 4 ноември.

Европейският съюз не успява да измисли работещ правен щит за своите компании в Иран, за да надделее над глобалния обхват на американската финансова система и да се противопостави на президента Тръмп, казват дипломати.

Вместо това Европа се ангажира с Русия и Китай, за да покаже, че поне търси начини, за да направи така, че Техеран да получи някакви ползи от петролните си продажби, за да има иранският президент Хасан Рохани причина да се придържа към споразумението, заявиха седем европейски служители и дипломати.

Рохани, който е изправен пред рухваща икономика у дома, е в затруднено положение преди днешното си обръщение пред Общото събрание на ООН, подложен на натиск от хардлайнерите да изостави сделката от 2015 г., след като икономическите й ползи се изпаряват.

Търговията между ЕС и Иран тази година възлиза на 2 милиарда евро на месец, но се очаква да намалее, след като големите европейски компании се изтеглят, а иранския петролен износ е задушен от американските санкции.

Европейските гиганти „Пежо“, „Рено“, „Дойче телеком“ и „Еърбъс“ са сред компаниите, изтеглили се от Иран от май досега, а „Ер Франс“ и „Бритиш еъруейс“ също вече спират дейностите след намаляване на трафика.

Датската АП „Мьолер-Меркс“ ще спре да доставя ирански петрол. Споразумението, подписано във Виена от Съединените щати, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Русия и Иран, премахна санкциите в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран с цел да попречи на страната да се сдобие с атомна бомба.

Тръмп казва, че сделката, която беше най-голямото външнополитическо постижение на предшественика му демократ Барак Обама, не е успяла да спре програмата за балистични ракети на Иран, ядрените му дейности след 2025 г. или ролята му във войните в Йемен и Сирия.

Великобритания, Франция и Германия казват, че изоставянето на договора не урежда американските притеснения за сигурността, а вместо това заплашва стабилността в Близкия изток. Иран отрича да се стреми към ядрени оръжия.

Американското финансово министерство отново въвежда санкции срещу енергийния, автомобилния и финансовия сектор на Иран на два етапа, започвайки от август.

ЕС се опитва да неутрализира американските наказания с мерки като деноминирани в евро финансови линии и закон, който може да превърне в нарушение спазването на американските санкции от гражданите на ЕС. Но тези неща не успокояват компаниите, че ще бъдат защитени от американски глоби или рискове за техните дейности на американска територия, ако правят бизнес с Иран, казаха дипломати.

„Ако решите да правите бизнес с враг на Съединените американски щати, няма да правите бизнес със Съединените щати“, каза служител на американския Държавен департамент. „Няма да имате достъп до финансовата система на САЩ.“

Американски дипломати казват, че гневът, който дипломатите от ЕС са показали на срещата си със служителите на Държавния департамент през май във Вашингтон, е преминал. Европейците започват неохотно да приемат своя неуспех да защитят европейските инвестиции в Иран от санкциите на САЩ, казват американските пратеници в Европа.

„Когато санкциите наистина започнат да оказват болезнено въздействие в края на годината, ще стане доста по-трудно, защото това, което ще имаме на масата, няма да е достатъчно“, каза висш европейски дипломат.

Студената война се завръща

Най-смелата идея на Европейската комисия е европейските централни банки да плащат пряко на Иран за петрола в евро и да заобиколят американската финансова система. Но това засега се оказва твърде деликатно от политическа гледна точка както в Европейската централна банка, така и в германската Бундесбанк, казаха двама дипломати.

В Люксембург Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на общността, отказа да дава заеми на компании от ЕС в Иран, опасявайки се да не застраши възможността си да събира пари на американските пазари.

Сега Берлин, Париж, Лондон и Брюксел работят по бартерна система, използвана някога от Москва през Студената война, за обмен на ирански петрол срещу европейски стоки без предаване на пари от един на друг, използвайки т. нар. средство за специална цел – компания, създадена, за да се занимава с бизнеса.

Подобна система може да се хареса на азиатските страни, които купуват ирански петрол, като Индия, която се е свързвала с Брюксел за избягване на американските санкции. Дипломати обаче казват, че нейната сложност е доказателство, че европейските сили са притиснати в ъгъла.

„Тя е много сложна и мисля, че може да проработи само по ограничен начин“, каза висш европейски дипломат, пожелал анонимност заради поверителността на обсъжданията.

Друг европейски дипломат повтори това, като каза: „До края на годината се надяваме да имаме някое от тези (предложения) налице, а дотогава 4 ноември ще е минал и едва после ще видим дали това, което можем да направим, ще има някакво влияние.“

Като знак за пречките, с които се сблъсква, Европейският съюз също така пренасочва вниманието си в дългосрочен план, за да се опита да преодолее усещането, че европейската политика е взета като заложник от американското финансово министерство.

Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер предлага еврото да бъде популяризирано като глобална валута, за да се отправи предизвикателство към долара, което евентуално да позволи петролът да бъде оценяван на световните пазари в евро. Но икономисти казаха, че Китай от години се стреми към глобална роля за своята валута без успех.

„Не би трябвало да има илюзии, че говорим за бавни, тектонични промени“, каза икономистът Никола Верон от изследователския институт „Брюгел“ в Брюксел.

Европейска „Суифт“?

Европейската комисия също така водеше преговори с Япония за избягване на американските санкции, но Токио, изглежда, е на път да спре вноса на ирански суров петрол до средата на октомври, след като Съединените щати отхвърлиха възможността да правят изключения от санкциите за някоя страна.

Междувременно Съединените щати оказват натиск за изваждане на Иран от установената в Белгия мрежа за глобални плащания „Суифт“, която улеснява голямата част от презграничните парични операции по света, както беше през 2012 г. преди ядрената сделка.

Макар че Съединените щати нямат мнозинство в управителния съвет на „Суифт“, правителството на Тръмп може да заплаши да санкционира банкери, работещи там, казаха дипломати.

„Ако заплашите с максимален натиск, тогава това предполага, че няма да има изключения, няма да има смекчаване на позицията, няма да има вратички, следователно е само въпрос на време“, каза висш френски служител.

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова през август за независима от Вашингтон система от типа на „Суифт“, но служители казват, че това е още един по-дългосрочен, сложен проект за обсъждане.

Чрез „отправяне на стратегически послания“, както го нарече един западен служител, Европа се надява, че като покаже на Техеран, че столиците усилено работят по мерки за запазване на потока от инвестиции към Иран, Ислямската република ще се придържа към условията на ядреното споразумение и няма да направи нещо необмислено.

„Мисля, че символиката е най-важното нещо в този момент“, каза старши сътрудничката в международния изследователски институт „Чатъм хаус“ в Лондон Санам Вакил.

Берлин, Париж и Лондон „нямат политическата сила и време, за да могат да предложат нещо сериозно или значимо на Иран“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.